Door:
Marc Broere

9 juli 2020

Tags

Het extra dikke zomernummer van Vice Versa is uit en staat weer boordevol interviews, reportages, achtergrondverhalen, beeldverhalen, essays en columns. Een overzicht van de artikelen. 

Als coververhaal hebben we een openhartig interview met met onderzoeker Anika Altaf die sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Zij worden nu niet geholpen, door ontwikkelingsorganisaties, en dat kan wél. Maar hiervoor moet het roer om. Het begint al gewoon met het luisteren naar de allerarmsten en hen serieus nemen.

Lokale voedselhulp in coronatijd

In Masaka, een stad in het zuiden van Oeganda met 80 duizend inwoners, steken rolmodellen en jonge leiders de handen uit de mouwen om de zwaarst getroffenen van de coronacrisis te helpen met voedseldonaties.

Is het na verleiden en voorlichten tijd voor verplichten?

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil na de zomer een nieuw beleid rond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vormgeven. Wat is er de afgelopen jaren bereikt, en wat zijn de uitdagingen?

‘Met het opgeheven vingertje op schuldgevoel inspelen werkt niet meer’

Els Hertogen

Els Hertogen is sinds een jaar directeur van 11.11.11, de Vlaamse koepelorganisatie van de Noord-Zuidbeweging. In Nederland wordt met enige jaloezie gekeken naar het Vlaamse activisme op mondiale thema’s. Wat kunnen we daarvan leren? Een openhartig gesprek over samenwerking tussen professionals en burgers, onafhankelijkheid en gelijkwaardigheid. ‘Het debat over Shift the Power kun je niet los zien van het dekoloniseringsdebat.’

 

 

 

Wie de grenzen van de natuur overschrijdt, verliest

Wanneer de mensheid grenzen overschrijdt waarmee het evenwicht in de natuur wordt bewaard, wordt niet alleen het leven, maar ook het samenleven bedreigd. De coronacrisis laat daar al iets van zien, schrijft Jan Pronk: complottheorieën spoken rond, machthebbers beperken vrijheden voor eigen gewin, de roep om hulp voor het Zuiden wordt zonder gêne terzijde geschoven. Is er hoop?

Creatief kapitalisme als uitweg uit de crisis?

Al in 2015 voorspelde Bill Gates in een TED-talk een virale of bacteriële pandemie. Bij de wereldwijde uitbraak van COVID-19 beloofde de miljardair per direct 230 miljoen euro te investeren in de strijd tegen het virus, kort daarop gevolgd door zijn ‘grootste gift ooit’: 1,4 miljard euro voor vaccinatieprogramma Gavi. Kunnen hedendaagse filantropen als Gates onze mondiale problemen oplossen?

‘Kritiek op kruidendrankjes: kennisdiscriminatie?’

In deze rubriek Omdenken met Ellen kijkt Ellen Mangnus waar de westerse manier van denken over ontwikkeling botst met lokale kennis en waarden. In deze aflevering: de president van Madagaskar zweert bij een kruidendrankje als coronageneesmiddel. Wijst de kritiek op het middel op westers dedain richting traditionele geneeswijzen?

Patricia Vermeulen langs de Shift the Power-meetlat

Patricia Vermeulen (foto Leonard Fäustle)

In deze serie legt Vice Versa directeuren van ontwikkelingsorganisaties langs de Shift the Power-meetlat. In hoeverre zijn ze bereid na te denken over machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking? Gaan ze zeggenschap overhevelen naar zuidelijke partners? En hoe ziet de nieuwe rolverdeling tussen noordelijke en zuidelijke partners eruit? In deze tweede aflevering: Patricia Vermeulen van Amref Flying Doctors. ‘97 procent van onze medewerkers is Afrikaans.’

 

 

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. Maar de kloof tussen beloften en praktijk is groot. Slechts o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Corona-kroniek uit Kampala

Mark Williams Wasswa

Met de coronacrisis kwamen verschillende opdrachten van Mark Williams Wasswa stil te liggen, omdat vervoer met de auto, minibus of brommertaxi verboden werd. Maar de jonge Oegandese fotograaf was inventief: hij kocht een fiets en bedacht wat hij nog wél kon doen. Vele tientallen kilometers peddelde hij in en rondom Kampala om het leven in en rond de heuvelachtige hoofdstad tijdens de lockdown vast te leggen.

Columns en recensies

En verder: de columns van Eva Nakato, Qader Shafiq en Paul Hoebink, en de boekrecensies door Hans Beerends

Wilt u het nummer ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Vice Versa, voor slechts 4 euro per maand. https://hetnieuwe.viceversaonline.nl/abonnement/

Wereldcafé: in gesprek met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  

Door Marc Broere | 12 januari 2021

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

Lees artikel

Ik, de vreemdeling

Door Ellen Mangnus | 08 januari 2021

‘Wat weet ik nu werkelijk van de toestand ter plekke?’ Die gedachte is Ellen Mangnus niet vreemd en zo bekijkt ze de kloof tussen de westerse en de lokale onderzoeker èn met de mens die het onderwerp is. ‘Het samenwerken van Noord en Zuid staat nog niet garant voor een passende agenda’, merkt ze. Misschien ligt het aan de richting van initiatief: wat als we het andersom doen, van Zuid naar Noord?

Lees artikel

Een goed verhaal is niet genoeg

Door Lennaert Rooijakkers | 03 januari 2021

Neem in de supermarkt een kijkje in de schappen met groente en fruit en je ziet niet veel duurzame opties. Zijn eerlijke producten binnenkort de norm of is die toekomst nog steeds ver weg? Een gesprek met Rina Molenaar van Woord en Daad en met Wietse Vroom van Fair Fruit, over het veranderen van de keten voor voedingsmiddelen en hoe bedrijven en ngo’s elkaar kunnen helpen.

Lees artikel