Door:
Marc Broere

25 augustus 2017

Categorieën

Tags

VVD’er Pieter Duisenberg, de man die in de universitaire wereld een links complot ziet en de politieke voorkeur van wetenschappers wil laten registreren, wordt voorzitter van de koepelorganisatie van Nederlandse  universiteiten. Zorgwekkend, vindt Marc Broere.

Pieter Duisenberg kreeg forse kritiek toen hij in januari van dit jaar het debat opende over de politieke kleur van medewerkers van universiteiten. Het VVD Kamerlid vond dat universiteiten te weinig politiek divers zijn en wilde dat minister Bussemaker hier onderzoek naar gaat doen.  Tijdens een Kamerdebat zei Duisenberg dat hem berichten hadden bereikt dat er bij universiteiten te veel sprake is van één politieke kleur. Volgens hem is dat zeer onwenselijk en zorgt het ervoor dat de uitkomsten van onderzoek op elkaar lijken. Bovendien worden ‘bepaalde wetenschappers’ volgens hem buitenspel gezet en lopen zij tegen een glazen plafond aan.

Zowel vanuit de universiteiten als van minister Bussemaker kwam er veel kritiek op het debat dat Duisenberg aanzwengelde. Er was geen haar op het hoofd van de minister die eraan dacht hem gelijk te geven.  ‘We gaan niet van universiteiten en hogescholen  politiek correcte organisaties maken’, zei ze. ‘Het gaat in de wetenschap om de inhoud en gaan inventariseren welke politieke voorkeuren er zijn, staat daar haaks op.’ En in een interview zei Bussemaker: ‘Ik heb nog nergens een onderzoek gelezen dat rechtse wetenschappers geen kans hebben op de universiteit. Ik denk dat de politieke voorkeuren van wetenschappers vrij divers zijn, maar dan nog: de overheid moet zich daar niet mee bemoeien.’

Toch diende Duisenberg een motie in die naast van zijn eigen fractie steun kreeg van PVV, CDA, SGP en nog een paar kleine fracties. De regering moet de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) nu vragen om een ‘nadere beschouwing en advies’ over dit onderwerp.

Gekleurde missie

Ik moet zeggen dat ik bijna van mijn stoel viel toen ik woensdag las dat Pieter Duisenberg de Tweede Kamer vroegtijdig verlaat om voorzitter te worden van de VSNU, de koepel van universiteiten. Deze organisatie behartigt de belangen van de veertien Nederlandse universiteiten en is ook de werkgeversorganisatie in de sector. Dan heb ik het nog niet eens over het kiezersbedrog van Duisenberg, die nog maar enkele maanden gelezen was herkozen in het parlement. Of om het dubieuze principe van een politicus die overstapt naar een lobbyorganisatie op het terrein van waar hij zelf woordvoerder van was.

Nee, ik heb het hier over de benoeming zelf. De keuze voor Duisenberg lijkt toch een beetje hetzelfde als wanneer je een klimaatscepticus hoofd maakt van de organisatie in Nederland die het Klimaatakkoord moet uitvoeren. Niet omdat Duisenberg tegen de wetenschap als zodanig is, maar omdat hij een duidelijke politiek gekleurde missie heeft.

De manier waarop Duisenberg naar de wetenschap kijkt past in een sfeer die heerst in de Nederlandse samenleving en die vooral de onderbuikgevoelens voedt; een onderbuikgevoel dat sterk leeft in een deel van onze samenleving en dat vooral in het publieke debat luidruchtig aanwezig is. Het gaat om mensen die geloven in linkse complotten.  Alles zou te links zijn, van de publieke omroep tot de wetenschap. Dit soort complottheorieën doen het goed bij boze verongelijkte mensen.

Het is een zorgwekkende ontwikkeling die ook past in de trend van de afnemende ruimte van het maatschappelijk middenveld wereldwijd. In landen als Turkije, Rusland en op tal van andere plaatsen neemt dit steeds brutere vormen aan en worden onafhankelijke journalisten en mensen van maatschappelijke organisaties in de gevangenis gestopt en hun organisatie of kranten verboden. Maar ook in Nederland zie je subtiele dingen gebeuren die zorgen baren. Met een publieke opinie die steeds meer gedomineerd wordt door rechtse schreeuwers als Wierd Duk, Joost Niemöller, Sylvain Ephimenco, Arnold Karkens en Ebru Umar. Met haatsites als Geen Stijl en bedreigingen aan het adres van journaliste Seada Nourhussen die consequent het onderwerp van white privilege en racisme aan de orde stelt.

Is het allemaal echt zo links?

Of het feitelijk klopt wat deze mensen roepen, is nog maar zeer de vraag. Want is de publieke omroep in Nederland echt zo links? Een publiek omroep waarin de best bekeken talkshow Geert Wilders over zijn liefde voor katten interviewt, zonder ook maar één kritische vraag te stellen, en de presentatrice na afloop gezellig met hem op de foto gaat. Een publieke omroep waarin WNL zich nadrukkelijk profileert als ‘rechtse’ omroep, terwijl er geen enkele omroep is die zich als ‘links’ profileert.

En zijn de universiteiten echt zo links?  Ik vraag het me af. Misschien zijn best veel wetenschappers progressief te noemen, maar het beleid van de meeste universiteiten is juist uitgesproken neo-liberaal.  Neem bijvoorbeeld de Wageningen University waar de banden met de voedselindustrie groot zijn en waar Matt Ridley (een ultra-rechtse klimaatscepticus en vriend van de olie en gasindustrie) binnenkort de Keynote zal verzorgen tijdens de opening van het academisch jaar.

Eigenlijk is de benoeming van Duisenberg een perfect staaltje van typisch rechts/populistische politiek: wat jezelf doet, daar anderen van betichten.

 

Marc Broere

Marc Broere is hoofdredacteur van Vice Versa. Daarnaast is hij auteur van een aantal boeken waaronder De Bewogen Beweging -50 jaar mondiale solidariteit (met Hans Beereends), Berichten over Armoede -een journalistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking, en Minder Hypes, Meer Hippocrates -een positieve injectie voor de ontwikkelingssector (met Ellen Mangnus).

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel