Hulp en handel

Vanaf maandag 22 mei staat de website van Vice Versa vier weken lang grotendeels in het teken van een nieuw journalistiek project. Samen met een aantal partners gaan we de balans opmaken van het hulp en handelsbeleid van minister Ploumen. En op vrijdag 16 juni gaan we op een bijzonder congres op basis van bewijslast het komende kabinet vast de nodige munitie aanreiken over wat het beste behouden kan blijven en wat beter veranderd zou kunnen worden.

Hulp en Handel: De balans en de toekomst is mede mogelijk gemaakt door Solidaridad, het KIT, Woord en Daad, het Initiatief Duurzame Handel, ICCO en de Fair, Green and Global Alliance.

‘Er is een nieuw regeerakkoord!’

Door Marc Broere - 06 juli 2017

Om de balans op te maken voert Vice Versa een pittig gesprek met Joost Oorthuizen van IDH en Barbara van Paassen van ActionAid. Samen stellen zij een (officieus) hulp- en handelsbeleid op voor het komende kabinet.

Eind goed, al goed  

Door Stef Smits - 05 juli 2017

Bij de nieuwe hulp- en handelsagenda wordt één ding vaak over het hoofd gezien, schrijven Stef Smits (IRC) en Kate Pearson (Max Foundation) in deze vooruitblik naar de toekomst. Denk eraan om de hulprelatie met een land op een goede manier te beëindigen.

Economische voor(oor)delen van inclusie

Door Lieke Scheewe - 29 juni 2017

De ‘one size fits all’ aanpak binnen hulp en handel houdt zeker mensen met een beperking nog altijd op afstand, schrijft Lieke Scheewe van Light for the World. Zonde, want hiermee wordt hun potentie niet benut en loopt Buitenlandse Zaken zowel sociaal als economisch kansen mis.

‘Hulp en handel: de balans en de toekomst’ – een verslag

Door Arjan Breukel - 27 juni 2017

Nederland nam een bijzondere positie op het wereldtoneel in door als eerste hulp en handel in één portefeuille onder te brengen. Op het congres van 16 juni keken Vice Versa en vele partners erop terug: wat ging goed, wat niet? De dag samengevat.

Handel en Hulp: 10 lessen en 1 hartekreet

Door Ruerd Ruben - 19 juni 2017

Op basis van het congres ‘Hulp en Handel -de balans en de toekomst’, van afgelopen vrijdag, zette professor Ruerd Ruben zijn tien belangrijkste lessen en éen hartenkreet op een rij.

Ploumen wil de wereldhandel ‘resetten’, maar duwt de resetknop niet hard genoeg in

Door Selma Zijlstra - 15 juni 2017

Een jaar geleden kondigde minister Ploumen een ‘reset’ van de wereldhandel aan – het moest voortaan eerlijker, duurzamer en transparanter. Wat levert die reset op?

DGGF: op hoop van humane handel

Door Sarah Haaij - 12 juni 2017

Van chocolade-rebel Tony’s Chocolonely tot een klassiek familiebedrijf van rozentelers: je treft ze op het DGGF-spoor ‘Investeren in het Nederlandse mkb’. Hoe ziet deze mengelmoes van sociaal ondernemers, startups en Afrika-pioniers hun ontwikkelingsimpact?

Hoe windmolens Noord-Kenia nieuw leven inblazen

Door Ellen Mangnus - 08 juni 2017

Inclusieve handel hoort zowel het bedrijf als de lokale bevolking ten goede te komen. Hoe doe je dat? Een casestudie: het door Nederland ondersteunde windkrachtproject in Kenia. Handel op basis van wind werkt èn blijkt precair.

DGGF: Het paradepaard galoppeert nog niet

Door Sarah Haaij - 06 juni 2017

Drie jaar na de woelige lancering van het Dutch Good Growth Fund maakt Vice Versa de balans op. Hier luidt het vernieuwde ontwikkelingsmotto; geef de boer geen vis of hengel, maar een hengelfabriekje – op afbetaling -.

De illusie van inclusie?

Door Ellen Mangnus - 02 juni 2017

Leave no one behind is de belofte van de Verenigde Naties om
ontwikkeling ten goede te laten komen aan iedereen. Draagt Nederland met de
hulp- en handelsagenda daaraan bij of niet? Bereikt de koopman de
allerarmsten? Ellen Mangnus zoekt het uit

Een convenant of toch beter een wet?

Door Selma Zijlstra - 31 mei 2017

De convenanten worden vaak genoemd als succes in het hulp- en handelsbeleid, waarmee minister Ploumen probeert de handel eerlijker te maken. Maar hoe succesvol zijn ze werkelijk?

Gaat het textielconvenant ons schone kleding bezorgen?

Door Selma Zijlstra - 30 mei 2017

Heeft het textielconvenant voldoende om het lijf om ‘schone kleding’ te realiseren? Vandaag in het hulp en handel project: de sterke en zwakke punten van het textielconvenant belicht.

‘Het idee dat handel eigenbelang is, is achterhaald’

Door Selma Zijlstra - 29 mei 2017

Hulp en handel is een succesvolle combinatie, en als het aan VNO-NCW ligt, blijft dat zo. Een interview met Mechteld Oomen, secretaris internationaal ondernemen bij VNO-NCW.

Vrijdagmiddagborrel: do no harm

Door Marc Broere - 26 mei 2017

NGO’s als de grootste vijand van het lokale bedrijfsleven in ontwikkelingslanden? Marc Broere over een schaduwkant die nog weinig bekend is.

‘Hulp en handel horen bij elkaar’

Door Marc Broere - 24 mei 2017

De samenvoeging is een zo goed als voldongen zaak, zeggen de topambtenaren die over hulp en handel gaan. In gesprek met Christiaan Rebergen en Marten van den Berg.

Het zoet en zuur van Ploumen

Door Paul Hoebink - 23 mei 2017

Verdient Lilianne Ploumen pluimen of pek en veren? Paul Hoebink analyseert haar doen en laten bij Handel en bij Ontwikkelingssamenwerking. Ze blijkt een minder ‘moderne’ minister dan ze voorwendt te zijn.

Hulp en handel: er is geen weg meer terug

Door Selma Zijlstra - 22 mei 2017

De afgelopen vier jaar vond er een kleine beleidsrevolutie plaats: hulp en handel kwamen voor het eerst bij elkaar onder één minister, binnen één departement. In het eerste artikel van deze hulp- en handelsreeks: de prioriteiten van Ploumen.

Aankondiging: Hulp en handel: de balans en de toekomst

Door Vice Versa - 18 mei 2017

Vanaf maandag 22 mei staat de website van Vice Versa vier weken lang grotendeels in het teken van een nieuw journalistiek project waarbij we de balans opmaken van het hulp en handelsbeleid van minister Ploumen.

Hulp en handel: de balans en de toekomst

Door Vice Versa - 18 mei 2017

Vanaf maandag 22 mei staat de website van Vice Versa vier weken lang grotendeels in het teken van een nieuw journalistiek project. Samen met een aantal partners gaan we de balans opmaken van het hulp en handelsbeleid van minister Ploumen.  En op vrijdag 16 juni gaan we op een bijzonder congres op basis van bewijslast het komende kabinet vast de nodige munitie aanreiken over wat het beste behouden kan blijven en wat beter veranderd zou kunnen worden.