
In 2016 werd het programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’ gelanceerd, waarmee de Nederlandse overheid zich inzet voor een krachtig en onafhankelijk maatschappelijke middenveld in lage- en lage middeninkomenslanden en maatschappelijke organisaties ondersteunt in hun rol van waakhond en als constructieve speler in duurzame ontwikkelingsprocessen. De totale financiële bijdrage bedroeg 925 miljoen euro voor 25 allianties van maatschappelijke organisaties voor een periode van vijf jaar. Binnen deze allianties zijn in totaal 61 organisaties betrokken, werkzaam in zo’n zestig landen, in strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De komende zes weken brengt Vice Versa achtergrondverhalen en reportages over deze strategische partnerschappen uit Nigeria, Myanmar, Guatemala en Mali. Hoe gingen de partnerschappen te werk en op welke wijze werd er een verschil gemaakt? En wat zijn de geleerde lessen?
‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst’ is een samenwerking tussen Vice Versa en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
‘Een vrouw hoort niet in de schijnwerpers te staan’
Hoewel vrouwen het meest lijden onder de vervuiling van de Nigerdelta, vraagt men hen zelden naar de oplossing. Het partnerschap Global Alliance for Green and Gender Action wil dat veranderen: ‘Te lang hebben mannen hier de beslissingen genomen en daaruit is niet veel goeds voortgekomen’, zegt Martha Agbani. Op pad door de Delta.
Strategisch samenwerken in Nigeria
Deze week en volgende week staat Nigeria centraal in ons project ‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst.’ Nigeria is het land met de grootste economie en de grootste bevolking van Afrika. Dat Nederland ook hoopt te profiteren van de economische groei is geen geheim: deze zomer trok minister Sigrid Kaag, met een delegatie van 32 Nederlandse bedrijven in haar kielzog, door het land om handelsrelaties te smeden tussen Nederlandse en Nigeriaanse bedrijven. En premier Mark Rutte bezocht Nigeria van 25 tot 27 november met een kleine groep CEO’s.