Door:
Ron van Huizen

20 april 2016

Categorieën

Tags

Ron van HuizenOPINIE- Afgelopen week was er veel ophef rondom Solidaridad en de Panama Papers. Ron van Huizen, oud-directeur van Greenpeace en Terre des Hommes, vindt dat er niks mis is met dergelijke constructies die ervoor zorgen dat goede doelenorganisaties zo min mogelijk belasting hoeven te betalen. Zijn kritiek richt zich juist op de reactie van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Door de onthullingen van de Panama Papers kwam Solidaridad net op het moment dat het oplaaiende vuur nog heet was op een negatieve manier in het nieuws. Trouw en het Financiële Dagblad meenden hun scoop te hebben met een eerste Goede Doelen Organisatie die zich bevond in een groot gezelschap van belastingontduikers en ander geteisem. Dus kon directeur Nico Roozen van Solidaridad niets anders doen dan schielijk te beloven zijn mysterieuze constructie in Panama op te heffen.

Het kind met het badwater weggooien

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Solidaridad daarmee het kind met het badwater weggooit. Want wat is er mis met een constructie die er voor zorgt dat de Solidaridad kantoren in diverse Zuid Amerikaanse landen geen winstoogmerk mogen hebben en zo min mogelijk belasting moeten betalen? Als er één ding duidelijk is in ontwikkelingslanden, dan is het wel het gebrek aan een goede landenadministratie, in stand gehouden door corrupte regeringen en andere duistere politici die de gevorderde belastinginkomsten helaas niet gebruiken ten gunste van de bevolking door de opbouw van een degelijke economie,  onderwijs, gezondheidszorg en ga zo maar door. Ontwikkelingsorganisaties als bijvoorbeeld Solidaridad en hun landenkantoren proberen daarin verbeteringen aan te brengen en dat doen zij met hoofdzakelijk in Nederland geworven gelden. Dan mag je toch hopen dat deze organisaties er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het geld uit Nederland zoveel als mogelijk bij de projectuitvoerende partners komt en niet  in de zakken verdwijnt van corrupte politici en ambtenaren aldaar. Als Nico Roozen daarentegen zegt dat hij de enige in de organisatie Solidaridad is die nog enigszins het overzicht heeft over het labyrint van de Panama constructie en de daaraan gekoppelde bijconstructies, dan begrijp ik hem juist weer niet. Heeft hij dan net als bij diverse andere semi-publieke organisaties in Nederland een Raad van Toezicht die niet functioneert? Doe daar wat aan en zorg ervoor dat als je onder de tram komt er meer personen in de organisatie zijn die alles weten inclusief de leden van de RvT.

Niet goed van worden

Maar waar ik werkelijk niet goed van word is het Centraal Bureau Fondsenwerving dat uit monde van directeur Roline de Wilde vraagtekens zet bij de transparantie van de Solidaridad-structuur.  ‘Het is voor donateurs van groot belang om te weten waar hun geld naartoe gaat. Daarom moeten ngo’s zo transparant mogelijk zijn.’ Dit deel van een citaat van haar uit dagblad Trouw van 9 april 2016 geeft weer dat mevrouw De Wilde  niet begrijpt dat constructies zoals de onderhavige nu juist alleen werken door een gemis aan transparantie. Als ik donateur zou zijn van Solidaridad, dan vind ik een constructie die ervoor zorgt dat mijn donatie niet wordt afgeroomd door corrupte politici hartstikke goed en een reden om donateur te blijven. Ron van Huizen was bijna 17 jaar lang directeur van Terre des Hommes en tien jaar directeur van Greenpeace Nederland.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel