Door:
Ayaan Abukar

16 september 2016

Categorieën

Tags

Marc BroereEngeland heeft een nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking en wat voor een. Priti Patel behoort tot de uiterst rechtervleugel van de conservatieven en is een uitgesproken voorstander van herinvoering van de doodstraf door ophanging. Afgelopen week maakte ze haar debuut voor de Britse Kamercommissie voor internationale samenwerking en kondigde een drastische hervorming van het Engelse ontwikkelingsbeleid aan. Wie is deze vrouw? Marc Broere verdiepte zich in haar.

Te veel Brits ontwikkelingsgeld wordt verspild, gestolen of gespendeerd aan verkeerde projecten. De Engelse burger heeft alle recht om woedend te zijn op de uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking van het land. Aldus Priti Patel, de nieuwe Engelse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, tijdens haar eerste optreden deze week voor het ‘international development committee’ van het Engelse parlement.

De nieuwe minister, zeven weken geleden aangesteld door premier Theresa May, beloofde de Engelse ontwikkelingssamenwerking (12 miljard pond per jaar) weer terug te brengen naar ‘core Conservative principles.’  Of het nu om de Sahel, Somalië, Zuid-Sudan of Bangladesh gaat: vrijhandel is het enige recept voor ontwikkeling, vindt Patel. Wel zal ze vasthouden aan de O,7 procent van het Bruto Nationaal Product dat Engeland juist onder de vorige conservatieve regering van David Cameron is gaan geven.

Wat kunnen de Engelsen verwachten?

Het debat en een opiniestuk dat Patel op woensdag schreef in de ‘Daily Mail’ geven vast een inkijkje in wat de Engelsen kunnen verwachten. Patel schreef dat er met haar komst nu een paar nieuwe ‘frisse ogen’ naar de Britse ontwikkelingssector kijken en dat welvaart alleen door mensen kan worden gecreëerd, niet door de staat. Alleen met handel, investeringen en banen kunnen mensen uit de armoede komen, niet door passief te wachten op ontwikkelingshulp.

Tijdens het debat werd ze direct uitgedaagd door leden van de oppositie. Kon Patel dan vertellen welke hulpgelden van het Department for International Development (DFID) verkeerd besteed waren?  Dat kon de minister nog niet echt, behalve een project in Malawi en het subsidiëren van enkele ‘activisten’ naar een buitenlandse conferentie.

Maar ze is volop bezig om haar eigen ministerie door te lichten, verzekerde Patel die in 2013 nog opriep om DFID op te heffen en te vervangen door een ministerie van Buitenlandse Handel.

In sommige rechtse media werd het eerste optreden van Patel lovend ontvangen. De al eerder genoemde Daily Mail sprak van een grote doorbraak in hun al langlopende campagne om een einde te maken aan de ‘foreign aid madness.’

patel

Wie is Patel?

Priti Patel werd geboren op 22 maart 1972 uit Indiase ouders die in Uganda woonden, maar het land kort voordat dictator Idi Amin alle Aziaten uit het land stuurde al verlieten. Als teenager werd ze lid van de conservatieve partij, in de tijd dat John Major nog premier was. Na haar studie ging Patel in het bedrijfsleven werken en werd eerst lobbyist voor de tabaksindustrie en daarna voor de alcoholindustrie. Toen British American Tabacco in opspraak kwam in Burma omdat het slechts 15 pond per maand aan haar lokale werknemers betaalde, was het haar taak om de imagoschade van het bedrijf te beperken. Toen ze lobbyste was voor de alcoholfabrikant Diageo, leidde Patel campagnes voor het promoten van ‘responsible drinking.’

Toen Priti Patel in 2010 in het Lagerhuis werd gekozen, was ze de eerste Hindoe in het Britse parlement. Patel geldt ook als een van de voornaamste rolmodellen voor de Indiase diaspora in Engeland.  Ze ontpopte zich als woordvoerder van de uiterst rechtervleugel van de conservatieve partij en heeft bijvoorbeeld uitgesproken standpunten over criminaliteit. In het programma ‘Question Time’ pleitte ze voor de herinvoering van de doodstraf door ophanging voor moordenaars en verkrachters. Patel werd regelmatig openlijk bekritiseerd wegens belangenverstrengeling omdat ze als parlementslid opkwam voor de belangen van haar voormalige werkgevers. Zo steunde ze een campagne om stickers die waarschuwden voor de gevaren van roken van pakjes sigaretten te verwijderen.

Dat ze een ministerspost kreeg in het nieuwe kabinet van Theresa May was geen verrassing, omdat Priti Pitel een van de grootste voorstanders was van een Brexit. Haar eerste woorden als minister voor Ontwikkelingssamenwerking waren dat de Britse hulp voortaan ‘firmly’aan de nationale belangen van Engeland gaat worden gespendeerd.

Hart vasthouden

De Engelse ontwikkelingssector houdt ondertussen haar hart vast. Juist onder de vorige Britse premier David Cameron werd fors geïnvesteerd in ontwikkelingssamenwerking en kreeg Engeland steeds meer een uitstekende reputatie als donor en kennisland op dit terrein; met ook een levendig publiek debat over het onderwerp en veel positieve aandacht in de media.

Het ontwikkelingsdebat in Engeland zal met Patel in ieder geval niet saai worden. En de doodstraf, dat mag nu officieel weer omdat Engeland de EU gaat verlaten. Diane Abbot, namens de Labour partij schaduwminister voor gezondheid, verwoordde het afgelopen week mooi toen ze zei: ‘Patel als minister voor ontwikkelingssamenwerking is hetzelfde als aan een vos te vragen om voor de veiligheid van de kippen te zorgen.’

 

Marc Broere

Marc Broere is hoofdredacteur van Vice Versa. Daarnaast is hij auteur van een aantal boeken waaronder De Bewogen Beweging -50 jaar mondiale solidariteit (met Hans Beereends), Berichten over Armoede -een journalistieke kijk op ontwikkelingssamenwerking, en Minder Hypes, Meer Hippocrates -een positieve injectie voor de ontwikkelingssector (met Ellen Mangnus).

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel