Door:
Ayaan Abukar

22 november 2016

tegenmacht

 

Woensdagavond zullen er op de Nacht van de Tegenmacht in De Nieuwe Liefde gelijktijdig drie debatrondes plaatsvinden. Hieronder de drie rondes op een rij om u te helpen een keuze te maken. Vice Versa viert deze herfst de kracht van de tegenmacht. Samen met ActionAid, BothENDS, De Nieuwe Liefde, Partos en Pax organiseren we op woensdag 23 november de Nacht van de Tegenmacht: om tegenmacht te vieren, én om stil te staan bij toenemende uitdagingen voor activisten wereldwijd. Nog geen kaartje? Geen probleem: kaarten zijn normaal €12,50 en €10,- voor studenten en houders van een CJP- of Stadspas, en zijn hier verkrijgbaar.

 

Power tot the People!
Civic power in the global South

In Power to the People! Gaat debatleider Andrew Makkinga in gesprek met prominente internationale mensenrechtenactivisten over de krimpende ruimte voor het maatschappelijke middenveld in veel landen. Hierbij zal aandacht zijn voor lessen die getrokken kunnen worden om deze globale trend het hoofd te bieden.
Met:
Farah Kabir van ActionAid Bangladesh | Ethiopische mensenrechtenactivist Geresu Tufa | Surinaams parlementslid en mensenrechtenactivist Hugo Jabini | PvdA-kamerlid Roelof van Laar
Gesproken taal: EngelsPopulisme Café

Debatleider Jesse Bobbeldijk en journalist Selma Zijlstra gaan in het Populisme Café samen met het publiek het debat aan met populismedeskundige Meindert Fennema. Over Trump, Pegida, de anti-AZC-protesten, Wilders en andere recente verschijningen van tegenmacht in het Westen. Moeten we die alleen maar ‘verguizen’? Of kan het zo zijn dat deze mensen in werkelijkheid dezelfde ‘strijd’ tegen het huidige systeem voeren als linksactivisten – alleen zijn hun strategieën, doelen en oplossingen anders?
Gesproken taal: Nederlands

 

Journalism and Civic Power

In Journalism and Civic Power spreekt fotojournalist en managing director bij Noor Images Clément Saccomani over de maatschappelijke rol van de media en de fotojournalistiek in het bijzonder. Hoe wordt de fotograaf activist?
Gesproken taal: Engels 

 prog-tegenmacht

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel