Door:
Ayaan Abukar

28 juni 2016

VV16CacaoSpecial_Cover01

Negentig procent van de mensheid houdt van chocolade. De andere tien procent liegt. Het is een veelgehoorde grap in de wereld van de chocolade, maar hij klopt wel!

Chocolade staat voor verleiding, genot, luxe. Voor iets waar je jezelf of je lief een plezier mee doet. Maar er is ook een andere kant aan cacao. De achilleshiel van de chocoladesector is dat dit prettige imago in schril contrast staat met de bittere armoede waar veel van de producenten van cacaobonen in leven. We kennen allemaal de acties die worden gevoerd tegen problemen als kinderarbeid in de cacaosector. Initiatieven als de Groene Sint en Tony’s Chocolonely hebben in Nederland veel succes geoogst en ook het label van UTZ is niet meer van de gemiddelde chocoladereep weg te denken.

Dat er veel gebeurt in Nederland rond het verantwoorder en duurzamer maken van de cacaosector is ook de reden voor Vice Versa om deze speciale uitgave over cacao te maken. Nederland is namelijk een van de koplopers in de wereld als het gaat om duurzame chocolade. Niet alleen zijn de twee belangrijkste certificeerteers van cacao uit Nederland afkomstig, ook werd hier in 2010 een bijzondere afspraak gemaakt, namelijk om in 2025 uitsluitend nog chocoladeproducten van duurzame cacao te consumeren.

De fabrieken van Droste en Verkade staan misschien niet meer in Nederland, we zijn nog steeds een echt chocolademinnend land. Begin negentiende eeuw was onze Coenraad van Houten een pionier bij de ontwikkeling van chocolade zoals we deze vandaag de dag nog altijd maken. Tegenwoordig wijst Nederland de weg naar duurzame cacao. Maar hoe ver staan we nu op weg naar 2025? Wat zijn de uitdagingen bij het verwezenlijken van deze mooie ambities? Hoe kunnen we de verduurzaming versnellen? Op die vragen geven we in deze special antwoord.

Met achtergrondverhalen, reportages uit Ghana en Ecuador, een inkijkje bij Tony’s Chocolonely, portretjes van ondernemende en duurzame chocolademakers, en nog vele andere stukken. De special is verkrijgbaar bij een abonnement van Vice Versa of los aan te vragen voor 10 euro via info@viceversaonline.nl

Vice Versa is het journalistieke platform over mondiale samenwerking. Steun onafhankelijke journalistiek over mondiale samenwerking en wordt lid via www.viceversaonline.nl/abonneren

 

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel