Door:
Vice Versa

26 oktober 2015

Categorieën

Tags

LM-15-04 VV-Energiespecial-CoverEen 34 pagina’s tellende special over duurzame energie. Duurzame energie voor iedereen – het kan! Miljarden mensen zijn verstoken van elektriciteit en koken onveilig. Economische groei loopt vast doordat mensen en bedrijven geen toegang hebben tot energie. Vooral in Afrika en Azië stemmen de cijfers mismoedig. Toch zijn er redenen de ontwikkelingen op energiegebied van de zonnige kant te bekijken. Steeds meer overheden binden de strijd aan met energiearmoede en zetten zwaar in op hernieuwbare energie. ‘Tot voor kort was zonne-energie een luxe, nu is het bijna mainstream.’ Energie uit het hart van Afrika In het hart van Afrika, midden op een gevaarlijk meer, is een gasfabriek gebouwd die methaan van de bodem van het meer gaat halen. Een uniek project dat energie, veiligheid en vrede kan brengen. Maar of het alle beloftes waarmaakt is de vraag. Zonne-energie binnen handbereik in India Aletta André vertelt over zonne-energie in India. In India hebben 360 miljoen mensen geen toegang tot het elektriciteitsnetwerk. Een aantal bedrijven springt hierop in door zonne-energie toegankelijk én betaalbaar te maken met op maat gemaakte producten, technische assistentie en hulp bij het verkrijgen van langetermijnfinanciering. ‘Het is een mythe dat de kosten van duurzame energie te hoog zijn voor arme mensen.’ Keniaanse windmijn In Kenia wordt gebouwd aan het grootste windmolenpark van Afrika. Bij het Turkanameer komen 365 windmolens te staan. Willem Dolleman nam negen jaar geleden het initiatief. ‘Iedereen verklaarde ons voor gek in het begin.’ Nigers verspilde zonnestralen Niger behoort tot de landen met de hoogste zonne-instraling per dag en is rijk aan natuurlijke energiebronnen. Toch heeft nog geen kwart van de bevolking toegang tot elektriciteit. De noodzaak iets met die overvloedige zonne-energie te doen, voelen de Nigerezen aan den lijve. ‘De zon is een onuitputtelijke bron die ons bijna levend verbrandt. Waarom halen we er niet iets positiefs uit?’ Energie brengt Sumba tot leven Aan het Indonesische eiland Sumba is de vooruitgang tot nu toe voorbijgegaan. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos vatte het plan op daarin op spectaculaire wijze verandering te brengen:  Sumba werkt aan 100 procent duurzame energie in 2020. Wat betekent die verandering in het leven van mensen? Han van de Wiel bezocht het eiland op uitnodiging van Hivos. Kenia: vraag en aanbod in energie Toegang tot energie in Kenia gaat niet alleen om de verspreiding van biogasinstallaties, kooktoestelletjes of zonnelampjes. Het gaat vooral om het opbouwen van een sector en om ondernemerschap. Gebrek aan kennis, kwaliteit en krediet zijn daarbij obstakels. Het helpt om te kijken naar wat de consument wil. Soms is dat eerder gezondheid, gemak of goede mest dan energie. Lees meer over duurzame energie in de nieuwste Vice Versa.

‘De allerarmsten worden niet geholpen. En dat kan wél.’

Door Marc van Dijk | 05 augustus 2020

Te vaak lanceren hulporganisaties projecten zonder eerst te praten met degenen om wie het gaat. Onderzoeker Anika Altaf sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Om hen te bereiken moet het roer om.

Lees artikel

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel