Door:
Marc Broere

23 augustus 2020

Tags

Op donderdagmiddag 17 september vindt het eerste Wereld Café plaats. Dit is een initiatief van Vice Versa en Wilde Ganzen om nieuw elan te geven aan het debat over ontwikkelingssamenwerking in Nederland. In het Wereld Café praten we (nu nog) online over actuele thema’s. Het eerste Wereld Café gaat over de rol van de diaspora binnen mondiale samenwerking. Hoe kan hun meerwaarde beter worden benut?

De voordelen van meer diversiteit zijn talloos, schreef publiciste Ellen Mangnus enkele jaren geleden in Vice Versa. ‘Zo stimuleren nieuwe perspectieven creativiteit, worden oplossingen sneller gevonden en is het gezond dat aannames worden betwijfeld. Om een parallel te trekken met ecologie: hoe meer diversiteit, hoe weerbaarder het systeem.’

Toch lijkt die meerwaarde van diversiteit nog onvoldoende te worden benut binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. De diaspora en door hen opgerichte maatschappelijke organisaties spelen een beperkte rol in het Nederlandse debat over belangrijke mondiale thema’s zoals klimaatverandering, migratie en ontwikkelingssamenwerking. Ook is het aantal mensen vanuit de diaspora die binnen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties werkt nog altijd klein, net als binnen opleidingen die als kweekvijver van de sector dienen.

Framing op basis van afkomst

Voor maatschappelijke organisaties van de diaspora die zich wél expliciet met ontwikkelingssamenwerking bezighouden, blijkt het moeilijk om hun plekje in de Nederlandse sector te bemachtigen en om als gelijkwaardige organisatie te worden gezien. Ze worden vaak niet geframed op basis van hun expertise (ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, vrouwenrechten), maar op basis van hun afkomst, namelijk als diasporaorganisatie. Ook zijn ze vaak te klein om mee te kunnen dingen naar subsidiekanalen van de Nederlandse overheid.

Gespreksleider Qader Shafiq

In dit eerste Wereldcafé van Vice Versa en Wilde Ganzen praten we onder leiding van publicist Qader Shafiq verder over de rol van de diaspora binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties uit de diaspora toevoegen aan de Nederlandse sector? Hoe kan hun meerwaarde en expertise beter benut worden? Wat kunnen we van elkaar leren? Zijn de huidige subsidiekanalen toereikend voor een inclusieve Nederlandse ontwikkelingssector, waarin ook organisaties vanuit de diaspora hun logische plek hebben?

Gasten, onder andere: Mekka Abdelgabar (Foundation Women in Darfur United for Peace and Progress) Ama van Dantzig (dr. Monk), Anne-Floor Dekker (programma manager WO=MEN, Dutch Gender Platform), Leontien Keizer-Gango (Burkina Faso Platform) en Dr. Amadou Sow (Stichting Mauritaans Nederlandse Organisatie voor Mensen en Volkenrechten).

Vanwege de coronacrisis wordt het eerste Wereld Café nu nog live uitgezonden vanaf het kantoor van Wilde Ganzen zonder publiek. Via het aanmeldformulier krijg je een link toegestuurd om het gesprek te kunnen volgen en vragen te kunnen stellen. Zodra het weer kan, zal er in de toekomst ook publiek bij aanwezig zijn.

 

Gelijkwaardige samenwerking levert wederzijds voordeel op

Door Marc van Dijk | 17 september 2020

Er is nog lang geen sprake van volledige gelijkwaardigheid tussen het globale Noorden en Zuiden in de wetenschap. Ook in onderzoek naar inclusieve mondiale ontwikkeling is het Noorden dominant. Peter Taylor en Irene Agyepong, voortrekkers op dit gebied, proberen oude patronen te doorbreken.

Lees artikel

Groot contrast Troonrede en begroting Kaag

Door Marc Broere | 16 september 2020

Gisteren was het Prinsjesdag. We vroegen Paul van den Berg, politiek adviseur van Cordaid, of de koning het in zijn Troonrede nog over internationale samenwerking had en hoe de begroting van minister Kaag eruitziet.

Lees artikel

Kunnen we bedrijven dwingen onze telefoons en accu’s eerlijker te maken?

Door Sarah Haaij | 16 september 2020

Internationale afspraken ten spijt brengt de Congolese kobaltproductie de lokale gemeenschap vooral ellende, van landroof tot vervuiling en ernstige gezondheidsklachten In dit slot van een drieluik over de kobaltketen: is maatschappelijk verantwoord kobalt in de maak?

Lees artikel