Door:
Eva Nakato

3 september 2020

Tags

Onze columnist Eva Nakato ziet de dertig over een paar jaar naderen en dat roept vragen en verwachtingen op, zo’n grens. Zeker in Afrika is de druk op jonge vrouwen groot als ze dertig worden. Degenen die het hebben ‘gemaakt’ zijn de vrouwen die al getrouwd zijn en kinderen hebben. 

Eva Nakato (foto Mark Williams Wasswa)

Is het niet geweldig om dertig te worden? Een moment om een nieuw hoofdstuk in het leven te omhelzen? Nou, in mijn contreien is dertig worden voor de meesten een nachtmerrie. In mijn werelddeel dragen de Afrikaanse culturele normen behoorlijk bij aan de druk die veel jongeren ervaren. Als ze achter in de twintig zijn, verwachten hun ouders dat ze zijn getrouwd en dat ze kinderen hebben. Voor dochters is het nog erger.

Sommige Afrikaanse meisjes zullen dan in het huwelijk genesteld zijn, met kroost en al. Dat zijn degenen die het schijnbaar ‘hebben gemaakt’ in dit leven. Hoe zit het met de getrouwden die nog kinderloos zijn? Of, een groter vraagstuk: hoe zit het met degenen die hun potentiële eega nog niet eens in het vizier hebben?

Dit slingerde velen van hen een giftige relatie binnen, leverde een gewelddadig huwelijk op of domweg niet de goede wederhelft. Het komt mede doordat veel ouders al op voorhand ‘weten’ met wie hun dochter hoort te trouwen, als een zekere leeftijd opdoemt of als de schooltijd voorbij is. Zo moeten ze met zulke relaties om zien te gaan, omwille van hun ouders, om hen te plezieren.

Soms is het niet eens de ouderlijke druk, maar is die zelfopgelegd. Ik ken meisjes die binnen een gestelde tijd zwanger willen worden van welke man dan ook, die zomaar op hun pad komt. Zo wanhopig zijn ze soms.

Oké, denk ik dan: als we onszelf niet zielig vinden omdat we het vóór ons dertigste niet hebben gemaakt, kunnen we inspiratie halen uit de verhalen van vele vermaarde rijke en succesvolle mensen die daartoe kwamen lang nadat ze de dertig waren gepasseerd.

Overdenk dit eens: een meisje dat in armoede is geboren en opgevoed door een alleenstaande tienermoeder, die een jonge vrouw werd, in een gezin dat weinig verdiende, in Mississippi. Ze worstelde met het leven. Haar eerste talkshow werd wereldwijd uitgezonden toen ze 32 was. Wist zij veel dat dit het begin was van een reis naar het eigenaarschap van een media-imperium dat miljarden waard is. Je weet al over wie ik het heb. Ja, goed gegokt, het is Oprah Winfrey!

Omgekeerd – of vanuit welke hoek je het wilt bekijken – kwam Aliko Mohammed Dangote, de rijkste man van Afrika, niet echt uit een arme omgeving. Sterker: zijn vader was de rijkste man van de regio. Dangote greep de kans die voor hem lag. Hij leende drieduizend dollar van zijn oom om landbouwproducten te importeren en in Nigeria, zijn thuisland, te verkopen. Zijn onderneming was al snel een succes en hij kon de lening in drie maanden terugbetalen. Iedereen weet hoe hij het nu doet, toch?

Eva op een eerdere verjaardag

In elk geval, over een paar jaar ben ik dertig. Als typisch Afrikaans meisje (of als wat voor jonge vrouw, op welk continent dan ook) heb ik veel dingen die ik daarvóór wil bereiken en jawel, ik moet toegeven dat het me de stuipen op het lijf jaagt, maar het is enkel een kwestie van tijd.

Al met al: als je de kans hebt om aan je doelen te werken en ze te behalen voor je dertig bent, ga ervoor. Je weet nooit wanneer je grote doorbraak zal zijn. Het is nooit een eenvoudige weg, maar geloof me: je maakt het, als je de moeite doet.

Het belangrijkste, zo heb ik geleerd, is dat je niet méér nodig hebt dan geduld, hard werken, veerkracht, positief blijven, mentaal evenwicht en o, ja: een goede houding naar het leven toe. Als je het hard hebt geprobeerd, maar het jammerlijk mislukte, verlies dan niet je enthousiasme. Groot is nooit het grootst geweest, the sky niet the limit. Je hebt zoveel meer te bereiken en hé: er is zeker een helder licht aan het einde van de tunnel!

Eva Nakato is een Oegandese activiste op het gebied van hiv en aids en seksueel geweld. Daarnaast is ze peer-mentor, actrice en oprichter van Aiden Crafts, een startup op het gebied van kunst en handwerk. Volg Aiden Crafts op Facebook en Instagram.

Wereldcafé: in gesprek met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  

Door Marc Broere | 12 januari 2021

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

Lees artikel

Ik, de vreemdeling

Door Ellen Mangnus | 08 januari 2021

‘Wat weet ik nu werkelijk van de toestand ter plekke?’ Die gedachte is Ellen Mangnus niet vreemd en zo bekijkt ze de kloof tussen de westerse en de lokale onderzoeker èn met de mens die het onderwerp is. ‘Het samenwerken van Noord en Zuid staat nog niet garant voor een passende agenda’, merkt ze. Misschien ligt het aan de richting van initiatief: wat als we het andersom doen, van Zuid naar Noord?

Lees artikel

Een goed verhaal is niet genoeg

Door Lennaert Rooijakkers | 03 januari 2021

Neem in de supermarkt een kijkje in de schappen met groente en fruit en je ziet niet veel duurzame opties. Zijn eerlijke producten binnenkort de norm of is die toekomst nog steeds ver weg? Een gesprek met Rina Molenaar van Woord en Daad en met Wietse Vroom van Fair Fruit, over het veranderen van de keten voor voedingsmiddelen en hoe bedrijven en ngo’s elkaar kunnen helpen.

Lees artikel