Door:
Vice Versa

31 mei 2018

Tags

Come to an in-depth debate on the future of coffee on the 20th of June in De Nieuwe Poort, located in the Zuidas in Amsterdam.

We are drinking more and better coffee than ever before, but for how long can this last now farmers can’t make ends meet and climate change threatens the production of coffee? How can we trigger effective and sufficient investments in sustainable coffee production of the future? How can we create an enabling environment for farmers where knowledge, services and inputs are readily available? Who will take what role in securing a living income for farming families, creating better working conditions for labourers, supporting climate adaptation and in creating future perspective for young farmers?

During the interactive debate we will bring together farmers, traders, roasters, retail, banks, investors, civil society organizations, and governments, to engage in a conversation covering hot topics in the coffee industry. The results of the Coffee Barometer 2018 report, (to be) published on 14 June by a broad consortium of civil society organizations, will also be presented and discussed during the debate.

So on Wednesday 20th of June, the evening before the World of Coffee event by the Specialty Coffee Association in Amsterdam kicks off, make sure to come to De Nieuwe Poort in Amsterdam and enjoy a lively debate, powered by Solidaridad, the Rainforest Alliance, Rabobank, and Vice Versa.

Moderator: Pieter Webeling  (author, journalist for de Volkskrant, former-editor HP/de Tijd)

Program

19.00   Welcome at the door, coffee & tea available

19.30    Opening by moderator

19.35-19.40 State of affairs: Who is paying for the coffee of the future?
Heske Verburg, managing director Solidaridad Europe

19.40-19.50 Presentation Coffee Barometer.
Sjoerd Panhuysen, Hivos project manager productive landscapes

19.50-20.00 Q&A with Sjoerd Panhuysen

20.00-20.30 Discussion Round 1: Value distribution
In a sustainable coffee sector, the cost of sustainable production has to be more equitably distributed through the supply chain, so that farmers do not carry the biggest share of the burden. How do we successfully achieve this fairer distribution? Is transparency the answer, and if so, how can we make sure every link in the chain is playing its part?

Speakers

  • Maria Paz Lobo Zeledon, Traceability and Environmental Manager at Instituo del Café de Costa Ric (ICAFE).
  • Juan Esteban Orduz member of the Rainforest Alliance Board of Directors. CEO & President of Colombian Coffee Federation
  • Daniel Martz – Director Global Corporate Affairs, Communications and Sustainability, Jacobs Douwe Egberts
  • Michel Germanes, Managing Director, EFICO GROUP
  • Adam McLean, Social Enterprise Director, Sustainable Harvest® Rwanda LLC

20.30-20.35 Video intermezzo

20.40 – 21.15 Discussion Round 2: Sustainable Investments
What kinds of substantial investments are needed to secure the future of coffee? Who can make these investments? How can stakeholders successfully collaborate to create investable propositions?

Speakers

  • Esther Berkelaar. Head Trade and Commodity Finance Agri Europe at Rabobank.
  • Marcelo Burity, Head of Green Coffee Development – Nestlé.
  • Hidde Eikelboom, CEO and Head of Coffee Platform Vietnam, Louis Dreyfus Company.
  • Roberto Lopez, Sustainability Manager at cooperative COAGRICSAL, Honduras.

21.15: Closing remarks by Britta Wyss Bisang, Chief Sustainable Supply Chains at the Rainforest Alliance” 

21.20-22.15 Drinks and talks.

This event is fully bookedIf you still wish to attend, send an e-mail with your name and organization to vakbladviceversa@gmail.com and you will be placed on the waiting list.

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel