Door:
Vice Versa

11 januari 2017

Tags

Vice Versa presenteert een nieuwe masterclass met drie uitzonderlijke en jonge experts die ieder uitblinken in hun eigen vakgebied. In acht sessies nemen de masters Bram Büscher, Barbara van Paassen en Dirk-Jan Koch je mee in de wereld van de Macht, het Milieu en Globalisering. Een uitgelezen mogelijkheid om je kennis op te frissen.

De problemen van deze tijd lijken overweldigend en onbegrijpelijk. Extreme ongelijkheid, klimaatverandering, meer conflicten en politiek geweld, en het opraken van natuurlijke hulpbronnen zijn maar een paar van de urgente problemen die we in de 21ste eeuw moeten oplossen.

Deze grote uitdagingen van de toekomst moeten opgelost worden in een wereld die steeds instabieler en populistischer wordt. Tegelijkertijd organiseren steeds meer mensen zich om actie te voeren voor meer rechtvaardigheid en meer duurzaamheid. Hoe kunnen we deze tegenstrijdige trends begrijpen? Hoe kunnen we voorbij makkelijke en oppervlakkige methoden gaan om de wereld om ons heen echt beter te begrijpen? En hoe kunnen we dit begrip gebruiken om een rechtvaardige en duurzame wereld te creëren?

In deze Vice Versa Masterclass over macht, het milieu en globalisering zullen drie jonge leiders met veel professionele ervaring samen met jou werken om voorbij het oppervlakkige te kijken. Op deze manier wordt recht gedaan aan de complexiteit van de huidige problemen om ze zo aan te pakken en te kunnen werken aan duurzame oplossingen.

De drie sprekers komen vanuit verschillende professionele achtergronden. Op deze manier kunnen ze de onderwerpen van verschillende kanten belichten.

 

Bram Büscher is hoogleraar en leerstoelhouder van de vakgroep Sociology of Development and Change op de Wageningen Universiteit. Hij is internationaal bekend vanwege zijn baanbrekend onderzoek over natuurbescherming en ontwikkeling en een politiek-economische benadering van natuurbescherming. Bram zal een wetenschappelijke benadering van de onderwerpen brengen.

 

 

 


Barbara van Paassen
is hoofd van de afdeling Beleid en Campagne’s bij mensenrechtenorganisatie ActionAid. Ze heeft veel ervaring op het gebied van campagnes over onder andere landrechten en belastingontwijking. Barbara zal globalisering vanuit het oogpunt van maatschappelijke organisaties behandelen.

 

 

 

 

Dirk-Jan Koch is Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is hij auteur van het veelgeprezen boek ‘De Kongo Codes.’ Hij werkte tevens als regiodirecteur van de organisatie Search for Common Grounds in Afrika en promoveerde cum laude op het onderwerp
van blinde vlekken in de hulpverlening. Dirk-Jan zal het perspectief op het niveau van de staat op de huidige ontwikkelingen geven.

 

Klik voor praktische informatie en voor een precieze invulling van de masterclasses op deze link

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao vallen tussen wal en schip

Door Bob van Dillen | 05 december 2019

Nu er een humanitaire crisis is in onze eigen regio, geeft de Nederlandse overheid niet thuis. Dat schrijft Bob van Dillen van Cordaid, die de situatie nauwgezet volgt, in deze opiniebijdrage. Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en krijgen vluchtelingen op Curaçao geen menswaardige behandeling.

Lees artikel

Strijd op twee fronten

Door Siri Lijfering | 04 december 2019

De Nigerdelta is aantrekkelijk voor sekswerkers, maar ook gevaarlijk: geweld en vervolging liggen op de loer. Het strategisch partnerschap Count Me In! probeert hun rechten te beschermen; beeldvorming en beïnvloeding van beleid lijken de sleutel te zijn. Twee sekswerkers doen hun verhaal.

Lees artikel