Door:
Ayaan Abukar

22 november 2016

tegenmacht

 

Woensdagavond zullen er op de Nacht van de Tegenmacht in De Nieuwe Liefde gelijktijdig drie debatrondes plaatsvinden. Hieronder de drie rondes op een rij om u te helpen een keuze te maken. Vice Versa viert deze herfst de kracht van de tegenmacht. Samen met ActionAid, BothENDS, De Nieuwe Liefde, Partos en Pax organiseren we op woensdag 23 november de Nacht van de Tegenmacht: om tegenmacht te vieren, én om stil te staan bij toenemende uitdagingen voor activisten wereldwijd. Nog geen kaartje? Geen probleem: kaarten zijn normaal €12,50 en €10,- voor studenten en houders van een CJP- of Stadspas, en zijn hier verkrijgbaar.

 

Power tot the People!
Civic power in the global South

In Power to the People! Gaat debatleider Andrew Makkinga in gesprek met prominente internationale mensenrechtenactivisten over de krimpende ruimte voor het maatschappelijke middenveld in veel landen. Hierbij zal aandacht zijn voor lessen die getrokken kunnen worden om deze globale trend het hoofd te bieden.
Met:
Farah Kabir van ActionAid Bangladesh | Ethiopische mensenrechtenactivist Geresu Tufa | Surinaams parlementslid en mensenrechtenactivist Hugo Jabini | PvdA-kamerlid Roelof van Laar
Gesproken taal: EngelsPopulisme Café

Debatleider Jesse Bobbeldijk en journalist Selma Zijlstra gaan in het Populisme Café samen met het publiek het debat aan met populismedeskundige Meindert Fennema. Over Trump, Pegida, de anti-AZC-protesten, Wilders en andere recente verschijningen van tegenmacht in het Westen. Moeten we die alleen maar ‘verguizen’? Of kan het zo zijn dat deze mensen in werkelijkheid dezelfde ‘strijd’ tegen het huidige systeem voeren als linksactivisten – alleen zijn hun strategieën, doelen en oplossingen anders?
Gesproken taal: Nederlands

 

Journalism and Civic Power

In Journalism and Civic Power spreekt fotojournalist en managing director bij Noor Images Clément Saccomani over de maatschappelijke rol van de media en de fotojournalistiek in het bijzonder. Hoe wordt de fotograaf activist?
Gesproken taal: Engels 

 prog-tegenmacht

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

Groot geld gevraagd voor klimaatadaptatie

Door Joris Tielens | 17 september 2019

Klimaatadaptatie is nodig en dat vergt véle miljarden, maar commerciële geldschieters vinden het vaak te riskant. Een nieuw Nederlands klimaatfonds zal 160 miljoen euro overheidsgeld gebruiken om toch privaat geld aan te trekken. Hoe gaat het DFCDwerken? Een interview met FMO.

Lees artikel

Een klimaatlijst voor Kaag

Door Joris Tielens | 13 september 2019

Stoppen met subsidies en exportkredieten voor fossiele brandstoffen, het beprijzen van CO2 en het tegengaan van belastingontduiking door de fossiele industrie. Het zijn een aantal zaken waarvoor minister Kaag internationaal moet pleiten tijdens de klimaattop in New York op 23 september, volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Lees artikel

De vergeten klimaattafel

Door Joris Tielens | 04 september 2019

Het klimaatakkoord is veelbesproken, maar de helft van de ‘Nederlandse’ CO2-uitstoot blijft onderbelicht: die in het buitenland. Valt klimaatverandering te beperken door geen subsidies meer te geven aan de fossiele industrie, door meer klimaatdiplomatie? Heleen de Coninck en Marcel Beukeboom kijken voorbij de grenzen.

Lees artikel