Door:
Ayaan Abukar

18 november 2016

Categorieën

Tags

Marc BroereIn deze vrijdagmiddagborrel blikt Marc Broere vooruit op de Nacht van de Tegenmacht. Wat als we de boosheid van mensen over ‘de elite’ nu eens kunnen kanaliseren voor iets goeds? Voor een tegenmacht beweging die juist vóór zaken is die leiden tot een rechtvaardiger en eerlijker wereld.

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover: de Nacht van de Tegenmacht. Ik kijk er enorm naar uit en heb het idee dat we met Vice Versa een ontzettend belangrijk onderwerp te pakken hebben dat de komende jaren ook als een van de rode draden door onze activiteiten gaat lopen. Zoals in de flyer staat gaan we het belang van tegenmacht vieren en een hommage brengen aan burgermoed wereldwijd. We willen laten zien hoe belangrijk tegenmacht is, zowel in ons eigen land als bij het beschermen van mensenrechten wereldwijd. Wat zou een maatschappij zonder tegenmacht zijn, zonder mensen die tegen de stroom ingaan? Je moet er toch niet aan denken.

Maar we willen ook laten zien dat die tegenmacht  onder druk staat en dat de onderdrukking van maatschappelijke organisaties helaas een trend is geworden. Niet alleen in verre landen als Rusland, Turkije, Bangladesh of Mozambique, maar ook in Nederland moeten we ons zorgen gaan maken. Kijk nog maar eens de beelden goed terug van de hardhandige arrestatie van Jerry King Luther Afriya afgelopen weekend tijdens de protesten tegen Zwarte Piet. Zelfs zijn advocaat Michiel Pestman werd meegenomen door de politie terwijl hij gewoon zijn werk deed. Ik vind het heel verontrustend dat we zulk hardhandig politieoptreden nu ook in Nederland zien. En lees ook de getuigenissen maar eens terug van de andere mensen die afgelopen weekend gearresteerd werden. Ze spreken allemaal over vernederingen door de politie in hun cel. Waar ik ook erg van schrok was dat de gemeente Rotterdam de anti Zwarte Piet demonstratie verboden had. Het recht om te demonstreren is van iedereen, ongeacht je persoonlijke voorkeur of mening.

 

De koopman boven de dominee

Daarbij is het goed om te laten zien dat er te weinig wordt gedaan om die onderdrukking van de tegenmacht tot stilstand te brengen,  ook door de Nederlandse overheid. We hebben binnen ons ontwikkelingsbeleid weliswaar het uitstekende programma ‘Samenspraak en Tegenspraak’, maar toch lijkt handel voorop te staan als het er echt om gaat. Kijk naar de situatie in Ethiopië waar de hulp en handelsagenda van minister Ploumen met elkaar in conflict is gekomen en de koopman overduidelijk de voorkeur heeft gekregen boven de dominee. Of Indonesië, het land waar volgende week een grote handelsdelegatie naartoe gaat. In de agenda is ook ruimte vrijgemaakt om het grote infrastructurele project in de haven van Jakarta te bezoeken, daar waar Nederlandse ingenieursbureaus en baggeraars nauw bij betrokken zijn. Ook bij dit project zijn het lokale gemeenschappen die de dupe zijn en wiens rechten ernstig worden geschonden. Ik vind het juist belangrijk dat hùn stem gehoord wordt.

In samenwerking met onze partners in dit project (ActionAid, Partos, BothENDS, de Nieuwe Liefde en Pax) zijn onze mensen druk bezig geweest om een mooi programma samen te stellen voor de Nacht van de Tegenmacht. Ik hoop dat mensen met een gevoel van inspiratie en positieve energie naar huis zullen gaan. Door de inleidingen, de discussies, de sprekers, door de andere bezoekers. En ik hoop dat we de basis kunnen leggen voor een reeks van vervolgactiviteiten.

 

Hoe elkaar helpen?

Een belangrijke rode draad die door de avond loop is de vraag hoe je elkaar kunt helpen. En hoe zet je boosheid nu in voor iets goeds? De afgelopen maanden hebben we vooral gezien dat mensen hun boosheid en verlangen om zich te keren ‘tegen de elite’ inzetten voor iets slechts en daarbij vooral een proteststem uitbrengen op populistische partijen die voor meer polarisatie zorgen. Dat leidt tot zinloze dingen zoals het nee-stemmen in Nederland tijdens het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne, tot een Brexit in Engeland en tot de verkiezing van Donald Trump in de VS.

Als we die oprechte boosheid van burgers nu eens kunnen kanaliseren voor iets goeds? Kunnen kanaliseren voor een tegenbeweging die juist vóór zaken is die leiden tot een rechtvaardiger en eerlijker wereld ; vóór een schoon milieu bijvoorbeeld, vóór bescherming van de rechten van burgers boven die van dictators en multinationals.  Hoe kunnen we hier nu het begin mee maken? Ik hoop dat we komende woensdag het begin van een antwoord op die vraag krijgen en dat het zaadje gepland is voor een nieuwe beweging en een langer lopende campagne.

Bestel je kaartje voor de Nacht van de Tegenmacht via De Nieuwe Liefde

 

Marc Broere

Marc Broere is hoofdredacteur van Vice Versa. Daarnaast is hij auteur van een aantal boeken waaronder De Bewogen Beweging -50 jaar mondiale solidariteit (met Hans Beereends), Berichten over Armoede -een journalistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking, en Minder Hypes, Meer Hippocrates -een positieve injectie voor de ontwikkelingssector (met Ellen Mangnus).

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel