Vasily Fedosenko
Vasily Fedosenko

Vasily Fedosenko


 

Vice Versa – het journalistieke platform over mondiale samenwerking- organiseert op woensdag 23 November de Nacht van de Tegenmacht in de Nieuwe Liefde (Amsterdam). Een festival om het belang van de tegenmacht te vieren en een hommage te brengen aan burgermoed wereldwijd. Met voorbeelden uit de praktijk, talkshows, muziek en verdiepende discussies belichten we de verschillende aspecten van tegenmacht. Met z’n allen laten we zien dat een samenleving zonder tegenmacht geen echte samenleving kan zijn.
Door de geschiedenis heen zijn burgers ontelbare malen collectief in actie gekomen, met grote gevolgen. Denk aan de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, de omwenteling in Tunesië of de kleurenrevoluties in Oost-Europa. En dan hebben we het niet over gewelddadig verzet, maar over geweldloos verzet dat verantwoordelijk is geweest voor de grootste transformaties in de moderne geschiedenis – en nog altijd is.


De Kracht van Tegenmacht

Op 1 december 1955 nam de vermoeide Rosa Parks, die een hele dag hard had gewerkt in een naaifabriek, plaats in een bus in Alabama. Toen enkele blanke mannelijke passagiers niet meer konden zitten, beval de buschauffeur de donkergetinte Parks haar zitplaats af te staan. Met een ijzeren gezicht weigerde ze. Rosa Parks bleef zitten en ontketende een massale busboycot van 381 dagen. De Amerikaanse Civil Rights Movement was geboren.

Het is slechts één van de vele voorbeelden van ‘The Power of the People’, oftewel de burgermacht. Door de geschiedenis heen zijn burgers ontelbare malen collectief in actie gekomen: geweldloos, en met grote gevolgen. Denk aan de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika, de omwenteling in Tunesië, of de kleurenrevoluties in Oost-Europa. Doorbraken in het homohuwelijk in diverse landen mogen een succes van burgers worden genoemd, en recentelijk hebben opstanden in Burkina Faso voor een politieke omwenteling gezorgd. Ja, zèlfs de fietsinfrastructuur in Amsterdam is het resultaat van burgerlijk verzet.

 

Geweld en repressie

De wereld kent een eeuwenlange traditie van maatschappelijke activisme en tegenmacht, en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Het vormt het fundament van democratische rechtsstaten en zorgt ervoor dat de concentratie van de macht bij één partij wordt voorkomen.

Helaas wordt de ruimte voor maatschappelijk activisme steeds kleiner, zowel op het Zuidelijk halfrond, als in westerse landen. Geweldloos verzet wordt steeds vaker met geweld bestreden, de persvrijheid wordt op veel plekken in de wereld steeds verder ingeperkt en het wordt steeds moeilijker om financiering te vinden voor het versterken van burgerinitiatieven over de hele wereld.

 

De Nacht van de Tegenmacht

Vandaar dat ActionAid, BothEnds, Partos, de Nieuwe Liefde, Pax en Vice Versa een spetterend festival organiseren om het belang van tegenmacht te vieren én om een hommage te brengen aan burgermoed wereldwijd.

Onder leiding van Andrew Makkinga gaan activisten, journalisten en politici uit binnen- en buitenland met elkaar in discussie over het belang van een sterke tegenmacht. Onze gasten van de avond zijn o.a. Danielle Hirsch (Both ENDS ), Farah Kabir (ActionAid Bangladesh), Jan Pronk, Liset Meddens (FossielVrij Beweging), Kno’ledge Cesare en de Afghaanse-Nederlandse dichter en directeur van Bureau Wijland  Qader Shafiq. Schrijver en columnist Arnon Grünberg heeft een speciale videocolumn gemaakt voor de avond.

Daarnaast zullen er talkshows en discussies gehouden worden over verschillende onderwerpen. Waaronder feminisme, strategieën voor maatschappelijke organisaties en rechtspopulisme. En een festival is geen festival zonder muziek, daarom hebben we Orville Breeveld met de Breathing Band uitgenodigd om de avond op te luisteren met protestliederen uit de hele wereld.


Woensdag 23 November –

19.00 – 23:00
De Nieuwe Liefde / Da Costakade 102 / 1053 WP Amsterdam

Aanmelden kan via: http://denieuweliefde.com/programma/nacht-van-de-tegenmacht/