Door:
Ayaan Abukar

18 juli 2016

Categorieën

Tags

qaderDe Nederlands-Afghaanse dichter Qader Shafiq doet deze week mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Hij gaat voor Vice Versa op zoek naar mondiale verhalen tijdens de wandeltocht. Vandaag alvast een voorbeschouwing.

 

 

 

Na de intocht van elke vierdaagse beloof ik mezelf om volgende keer me goed voor te bereiden. Minstens vierhonderd kilometer trainen en van te voren goed slapen. Ik heb geen tweehonderd kilometers in mijn benen en de slaap is mij ontnomen. Afgelopen dagen kwamen de herinneringen van jaren geleden, toen ik met mijn vrouw en dochters op de promenade van Nice liep, naar voren. Op de plek waar ik de branding van de zee hoorde, reed nu de vrachtwagen van haat. Hoe een onmens kun je zijn om de onschuldige kinderen niet te zien.

De nacht van vrijdag op zaterdag volgde ik bezorgd het nieuws over Turkije met de vraag: zou Erdogan dit theater bedacht hebben?

Dit weekeinde is het twee jaar sinds het vreemde vuur in de lucht het leven van onschuldige passagiers van MH17 ontnam. Ik vergeet nooit de woorden van de DJ in Middelaar twee jaar geleden: ‘De burgemeester van Mook heeft ons gevraagd uit respect voor de slachtoffers van vliegtuigramp geen muziek te draaien.’ Dit hoorde ik op de laatste meters van de militaire Maasbrug, toen ik net het Brabantse Cuijk achter mijn rug had. Al gauw wist ik hoe groot het drama was. Het werd mijn zwaarste intocht ooit.

Shelter City

Onder het motto ‘De afstand is niet zo groot als je denkt!’, loop ik ook dit jaar samen met een club wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse voor het project Shelter City Nijmegen. Bedreigde mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld worden voor korte periode in de Vierdaagsestad opgevangen. Het gaat om mensenrechtenverdedigers die met gevaar voor eigen leven mensenrechtenschendingen bestrijden. Zij worden monddood gemaakt, gearresteerd, gemarteld en verdwijnen soms zelfs.

Shelter City biedt hen de mogelijkheid om te ontsnappen aan deze gevaarlijke situaties, zodat zij tot rust kunnen komen en hun belangrijke werk hier in veiligheid voort kunnen zetten. Ook zullen zij door middel van training en cursussen meer kennis opdoen en een groter netwerk opbouwen, zodat zij weer sterker terug gaan. Zij geven ons iets terug door op verschillende evenementen te spreken over hun ervaringen, zodat burgers geïnformeerd en betrokken worden bij mensenrechten of Shelter City in het algemeen en de strijd van de mensenrechtenverdedigers in het bijzonder.

Als ik straks loop denk ik aan hen. Aan de slachtoffers van de MH17-ramp, aan Turkije, aan Nice.

Nu kijk ik vooruit en verheug me op de plezierige, vaak diepzinnige gesprekken die er tijdens de Vierdaagse gevoerd worden. Ik heb mijn schoenen laten oprekken. Zaterdag liep ik samen met met mijn teckel Jazz in de Hatertse vennen om ze uit te proberen, en haalde ik pleisters en druivensuiker op. Ik ben er bijna klaar voor.

Qader Shafiq (Kabul, 1968) is directeur van Bureau Wijland, een project- en adviesbureau voor duurzaamheid en diversiteit. Ook schrijft hij poëzie, columns en verhalen. Met schrijver Arnon Grunberg maakte hij twee reizen naar Afghanistan per auto. In 1993 vluchtte hij naar Nederland.

Qader Shafiq

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel