Door:
Vice Versa

11 januari 2017

Tags

Vice Versa presenteert een nieuwe masterclass met drie uitzonderlijke en jonge experts die ieder uitblinken in hun eigen vakgebied. In acht sessies nemen de masters Bram Büscher, Barbara van Paassen en Dirk-Jan Koch je mee in de wereld van de Macht, het Milieu en Globalisering. Een uitgelezen mogelijkheid om je kennis op te frissen.

De problemen van deze tijd lijken overweldigend en onbegrijpelijk. Extreme ongelijkheid, klimaatverandering, meer conflicten en politiek geweld, en het opraken van natuurlijke hulpbronnen zijn maar een paar van de urgente problemen die we in de 21ste eeuw moeten oplossen.

Deze grote uitdagingen van de toekomst moeten opgelost worden in een wereld die steeds instabieler en populistischer wordt. Tegelijkertijd organiseren steeds meer mensen zich om actie te voeren voor meer rechtvaardigheid en meer duurzaamheid. Hoe kunnen we deze tegenstrijdige trends begrijpen? Hoe kunnen we voorbij makkelijke en oppervlakkige methoden gaan om de wereld om ons heen echt beter te begrijpen? En hoe kunnen we dit begrip gebruiken om een rechtvaardige en duurzame wereld te creëren?

In deze Vice Versa Masterclass over macht, het milieu en globalisering zullen drie jonge leiders met veel professionele ervaring samen met jou werken om voorbij het oppervlakkige te kijken. Op deze manier wordt recht gedaan aan de complexiteit van de huidige problemen om ze zo aan te pakken en te kunnen werken aan duurzame oplossingen.

De drie sprekers komen vanuit verschillende professionele achtergronden. Op deze manier kunnen ze de onderwerpen van verschillende kanten belichten.

 

Bram Büscher is hoogleraar en leerstoelhouder van de vakgroep Sociology of Development and Change op de Wageningen Universiteit. Hij is internationaal bekend vanwege zijn baanbrekend onderzoek over natuurbescherming en ontwikkeling en een politiek-economische benadering van natuurbescherming. Bram zal een wetenschappelijke benadering van de onderwerpen brengen.

 

 

 


Barbara van Paassen
is hoofd van de afdeling Beleid en Campagne’s bij mensenrechtenorganisatie ActionAid. Ze heeft veel ervaring op het gebied van campagnes over onder andere landrechten en belastingontwijking. Barbara zal globalisering vanuit het oogpunt van maatschappelijke organisaties behandelen.

 

 

 

 

Dirk-Jan Koch is Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook is hij auteur van het veelgeprezen boek ‘De Kongo Codes.’ Hij werkte tevens als regiodirecteur van de organisatie Search for Common Grounds in Afrika en promoveerde cum laude op het onderwerp
van blinde vlekken in de hulpverlening. Dirk-Jan zal het perspectief op het niveau van de staat op de huidige ontwikkelingen geven.

 

Klik voor praktische informatie en voor een precieze invulling van de masterclasses op deze link

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel

‘Food security policy should focus less on production and more on consumers’

Door Joris Tielens | 22 november 2020

How can the Netherlands contribute to improving nutrition in Africa in the coming decade? Retiring Professor Ruerd Ruben would like to see Dutch government policy informed by a food systems approach – with more focus on consumers, and an active role for Dutch embassies entering into policy dialogue with the government in their African host countries. Minister for Foreign Trade and Development Cooperation Sigrid Kaag agrees: ‘The systems approach, where more priority is given to the environment and consumers, is now widespread. It will be high on the agenda of the UN summit in 2021.’

Lees artikel