Door:
Ayaan Abukar

22 november 2016

tegenmacht

 

Woensdagavond zullen er op de Nacht van de Tegenmacht in De Nieuwe Liefde gelijktijdig drie debatrondes plaatsvinden. Hieronder de drie rondes op een rij om u te helpen een keuze te maken. Vice Versa viert deze herfst de kracht van de tegenmacht. Samen met ActionAid, BothENDS, De Nieuwe Liefde, Partos en Pax organiseren we op woensdag 23 november de Nacht van de Tegenmacht: om tegenmacht te vieren, én om stil te staan bij toenemende uitdagingen voor activisten wereldwijd. Nog geen kaartje? Geen probleem: kaarten zijn normaal €12,50 en €10,- voor studenten en houders van een CJP- of Stadspas, en zijn hier verkrijgbaar.

 

Power tot the People!
Civic power in the global South

In Power to the People! Gaat debatleider Andrew Makkinga in gesprek met prominente internationale mensenrechtenactivisten over de krimpende ruimte voor het maatschappelijke middenveld in veel landen. Hierbij zal aandacht zijn voor lessen die getrokken kunnen worden om deze globale trend het hoofd te bieden.
Met:
Farah Kabir van ActionAid Bangladesh | Ethiopische mensenrechtenactivist Geresu Tufa | Surinaams parlementslid en mensenrechtenactivist Hugo Jabini | PvdA-kamerlid Roelof van Laar
Gesproken taal: EngelsPopulisme Café

Debatleider Jesse Bobbeldijk en journalist Selma Zijlstra gaan in het Populisme Café samen met het publiek het debat aan met populismedeskundige Meindert Fennema. Over Trump, Pegida, de anti-AZC-protesten, Wilders en andere recente verschijningen van tegenmacht in het Westen. Moeten we die alleen maar ‘verguizen’? Of kan het zo zijn dat deze mensen in werkelijkheid dezelfde ‘strijd’ tegen het huidige systeem voeren als linksactivisten – alleen zijn hun strategieën, doelen en oplossingen anders?
Gesproken taal: Nederlands

 

Journalism and Civic Power

In Journalism and Civic Power spreekt fotojournalist en managing director bij Noor Images Clément Saccomani over de maatschappelijke rol van de media en de fotojournalistiek in het bijzonder. Hoe wordt de fotograaf activist?
Gesproken taal: Engels 

 prog-tegenmacht

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

5 jaar strategische partnerschappen: zonder wrijving geen glans

Door Siri Lijfering | 25 mei 2020

Komende vrijdag horen ontwikkelingsorganisaties of hun aanvraag voor het nieuwe subsidieprogramma Power of Voices is gehonoreerd. Nog een paar spannende dagen dus. In dit essay maakt Siri Lijfering de balans op van de voorganger Samenspraak en Tegenspraak. Wat kunnen we leren van vijf jaar strategische partnerschappen tussen de Nederlandse overheid en de ontwikkelingssector?

Lees artikel

Inclusief besluitvormingsproces essentieel bij effectieve aanpak COVID-19

Door Vice Versa | 20 mei 2020

Een glashelder en sterk pleidooi rondom de noodzaak van internationale solidariteit. Dat is de reactie van 12 mensen uit het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en wetenschap op het spoedadvies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen het coronavirus. Maar, voegen ze daar aan toe: het is van groot belang dat lokale actoren een beslissende rol krijgen in de praktische uitvoering. Voorkom dat alleen gekozen wordt voor bestaande partners die grootschalige bedragen weg kunnen zetten. Hieronder de volledige reactie en de namen van de ondertekenaars.

Lees artikel

Armoede bestrijden met een grotere caviamarkt?

Door Ellen Mangnus | 18 mei 2020

In deze nieuwe rubriek Omdenken met Ellen kijkt Ellen Mangnus waar de westerse manier van denken over ontwikkeling botst met lokale kennis en waarden. In de eerste aflevering: de cavia als gewild dier in de wereldberoemde Peruaanse keuken. Een weg uit de armoede voor de een, vernietiging van een wereld voor de ander

Lees artikel