Door:
Ayaan Abukar

28 juni 2016

VV16CacaoSpecial_Cover01

Negentig procent van de mensheid houdt van chocolade. De andere tien procent liegt. Het is een veelgehoorde grap in de wereld van de chocolade, maar hij klopt wel!

Chocolade staat voor verleiding, genot, luxe. Voor iets waar je jezelf of je lief een plezier mee doet. Maar er is ook een andere kant aan cacao. De achilleshiel van de chocoladesector is dat dit prettige imago in schril contrast staat met de bittere armoede waar veel van de producenten van cacaobonen in leven. We kennen allemaal de acties die worden gevoerd tegen problemen als kinderarbeid in de cacaosector. Initiatieven als de Groene Sint en Tony’s Chocolonely hebben in Nederland veel succes geoogst en ook het label van UTZ is niet meer van de gemiddelde chocoladereep weg te denken.

Dat er veel gebeurt in Nederland rond het verantwoorder en duurzamer maken van de cacaosector is ook de reden voor Vice Versa om deze speciale uitgave over cacao te maken. Nederland is namelijk een van de koplopers in de wereld als het gaat om duurzame chocolade. Niet alleen zijn de twee belangrijkste certificeerteers van cacao uit Nederland afkomstig, ook werd hier in 2010 een bijzondere afspraak gemaakt, namelijk om in 2025 uitsluitend nog chocoladeproducten van duurzame cacao te consumeren.

De fabrieken van Droste en Verkade staan misschien niet meer in Nederland, we zijn nog steeds een echt chocolademinnend land. Begin negentiende eeuw was onze Coenraad van Houten een pionier bij de ontwikkeling van chocolade zoals we deze vandaag de dag nog altijd maken. Tegenwoordig wijst Nederland de weg naar duurzame cacao. Maar hoe ver staan we nu op weg naar 2025? Wat zijn de uitdagingen bij het verwezenlijken van deze mooie ambities? Hoe kunnen we de verduurzaming versnellen? Op die vragen geven we in deze special antwoord.

Met achtergrondverhalen, reportages uit Ghana en Ecuador, een inkijkje bij Tony’s Chocolonely, portretjes van ondernemende en duurzame chocolademakers, en nog vele andere stukken. De special is verkrijgbaar bij een abonnement van Vice Versa of los aan te vragen voor 10 euro via info@viceversaonline.nl

Vice Versa is het journalistieke platform over mondiale samenwerking. Steun onafhankelijke journalistiek over mondiale samenwerking en wordt lid via www.viceversaonline.nl/abonneren

 

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel