Door:
Ayaan Abukar

28 juni 2016

VV16CacaoSpecial_Cover01

Negentig procent van de mensheid houdt van chocolade. De andere tien procent liegt. Het is een veelgehoorde grap in de wereld van de chocolade, maar hij klopt wel!

Chocolade staat voor verleiding, genot, luxe. Voor iets waar je jezelf of je lief een plezier mee doet. Maar er is ook een andere kant aan cacao. De achilleshiel van de chocoladesector is dat dit prettige imago in schril contrast staat met de bittere armoede waar veel van de producenten van cacaobonen in leven. We kennen allemaal de acties die worden gevoerd tegen problemen als kinderarbeid in de cacaosector. Initiatieven als de Groene Sint en Tony’s Chocolonely hebben in Nederland veel succes geoogst en ook het label van UTZ is niet meer van de gemiddelde chocoladereep weg te denken.

Dat er veel gebeurt in Nederland rond het verantwoorder en duurzamer maken van de cacaosector is ook de reden voor Vice Versa om deze speciale uitgave over cacao te maken. Nederland is namelijk een van de koplopers in de wereld als het gaat om duurzame chocolade. Niet alleen zijn de twee belangrijkste certificeerteers van cacao uit Nederland afkomstig, ook werd hier in 2010 een bijzondere afspraak gemaakt, namelijk om in 2025 uitsluitend nog chocoladeproducten van duurzame cacao te consumeren.

De fabrieken van Droste en Verkade staan misschien niet meer in Nederland, we zijn nog steeds een echt chocolademinnend land. Begin negentiende eeuw was onze Coenraad van Houten een pionier bij de ontwikkeling van chocolade zoals we deze vandaag de dag nog altijd maken. Tegenwoordig wijst Nederland de weg naar duurzame cacao. Maar hoe ver staan we nu op weg naar 2025? Wat zijn de uitdagingen bij het verwezenlijken van deze mooie ambities? Hoe kunnen we de verduurzaming versnellen? Op die vragen geven we in deze special antwoord.

Met achtergrondverhalen, reportages uit Ghana en Ecuador, een inkijkje bij Tony’s Chocolonely, portretjes van ondernemende en duurzame chocolademakers, en nog vele andere stukken. De special is verkrijgbaar bij een abonnement van Vice Versa of los aan te vragen voor 10 euro via info@viceversaonline.nl

Vice Versa is het journalistieke platform over mondiale samenwerking. Steun onafhankelijke journalistiek over mondiale samenwerking en wordt lid via www.viceversaonline.nl/abonneren

 

 

Vice Versa

Vice Versa weet wat er speelt en houdt de lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten en analyses op het gebied van mondiale samenwerking. Dat doen we met onafhankelijke journalistieke berichtgeving, verdiepende achtergronden en door een podium te bieden aan prikkelende opinies.

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel

Amsterdam ontmoet Mogadishu

Door Lizan Nijkrake | 28 september 2019

Daily Paper, het Amsterdamse straatmodemerk, maakte een collectie T-shirts met tekeningen van voormalige kindsoldaten in Somalië. Wat begon als een klein project voor het Elman Peace Center, leidde dankzij sociale media tot iets groters: fotografen en filmmakers, muzikanten en klanten bieden hun hulp aan. ‘Jonge mensen zijn vaak zó idealistisch, ze willen betrokken blijven.’ Een profiel.

Lees artikel