De kracht van tegenmacht is een online debat over de het belang van tegenmacht wereldwijd. Mede mogelijk gemaakt door: Partos, ActionAid, BothEnds en Vice Versa (Sep-Oktober 2016)

De Kracht van Tegenmacht

Door Vice Versa | 18 mei 2017

De kracht van tegenmacht is een project van Vice Versa met als doel om nieuwe inzichten te verwerven in de ontwikkelingen rondom maatschappelijke organisaties en het belang van tegenmacht en de bedreiging daarvan.

Verzet en tegenmacht

Door Vice Versa | 18 mei 2017

Burgers zijn ontelbare malen collectief in actie gekomen, met grote gevolgen. Tegenwoordig staat de ruimte voor het maatschappelijk middenveld onder druk, want regeringsleiders verstevigen de grip op burgers. In dit dossier bekijken we alle ins and outs van geweldloos verzet, activisme, en ‘de krimpende ruimte’ voor civil society.

Roep om nieuwe kieswet verenigt en verdeelt Libanon

Door Arjan Breukel | 03 maart 2017

Afgelopen zaterdag vonden voor de tweede maal dit jaar demonstraties plaats in de Libanese hoofdstad Beirut om een nieuwe kieswet te eisen. Hoewel alle partijen hiervoor zijn blijft de discussie zeer controversieel. De demonstranten eisen dat de impasse doorbroken wordt voordat er in mei voor het eerst in acht jaar verkiezingen plaatsvinden.

‘De filantropie is een game changer geworden’

Door Vice Versa | 01 februari 2017

Filantropische fondsen worden steeds belangrijker binnen de wereld van de mondiale samenwerking – ook ontwikkelingsorganisaties weten hen vaker te vinden. Vandaag de start van een nieuwe serie interviews over ‘de ziel van de filantropie’. In de eerste aflevering: Rien van Gendt, adviseur en oud-voorzitter van de FIN. ‘Het gaat bij fondsen niet alleen om geld, maar vaker om het bedenken van oplossingen voor problemen in de samenleving. Ze willen het verschil maken.’

Ethiopië – wat is de rol van Nederland? (deel II)

Door Vice Versa | 19 december 2016

Nederland is in Ethiopië één van de grote Europese investeerders én is daarnaast een belangrijke partner in ontwikkelingssamenwerking – twee agenda’s die elkaar, bij een poging de recente gewelddadige conflicten in het land te duiden, op een gecompliceerde manier in de weg lijken te zitten. Welke rol speelt Nederland nu precies in het gebied? Hoe is de Ethiopisch-Nederlandse (handels-)relatie te begrijpen in het licht van recente en eerdere spanningen in het land? Deel twee van het tweeluik over de situatie in Ethiopië.

‘Nu, meer dan ooit, hebben we waakzaamheid en verzet nodig om het collectieve recht op land te beschermen.’

Door Vice Versa | 14 december 2016

Afgelopen week kwam de organisatie PANAP (kort voor PAN Asia Pacific) met een alarmerend onderzoek over de snelle stijging van het aantal moorden op ‘boeren, inheemse volken en voorvechters voor het recht op land en natuurlijke bronnen’ wereldwijd. Ook andere mensenrechtenschendingen als gevolg van de problematiek met land- en eigendomsrechten, zoals gedwongen verhuizingen en willekeurige arrestaties, komen in het onderzoek aan bod. In een jaar tijd zag PANAP het aantal doden oplopen tot 171, terwijl dat er in 2015 nog 61 waren.

Koenders bezorgd over nieuwe NGO-wet Egypte

Door Vice Versa | 10 december 2016

  Het Egyptisch parlement heeft met ruime meerderheid een controversiële conceptwet goedgekeurd die de ruimte van maatschappelijke organisaties…

Nacht van de Tegenmacht raakt gevoelige snaar

Door Vice Versa | 30 november 2016

  Verslag – Vorige week woensdag vond in een uitverkocht De Nieuwe Liefde in Amsterdam de Nacht van…

Videocolumn Arnon Grunberg

Door Vice Versa | 25 november 2016

In plaats van de Vrijdagmiddagborrel van Marc Broere, sluiten we de week vandaag af met de videocolumn die schrijver Arnon Grunberg afgelopen week speciaal voor de Nacht van de Tegenmacht maakte. Hoe kan het dat president Obama ondanks dat hij de machtigste man op aarde is, toch zo weinig macht heeft? En waarom leidt het veranderen van de status quo niet per definitie tot verbetering? Luister en kijk naar Arnon Grunberg.

Ode aan de strijd van Afrikaanse vrouwen

Door Vice Versa | 22 november 2016

In deze column brengt Ayaan Abukar een ode aan Afrika’s vrouwen die een belangrijke strijd hebben geleverd aan democratie en rechtvaardigheid maar ten onrechte vaak in de geschiedenisboeken over het hoofd worden gezien.

Activisme, journalistiek en populisme op de Nacht van de Tegenmacht

Door Vice Versa | 22 november 2016

  Woensdagavond zullen er op de Nacht van de Tegenmacht in De Nieuwe Liefde gelijktijdig drie debatrondes plaatsvinden.…

Vasily Fedosenko

AANKONDIGING: De Nacht van de Tegenmacht- voor moedige & ongehoorzame burgers

Door Vice Versa | 04 november 2016

Vice Versa – het journalistieke platform over mondiale samenwerking- organiseert op woensdag 23 November de Nacht van de Tegenmacht in de Nieuwe Liefde (Amsterdam). Een festival om het belang van de tegenmacht te vieren en een hommage te brengen aan burgermoed wereldwijd. Met voorbeelden uit de praktijk, talkshows, muziek en verdiepende discussies belichten we de verschillende aspecten van tegenmacht. Met z’n allen laten we zien dat een samenleving zonder tegenmacht geen echte samenleving kan zijn.

Loslaten verjongt de tegenmacht

Door Vice Versa | 02 november 2016

Vaak hoort Frederique Kram van PAX mensen klagen dat jongeren in Nederland zich steeds minder om wereldproblemen bekommeren. Maar ze ziet het tegenovergestelde. Als je contact maakt staan jongeren zeker open, schrijft ze in deze bijdrage. Hoe doe je dat dan?Door los te laten. PAX experimenteert met een nieuwe aanpak, bijvoorbeeld bij het Manifeest en het Activist Lab. Daarvoor is samenwerking onontbeerlijk met nieuwe partners zoals artiesten, schrijvers, kunstenaars, jonge opiniemakers en dj’s.

Nieuwste Vice Versa viert de ‘Kracht van de Tegenmacht’ – een hommage aan burgermoed wereldwijd

Door Vice Versa | 27 oktober 2016

In dit 68-pagina’s tellende themanummer dompelen we ons met pittige analyses, interviews en inspirerende voorbeelden onder in de wereld van het geweldloze activisme – en leren we dat geweldloos verzet het meest krachtige wapen is tegen dictators en onrechtvaardigheid. Een belangrijke belofte voor verandering in een wereld die vaak in brand lijkt te staan.

Tot slot: 24 voorbeelden van inspirerend verzet (om het af te leren)

Door Vice Versa | 21 oktober 2016

Krijgen jullie al genoeg van al dat verzet en activisme op onze website? Wij nog làng niet, in elk geval. Maar aan alle goeds komt een eind, ook aan dit project over geweldloos verzet. En daarom, bij wijze van afsluiting, hierbij een verzameling mooie geweldloze initiatieven, die jullie via Facebook en email aan ons stuurden. Plùs een ‘gratis’ Spotify Playlist!

‘Alle goede literatuur is enigszins politiek. Het kan niet slechts entertainment zijn, men moet aan het denken worden gezet’

Door Vice Versa | 20 oktober 2016

Voor het online debat over tegenmacht gaat Vice Versa in gesprek met activisten van over de hele wereld. Ditmaal spreekt Victoria Amelina. Ze is een voormalig IT werker die schrijfster is geworden. Ook zij steunde in het verleden de Euromaidan groep tijdens de 2013/2014 protesten. Schrijven doet ze nog steeds en ze refereert met trots naar zichzelf als feminist. Mede hierom was uitgenodigd voor het Read my World festival 2016 en met name voor het ‘Feminist Future’ segment. Dit is deel twee van het Oekraïense activisten drieluik.

Een zachte toetsaanslag

Door Vice Versa | 18 oktober 2016

Voor het online debat de kracht van tegenmacht gaat Vice Versa in gesprek met activisten van over de hele wereld. Ditmaal is de IT specialist Andrew Meakovsky. Zijn interview opent de drieluik van Oekraïense activisten over hun turbulente levens tijdens en na de revolutie. Meakovsky was eens een toegewijd lid van de harde kern van de Oekraïense protestbeweging Euromajdan. De iconische foto van deze protestbeweging, waarop een pianist speelt voor de oproerpolitie, gaat over liefelijkheid en vijandschap. Dit is zijn verhaal.

Hoe ga je een dam te lijf?

Door Vice Versa | 17 oktober 2016

Aldoor groeit het aantal infrastructurele projecten – en dat wekt zorgen voor het milieu en de inheemse volken. Goed nieuws is dat lokale inspraak in de planning tot norm is verheven. Maar zodra het bouwen begint, eindigt de participatie. En tegen wíe strijd je als Nicaraguaan, wanneer de bouw van het kanaal een samenspel van bedrijven, overheden, banken en arbeiders is?

Afrikaanse vrouwen verenigen zich voor landrechten

Door Vice Versa | 14 oktober 2016

De kracht van tegenmacht is alive and kicking! Dat bleek wel deze week uit een grote en unieke manifestatie van vrouwen van over heel Afrika die samenkwamen in Tanzania. Barbara van Paassen legt aan de hand van dit bijzondere #women2kilimanjaro initiatief uit hoe de kracht van tegenmacht verandering in beweging zet en ook haar in haar werk inspireert.

Focus op… Mozambique

Door Vice Versa | 13 oktober 2016

De Zambezirivier is de levensader van Mozambique, maar die wordt bedreigd door dammenbouw – en ngo’s die zich daartegen keren worden op hún beurt bedreigd. Welke invloed heeft het strategische partnerschap in deze zaak? Vice Versa spreekt Omrito Mabunda van WNF-Mozambique en ambassadeur Pascalle Grotenhuis. Dit is het derde en laatste artikel van een drieluik.