Door:
Ayaan Abukar

16 september 2016

Categorieën

Tags

Marc BroereEngeland heeft een nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking en wat voor een. Priti Patel behoort tot de uiterst rechtervleugel van de conservatieven en is een uitgesproken voorstander van herinvoering van de doodstraf door ophanging. Afgelopen week maakte ze haar debuut voor de Britse Kamercommissie voor internationale samenwerking en kondigde een drastische hervorming van het Engelse ontwikkelingsbeleid aan. Wie is deze vrouw? Marc Broere verdiepte zich in haar.

Te veel Brits ontwikkelingsgeld wordt verspild, gestolen of gespendeerd aan verkeerde projecten. De Engelse burger heeft alle recht om woedend te zijn op de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking van het land. Aldus Priti Patel, de nieuwe Engelse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, tijdens haar eerste optreden deze week voor het ‘international development committee’ van het Engelse parlement.

De nieuwe minister, zeven weken geleden aangesteld door premier Theresa May, beloofde de Engelse ontwikkelingssamenwerking (12 miljard pond per jaar) weer terug te brengen naar ‘core Conservative principles.’  Of het nu om de Sahel, Somalië, Zuid-Sudan of Bangladesh gaat: vrijhandel is het enige recept voor ontwikkeling, vindt Patel. Wel zal ze vasthouden aan de O,7 procent van het Bruto Nationaal Product dat Engeland juist onder de vorige conservatieve regering van David Cameron is gaan geven.

Wat kunnen de Engelsen verwachten?

Het debat en een opiniestuk dat Patel op woensdag schreef in de ‘Daily Mail’ geven vast een inkijkje in wat de Engelsen kunnen verwachten. Patel schreef dat er met haar komst nu een paar nieuwe ‘frisse ogen’ naar de Britse ontwikkelingssector kijken en dat welvaart alleen door mensen kan worden gecreëerd, niet door de staat. Alleen met handel, investeringen en banen kunnen mensen uit de armoede komen, niet door passief te wachten op ontwikkelingshulp.

Tijdens het debat werd ze direct uitgedaagd door leden van de oppositie. Kon Patel dan vertellen welke hulpgelden van het Department for International Development (DFID) verkeerd besteed waren?  Dat kon de minister nog niet echt, behalve een project in Malawi en het subsidiëren van enkele ‘activisten’ naar een buitenlandse conferentie.

Maar ze is volop bezig om haar eigen ministerie door te lichten, verzekerde Patel die in 2013 nog opriep om DFID op te heffen en te vervangen door een ministerie van Buitenlandse Handel.

In sommige rechtse media werd het eerste optreden van Patel lovend ontvangen. De al eerder genoemde Daily Mail sprak van een grote doorbraak in hun al langlopende campagne om een einde te maken aan de ‘foreign aid madness.’

patel

Wie is Patel?

Priti Patel werd geboren op 22 maart 1972 uit Indiase ouders die in Uganda woonden, maar het land kort voordat dictator Idi Amin alle Aziaten uit het land stuurde al verlieten. Als teenager werd ze lid van de conservatieve partij, in de tijd dat John Major nog premier was. Na haar studie ging Patel in het bedrijfsleven werken en werd eerst lobbyist voor de tabaksindustrie en daarna voor de alcoholindustrie. Toen British American Tabacco in opspraak kwam in Burma omdat het slechts 15 pond per maand aan haar lokale werknemers betaalde, was het haar taak om de imagoschade van het bedrijf te beperken. Toen ze lobbyste was voor de alcoholfabrikant Diageo, leidde Patel campagnes voor het promoten van ‘responsible drinking.’

Toen Priti Patel in 2010 in het Lagerhuis werd gekozen, was ze de eerste Hindoe in het Britse parlement. Patel geldt ook als een van de voornaamste rolmodellen voor de Indiase diaspora in Engeland.  Ze ontpopte zich als woordvoerder van de uiterst rechtervleugel van de conservatieve partij en heeft bijvoorbeeld uitgesproken standpunten over criminaliteit. In het programma ‘Question Time’ pleitte ze voor de herinvoering van de doodstraf door ophanging voor moordenaars en verkrachters. Patel werd regelmatig openlijk bekritiseerd wegens belangenverstrengeling omdat ze als parlementslid opkwam voor de belangen van haar voormalige werkgevers. Zo steunde ze een campagne om stickers die waarschuwden voor de gevaren van roken van pakjes sigaretten te verwijderen.

Dat ze een ministerspost kreeg in het nieuwe kabinet van Theresa May was geen verrassing, omdat Priti Pitel een van de grootste voorstanders was van een Brexit. Haar eerste woorden als minister voor Ontwikkelingssamenwerking waren dat de Britse hulp voortaan ‘firmly’aan de nationale belangen van Engeland gaat worden gespendeerd.

Hart vasthouden

De Engelse ontwikkelingssector houdt ondertussen haar hart vast. Juist onder de vorige Britse premier David Cameron werd fors geïnvesteerd in ontwikkelingssamenwerking en kreeg Engeland steeds meer een uitstekende reputatie als donor en kennisland op dit terrein; met ook een levendig publiek debat over het onderwerp en veel positieve aandacht in de media.

Het ontwikkelingsdebat in Engeland zal met Patel in ieder geval niet saai worden. En de doodstraf, dat mag nu officieel weer omdat Engeland de EU gaat verlaten. Diane Abbot, namens de Labour partij schaduwminister voor gezondheid, verwoordde het afgelopen week mooi toen ze zei: ‘Patel als minister voor ontwikkelingssamenwerking is hetzelfde als aan een vos te vragen om voor de veiligheid van de kippen te zorgen.’

 

Marc Broere

Marc Broere is hoofdredacteur van Vice Versa. Daarnaast is hij auteur van een aantal boeken waaronder De Bewogen Beweging -50 jaar mondiale solidariteit (met Hans Beereends), Berichten over Armoede -een journalistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking, en Minder Hypes, Meer Hippocrates -een positieve injectie voor de ontwikkelingssector (met Ellen Mangnus).

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel

Amsterdam ontmoet Mogadishu

Door Lizan Nijkrake | 28 september 2019

Daily Paper, het Amsterdamse straatmodemerk, maakte een collectie T-shirts met tekeningen van voormalige kindsoldaten in Somalië. Wat begon als een klein project voor het Elman Peace Center, leidde dankzij sociale media tot iets groters: fotografen en filmmakers, muzikanten en klanten bieden hun hulp aan. ‘Jonge mensen zijn vaak zó idealistisch, ze willen betrokken blijven.’ Een profiel.

Lees artikel