Door:
Ayaan Abukar

18 juli 2016

Categorieën

Tags

qaderDe Nederlands-Afghaanse dichter Qader Shafiq doet deze week mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Hij gaat voor Vice Versa op zoek naar mondiale verhalen tijdens de wandeltocht. Vandaag alvast een voorbeschouwing.

 

 

 

Na de intocht van elke vierdaagse beloof ik mezelf om volgende keer me goed voor te bereiden. Minstens vierhonderd kilometer trainen en van te voren goed slapen. Ik heb geen tweehonderd kilometers in mijn benen en de slaap is mij ontnomen. Afgelopen dagen kwamen de herinneringen van jaren geleden, toen ik met mijn vrouw en dochters op de promenade van Nice liep, naar voren. Op de plek waar ik de branding van de zee hoorde, reed nu de vrachtwagen van haat. Hoe een onmens kun je zijn om de onschuldige kinderen niet te zien.

De nacht van vrijdag op zaterdag volgde ik bezorgd het nieuws over Turkije met de vraag: zou Erdogan dit theater bedacht hebben?

Dit weekeinde is het twee jaar sinds het vreemde vuur in de lucht het leven van onschuldige passagiers van MH17 ontnam. Ik vergeet nooit de woorden van de DJ in Middelaar twee jaar geleden: ‘De burgemeester van Mook heeft ons gevraagd uit respect voor de slachtoffers van vliegtuigramp geen muziek te draaien.’ Dit hoorde ik op de laatste meters van de militaire Maasbrug, toen ik net het Brabantse Cuijk achter mijn rug had. Al gauw wist ik hoe groot het drama was. Het werd mijn zwaarste intocht ooit.

Shelter City

Onder het motto ‘De afstand is niet zo groot als je denkt!’, loop ik ook dit jaar samen met een club wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse voor het project Shelter City Nijmegen. Bedreigde mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld worden voor korte periode in de Vierdaagsestad opgevangen. Het gaat om mensenrechtenverdedigers die met gevaar voor eigen leven mensenrechtenschendingen bestrijden. Zij worden monddood gemaakt, gearresteerd, gemarteld en verdwijnen soms zelfs.

Shelter City biedt hen de mogelijkheid om te ontsnappen aan deze gevaarlijke situaties, zodat zij tot rust kunnen komen en hun belangrijke werk hier in veiligheid voort kunnen zetten. Ook zullen zij door middel van training en cursussen meer kennis opdoen en een groter netwerk opbouwen, zodat zij weer sterker terug gaan. Zij geven ons iets terug door op verschillende evenementen te spreken over hun ervaringen, zodat burgers geïnformeerd en betrokken worden bij mensenrechten of Shelter City in het algemeen en de strijd van de mensenrechtenverdedigers in het bijzonder.

Als ik straks loop denk ik aan hen. Aan de slachtoffers van de MH17-ramp, aan Turkije, aan Nice.

Nu kijk ik vooruit en verheug me op de plezierige, vaak diepzinnige gesprekken die er tijdens de Vierdaagse gevoerd worden. Ik heb mijn schoenen laten oprekken. Zaterdag liep ik samen met met mijn teckel Jazz in de Hatertse vennen om ze uit te proberen, en haalde ik pleisters en druivensuiker op. Ik ben er bijna klaar voor.

Qader Shafiq (Kabul, 1968) is directeur van Bureau Wijland, een project- en adviesbureau voor duurzaamheid en diversiteit. Ook schrijft hij poëzie, columns en verhalen. Met schrijver Arnon Grunberg maakte hij twee reizen naar Afghanistan per auto. In 1993 vluchtte hij naar Nederland.

Qader Shafiq

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel

‘Afrika wordt niet de fabriek van de wereld’

Door Joris Tielens | 06 maart 2019

Om de armoede uit Afrika te verbannen is er meer toerisme en verwerking van grondstoffen nodig, zegt IOB-onderzoeker Jan Bade. En meer hulp aan de armste overheden om zelf hun onderwijs, zorg en sociale bijstand te verbeteren. ‘Subsidie voor Nederlandse bedrijven in Afrika leidt niet zomaar tot inclusieve groei.’

Lees artikel