Door:
Ayaan Abukar

22 november 2016

tegenmacht

 

Woensdagavond zullen er op de Nacht van de Tegenmacht in De Nieuwe Liefde gelijktijdig drie debatrondes plaatsvinden. Hieronder de drie rondes op een rij om u te helpen een keuze te maken. Vice Versa viert deze herfst de kracht van de tegenmacht. Samen met ActionAid, BothENDS, De Nieuwe Liefde, Partos en Pax organiseren we op woensdag 23 november de Nacht van de Tegenmacht: om tegenmacht te vieren, én om stil te staan bij toenemende uitdagingen voor activisten wereldwijd. Nog geen kaartje? Geen probleem: kaarten zijn normaal €12,50 en €10,- voor studenten en houders van een CJP- of Stadspas, en zijn hier verkrijgbaar.

 

Power tot the People!
Civic power in the global South

In Power to the People! Gaat debatleider Andrew Makkinga in gesprek met prominente internationale mensenrechtenactivisten over de krimpende ruimte voor het maatschappelijke middenveld in veel landen. Hierbij zal aandacht zijn voor lessen die getrokken kunnen worden om deze globale trend het hoofd te bieden.
Met:
Farah Kabir van ActionAid Bangladesh | Ethiopische mensenrechtenactivist Geresu Tufa | Surinaams parlementslid en mensenrechtenactivist Hugo Jabini | PvdA-kamerlid Roelof van Laar
Gesproken taal: EngelsPopulisme Café

Debatleider Jesse Bobbeldijk en journalist Selma Zijlstra gaan in het Populisme Café samen met het publiek het debat aan met populismedeskundige Meindert Fennema. Over Trump, Pegida, de anti-AZC-protesten, Wilders en andere recente verschijningen van tegenmacht in het Westen. Moeten we die alleen maar ‘verguizen’? Of kan het zo zijn dat deze mensen in werkelijkheid dezelfde ‘strijd’ tegen het huidige systeem voeren als linksactivisten – alleen zijn hun strategieën, doelen en oplossingen anders?
Gesproken taal: Nederlands

 

Journalism and Civic Power

In Journalism and Civic Power spreekt fotojournalist en managing director bij Noor Images Clément Saccomani over de maatschappelijke rol van de media en de fotojournalistiek in het bijzonder. Hoe wordt de fotograaf activist?
Gesproken taal: Engels 

 prog-tegenmacht

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

Je hebt een veilige omgeving nodig om te veranderen

Door Marc Broere | 23 juni 2019

Wat houdt dat nu precies in: meer zeggenschap van het Zuiden in de internationale ontwikkelingsagenda? Flexibel en vrij besteedbaar geld voor zuidelijke organisaties, maar vooral ook: aandacht voor machtsstructuren. ‘Dit gaat niet alleen over geld, maar vooral over mensen in staat stellen te doen wat voor hun op dat moment belangrijk is. Dat is eigenaarschap!’

Lees artikel

Tip 1 aan Kaag: ‘Laat noordelijke organisaties verplicht samenwerken met zuidelijke partners’

Door Lizan Nijkrake | 20 juni 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Hajer Sharief, medeoprichter van Together We Build It, een ngo die werkt aan jongeren-en vrouwenparticipatie in Libië’s vredesproces.

Lees artikel

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel