Door:
Ayaan Abukar

29 augustus 2016

Tags

siebrigje2

Bij het bedrijf Andere Chocolade van Siebrigje Dijk kun je een abonnement afsluiten, waarbij je maandelijks een doos bijzondere chocoladerepen door de brievenbus krijgt. ‘Tien jaar geleden dronk iedereen middelmatige filterkoffie, nu kiest een steeds grotere groep voor bijzondere kwaliteitskoffie. Chocolade gaat dezelfde weg afleggen.’ 

 ‘Ik noem mezelf chocolade-curator’, vertelt Siebrigje Dijk in haar kantoor in Leeuwarden. ‘Ik wil ervoor zorgen dat iedereen in Nederland weet dat fine flavour-chocolade bestaat en dat er een heel mooi verhaal achter zit.’ Elke maand krijgen abonnees een doos met vier zorgvuldig geselecteerde repen door de bus. ‘Je krijgt tegenwoordig alleen nog maar saaie officiële post en reclame’, zegt ze. ‘Dan is het toch veel leuker als er chocolade op je deurmat valt?’

‘Chocolade was voor mij iets om gedachteloos weg te snoepen’, vertelt Dijk. ‘Eigenlijk was het zelfs een beetje negatief, want ik at het altijd als ik me niet zo goed voelde. Het veranderde voor mij in iets positiefs toen ik erachter kwam dat het ook anders kan.’ Dat gebeurde toen ze een paar jaar geleden de chocolade van de Chocolate Makers proefde. ‘Ik dacht meteen: Waarom weet niemand dat dit bestaat?’ vertelt Dijk. In de jaren die volgden dook ze steeds dieper in de chocoladewereld. Ze leerde hoe chocolade gemaakt wordt en deed een cursus ‘proeven’ bij het International Institute for Chocolate Tasting.

Dat proeven is een hele kunst, demonstreert Dijk aan de hand van een stapel repen op tafel. Het begint net als bij wijn met heel goed ruiken. ‘Voor mij heeft dit de geur van een Scandinavisch bos’, zegt Dijk over het eerste blokje chocolade van cacao uit Madagaskar. Bij het proeven komt een intense bessensmaak naar boven. ‘Dat zit allemaal in de cacao’, zegt ze. ‘Dat is toch ongelooflijk?’ Mensen die bijzondere chocolade op een hap-slik-weg manier eten, hebben het niet begrepen, legt ze uit. ‘Dan smelt de cacaoboter niet en komt de smaak dus ook niet goed vrij.’ Als we de chocolade hebben doorgeslikt geeft dat weer een nieuwe sensatie. ‘Nu moeten we eerst even verder praten voordat we de volgende proeven’, zegt ze. ‘Anders ervaar je niet hoe lang de smaak in je mond blijft hangen.’

Nederland heeft nog heel wat te leren op het gebied van specialiteitschocolade, maar Dijk verwacht dat dit over een paar jaar helemaal is veranderd. ‘De chocolade gaat dezelfde weg afleggen als de koffie’, zegt ze. ‘Tien jaar geleden dronk iedereen middelmatige filterkoffie, nu weten de meeste mensen dat er talloze bonensoorten zijn en kiest een steeds grotere groep voor bijzondere kwaliteitskoffie.’

Allereerst moeten mensen weten dat er ook andere cacao bestaat dan de West-Afrikaanse bulk-cacao die in de supermarktchocolade zit verwerkt. ‘In de dozen stop ik informatie over de herkomst van de cacao en de manier waarop het geproduceerd wordt’, zegt Dijk. Zo presenteert ze vooral de mooie en lekkere kant, want met de gezondheidshype rond chocola heeft ze helemaal niks. ‘Je kan zo veel mooie dingen over chocola vertellen, dan hoef je toch niet meer te zeggen dat het gezond is?’

Op haar website Anderechocolade.nl kun je diverse chocolade-pakketten bestellen. Alle repen die Dijk verkoopt zijn bean-to-bar, ze weet dus precies welke bonen in een chocoladereep verwerkt zijn. ‘Daardoor kun je niet alleen de smaak controleren, maar weet je ook of de reep onder goede omstandigheden gemaakt wordt’, zegt ze. Ze heeft regelmatig contact met chocolademakers om meer over de repen te leren. ‘De fine flavour-sector is een wereld van idealistische vakidioten’, zegt ze. ‘Het zijn kleine ondernemers die iets willen maken dat klopt, zowel voor de cacaoboer als de chocoladeconsument. Daarom hoop ik zoveel mogelijk mensen hiermee kennis te laten maken.’

Dit artikel verscheen in de cacaospecial van Vice Versa. Wilt u de hele special ontvangen? Neem dan via onze website een abonnement op Vice Versa of bestel de special los voor tien euro via info@viceversaonline.nl

Communities need land rights to gain from investments

Door Siri Lijfering | 26 oktober 2020

Communities being able to participate on an equal basis in land governance is key to food security and inclusive development. How can securing land rights pave the way for responsible investments and what can we learn from experiences with the palm oil industry? To answer these questions we turn to West Africa where two activists are fighting for their communities’ right to land. ‘If we want to move forward, we need to share the wealth that the land brings.’

Lees artikel

How to make smallholder farmers an interesting investment opportunity

Door Hans van de Veen | 22 oktober 2020

Smallholder farmers and small agrifood enterprises are key for sustainable food systems in Africa. They need access to capital, but banks consider it tedious, costly and too much of a risk to invest in them. Initiatives like the IDH Farmfit Fund and crowdfunding platform PlusPlus have been set up to try to break this deadlock. Can these new funds assist smallholder farmers and companies to become a commercially interesting opportunity for financial institutions?

Lees artikel

‘Minister Kaag schuift de verantwoordelijkheid voor de bescherming van mensenrechten door naar Europa’

Door Kelly Groen | 21 oktober 2020

Terwijl landen om ons heen nationale wetgeving optuigen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, laat Nederland het initiatief aan de EU. Zo schuift de minister de oplossing tegen mensenrechtenschendingen door Nederlandse bedrijven op de lange baan, schrijft Kelly Groen van ActionAid.

Lees artikel