Door:
Joke Pisters

16 oktober 2015

Tags

 

Migration Routes en Roots, 30 oktober 2015AANKONDIGING – Op 30 oktober 2015 zet Vice Versa het online debat “Migration: Routes and Roots” voort in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam). Wat zijn de grondoorzaken van de verschillende migratiestromen in de wereld? En vooral, wie zijn er verantwoordelijk voor een integrale aanpak van de oplossingen? En welke rol speelt Nederland in dit geheel?
Samen met experts, sociaal ondernemers en vertegenwoordigers van NGO’s zetten we onze tanden in deze vragen. Het doel is een diepgaande en verfrissende dialoog, waarin ruimte is voor innovatie, out of the box-ideeën en menselijke verhalen.

Met Fatumo Farah (HIRDA) blikken we terug op het Global Forum on Migration and Development, dat in oktober plaatsvond in Istanboel.

Prof. dr. Henk van Houtum (Nijmegen Centre for Border Research, RU Nijmegen en Universiteit Bergamo), migratie-expert Wies Maas (ICMC), en sociaal ondernemer Ama van Dantzig (Dr. Monk) scheppen de kaders van het debat en gaan in op Van Houtums tien-puntenplan voor een ander grensbeleid.

Vervolgens bespreken Nico Kussendrager (journalist) en Ayaan Abukar (politicoloog) de rol van de media en diaspora bij de beeldvorming en aantrekkingskracht van Europa onder jongeren in Afrika.

Het panelgesprek tussen Farah Karimi (Oxfam Novib), dr. Ali S. Faqi (de Somalische ambassadeur in de Europese Unie), Irene Visser (Netherlands-African Business Council) en Martin Wyss (Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland) richt zich op constructieve oplossingen van de huidige migratieproblematiek en invullingen van de gedeelde verantwoordelijkheid.

We sluiten de avond af met een inspirerende toespraak van Mpanzu Bamenga, mensenrechtenjurist en raadslid in Eindhoven.

Kom kijken en meepraten over een onderwerp zo oud als de mensheid.

Vrijdag 30 oktober 2015

20:00-22:00 uur (inloop 19:30 uur)

Pakhuis de Zwijger (Amsterdam)

Toegang is gratis

Meld je snel aan via www.dezwijger.nl/programma/migration-routes-en-roots

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel