Door:
Marc Broere

15 april 2016

Categorieën

Tags

marc1Vice Versa gaat veranderen. Van vakblad over ontwikkelingssamenwerking naar journalistiek platform over mondiale samenwerking waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, informatie delen en inspireren. Met onder andere een vernieuwd magazine en een nieuwe website. Marc Broere licht alvast een tipje van de sluier op. Op het moment dat ik dit schrijf leggen vormgeefster Selma van Gorkum en eindredacteur Sanne de Boer de laatste hand aan de nieuwe Vice Versa die over precies een week zal verschijnen. Het magazine heeft een nieuwe vormgeving, is gemaakt op wat dikker papier dan u gewend bent en heeft een ‘ruggetje’ zoals dat in vaktermen zo mooi heet. Gemaakt ook in ons nieuwe onderkomen bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar we een meer dan warm welkom hebben gekregen en deel uitmaken van een rijk gezelschap aan organisaties en personen die zich met mondiale samenwerking bezighouden. Dat is enorm inspirerend, kan ik u vertellen. Het is de ambitie van directeur Mark Schneiders om van het KIT een soort ‘WTC voor de Tropen’ te maken en hij is goed bezig om deze droom ook daadwerkelijk waar te maken. Bijna iedere dag ontmoeten we weer andere boeiende professionals op het gebied van duurzaamheid en mondiale samenwerking en de eerste mooie samenwerkingsverbanden zijn al gesmeed. Verdiepen en verbreden Niet alleen de buitenkant van Vice Versa is veranderd, maar ook een aantal andere dingen. Nieuwe uitdagingen op het gebied van mondiale samenwerking vragen om een nieuwe Vice Versa. Er dienen zich steeds meer spelers aan naast de al bekende en ervaren ontwikkelingsorganisaties: (sociaal) ondernemers, de diaspora, vermogensfondsen, filantropen en nieuwe donoren. Ook wordt mondiale beleidscoherentie op steeds meer verschillende ministeries relevant. Daarom gaan we onze koers verdiepen en verbreden. Van vakblad over ontwikkelingssamenwerking naar journalistiek platform over mondiale samenwerking waar professionals elkaar ontmoeten, informatie delen en elkaar inspireren. Ook het lidmaatschap van Vice Versa krijgt een iets ander karakter. Het belangrijkste contactmoment wordt een wekelijkse nieuwsbrief waarmee we over een aantal weken zullen starten. Dan gaat ook onze vernieuwde website de lucht in. Leden van Vice Versa krijgen onbeperkt toegang tot deze website, kunnen met voorrang naar events en debatten en krijgen natuurlijk het magazine en onze specials thuisgestuurd. Mondiaal café Ook gaan we samen met het KIT een maandelijks Mondiaal Café organiseren dat behalve voor mensen van het KIT alleen toegankelijk is voor leden van Vice Versa. We zullen daar praten met inspirerende gasten en het is tevens een uitstekende gelegenheid om te netwerken. Op donderdag 21 april vindt het eerste Mondiaal Café plaats van 17.00 tot 18.30. Gasten zijn dan: – Michiel Pestman: Prakken’ d Oliveira. Tegendraadse strafadvocaat met als bijzondere aandachtsgebieden terrorisme, veiligheidsdiensten, internationaal activisme en uitlevering. Zijn motto is: ‘Only dead fish follow the stream.’ – Suze Gehem en Jelle Rademakers. Oprichters van De Groene Grachten, een sociale onderneming die monumentale panden duurzaam wil maken. Ze hebben gisteren hun nieuwe initiatief gelanceerd: Joint the Rooftop Revolution, het eerste Crowdfunding en Crowdsourcing platform voor groene daken in de wereld. -Lisanne Oonk, adviseur van het KIT. Barista, maar niet alleen gefascineerd door de perfecte espresso, ook in het verhaal achter de koffieketen en hoe een product alle mensen in de wereld met elkaar verbindt: van de producenten in ontwikkelingslanden tot consumenten in het rijke westen. -Olivier van Beemen, schrijver van het spraakmakende boek over Heineken in Afrika. Gaat onze grootste bierbrouwer nu maatschappelijk verantwoord te werk in Afrika of juist niet? Ook is er een muzikaal intermezzo van zanger en gitarist Orville Breeveld die met zijn Breathing Ensemble al talrijke muzikale odes bracht aan de meest uiteenlopende muziekstijlen. En tot slot lanceren we de eerste Vice Versa nieuwe stijl. Abonnees van Vice Versa kunnen zich aanmelden via info@viceversaonline.nl ovv Mondiaal Café. 50 jaar Vice Versa bestaat dit jaar 50 jaar en we hebben ambitieuze plannen voor de toekomst. Als zeemanszoon gebruik ik graag de metafoor dat Vice Versa de loodsboot is die spelers op het terrein van mondiale samenwerking helpt met navigeren in woelige baren, die weet waar de zandbanken liggen en waar kliffen kunnen opduiken. We verdiepen en continueren het debat over mondiale thema’s, daar waar andere media stoppen. Huidige en toekomstige professionals die zich met mondiale samenwerking bezighouden krijgen optimale toegang tot de laatste informatie en opinies op hun vakgebied, waardoor ze hun werk nog beter kunnen doen. Ik zou zeggen: join the club en spread the word onder uw collega’s. Het beste cadeau dat u ons voor onze 50ste verjaardag kunt geven is geen Abraham of Sarah, maar dat u lid van ons blijft of lid van ons wordt. Op deze manier draagt u bij aan onafhankelijke journalistiek over mondiale thema’s en mondiale samenwerking. Word lid via www/viceversaonline.nl/abonneren        

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel