Door:
Ayaan Abukar

2 augustus 2016

Categorieën

Tags

Josien Sluijs2

BLOG-In haar derde blog schrijft Josine Sluijs, directeur van het Nederlands Platform voor Inclusive Finance (NpM), over een bezoek aan NUCAFE. Deze organisatie vertegenwoordigt meer dan 150.000 huishoudens in Oeganda die gericht zijn op koffie. Doordat ze voor de markt produceren, wordt migratie naar de stad tegengehouden.

We zijn op weg om koffieboeren te ontmoeten die zich hebben aangesloten bij NUCAFE. We ontmoeten eerst Sanyu Kakoza, zij is een paar jaar geleden lid geworden van de organisatie. Eén van de eerste dingen die ze vertelt is dat de training door NUCAFE haar zoveel heeft opgeleverd: de kennis van koffie, wanneer je moet oogsten, hoe je de koffie moet drogen en ook hoe je je administratie op orde moet houden heeft haar ‘sterker’ gemaakt. Ze heeft veel meer zeggenschap over haar leven; bijvoorbeeld bespreekt ze nu met haar gezin hoe ze het beste hun geld kunnen besteden, wat ze herinvesteren in hun boerenbedrijf, hoeveel schoolgeld nodig is en wat er dan nog overblijft om andere dingen van te doen.

Sanyu Kakoza heeft zelf inmiddels een apparaat aangeschaft dat de vochtigheidsgraad van de te drogen koffiebonen meet. Als de bonen droog genoeg zijn brengt ze ze naar de gezamenlijke opslag waar ze ook gepeld worden, en kan ze haar koffiebonen voor een hogere prijs verkopen. Door ze op te slaan kan ze wachten met de verkoop totdat de prijzen beter zijn. NUCAFE zorgt voor de marketing van de koffie. Doordat de koffieboeren hun producten gezamenlijk, in grotere hoeveelheden, doorverkopen hebben ze een veel betere onderhandelingspositie. En doordat de kwaliteit hoger is door de training, krijgen ze ook een hogere prijs. Van de premium die ze ontvangen voor hun koffie dragen ze een gedeelte af aan de coöperatie.

Probleem in voedselketens: side selling
Boerenorganisaties, zoals coöperaties hebben altijd het probleem dat niet alle producten aan de eigen organisatie verkocht worden. Als boeren geld nodig hebben en er komt een opkoper die een gedeelte van hun oogst wil opkopen, doen ze dat. Maar, voor een coöperatie is het van essentieel belang om een constante toeleverantie van dezelfde kwaliteit te hebben. Hun afnemers rekenen daar immers ook op. Om te voorkomen dat de boeren hun koffie aan opkopers verkopen (side selling), verstrekt NUCAFE voorschotten, leningen aan de boeren. Deze worden afbetaald, verrekend, met de verkoop van de oogst.

Boeren die voor de markt produceren (en niet alleen voor eigen gebruik) dragen bij aan het creëren van werkgelegenheid. Sanyu Kakoza huurt gemiddeld 6 mensen in die voor haar werken gedurende het jaar. Ze plukken koffie en vervoeren het naar de opslag. In haar dorp draagt ze bij aan het verhogen van het inkomen van deze mensen. Het professionaliseren van de ketens en het opzetten van verwerkende industrie is belangrijk. Niet alleen in het kader van voedselzekerheid maar ook voor werkgelegenheid. Boeren huren meer mensen in, en er is ook werk bij midden- en kleinbedrijf in het gebied. Bovendien draagt het ook bij aan het oplossen van een ander groot probleem zoals migratie naar de stad, vooral door de jeugd. Werkloosheid onder jongeren is in veel Afrikaanse landen een groot probleem. En zeker in Oeganda, zij heeft de jongste populatie wereldwijd: 77 % is jonger dan 30 jaar.

Inmiddels hebben 170.000 boeren zich aangesloten bij NUCAFE. Als ieder boer 6 mensen inhuurt en je daarbij de medewerkers van de coöperatie optelt, de opslag en verwerking en de roasting fabriek, hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen werk.

Ze hebben hun eigen roasting fabriek, dit eindproduct wordt op de lokale markt verkocht. Voor de export verkoopt NUCAFE alleen ongebrande koffiebonen, de grote merken willen hun eigen koffie branden. Het grootste gedeelte van de koffie is Robusta en de rest Arabica koffie. Ook spelen ze in op de internationale vraag van fair trade koffie.

Expert meeting
In de expert meeting over financieren van kleine boerenorganisaties, die we in dezelfde week organiseerden, benadrukte de directeur van NUCAFE, David Muwonge, het belang van het verenigen van boeren: ‘We moeten ons verenigen zodat we zaken kunnen doen’.

Ik heb hem nu twee keer ontmoet, het is een vriendelijke en zeer kundige man. Iedere keer vind ik het opvallend met hoeveel passie hij zijn organisatie runt, als je hem hoort spreken is je gelijk duidelijk dat het verbeteren van de situatie van de koffieboeren op een zakelijke manier hem na aan het hart ligt.

Het Nederlands Platform voor Inclusive Finance (NpM), AgriProFocus en de Food & Business Kennis Platform (F & BKP) organiseerden eind juli een aantal expertmeetings naar aanleiding van hun onderzoek ‘Finance voor Smallholders: kansen voor het risicobeheer door het koppelen van financiële instellingen en producentenorganisaties.’ De bijeenkomsten vonden plaats in Oeganda, Tanzania en Kenia.

Communities need land rights to gain from investments

Door Siri Lijfering | 26 oktober 2020

Communities being able to participate on an equal basis in land governance is key to food security and inclusive development. How can securing land rights pave the way for responsible investments and what can we learn from experiences with the palm oil industry? To answer these questions we turn to West Africa where two activists are fighting for their communities’ right to land. ‘If we want to move forward, we need to share the wealth that the land brings.’

Lees artikel

How to make smallholder farmers an interesting investment opportunity

Door Hans van de Veen | 22 oktober 2020

Smallholder farmers and small agrifood enterprises are key for sustainable food systems in Africa. They need access to capital, but banks consider it tedious, costly and too much of a risk to invest in them. Initiatives like the IDH Farmfit Fund and crowdfunding platform PlusPlus have been set up to try to break this deadlock. Can these new funds assist smallholder farmers and companies to become a commercially interesting opportunity for financial institutions?

Lees artikel

‘Minister Kaag schuift de verantwoordelijkheid voor de bescherming van mensenrechten door naar Europa’

Door Kelly Groen | 21 oktober 2020

Terwijl landen om ons heen nationale wetgeving optuigen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, laat Nederland het initiatief aan de EU. Zo schuift de minister de oplossing tegen mensenrechtenschendingen door Nederlandse bedrijven op de lange baan, schrijft Kelly Groen van ActionAid.

Lees artikel