Door:
Joke Pisters

16 oktober 2015

Tags

 

Migration Routes en Roots, 30 oktober 2015AANKONDIGING – Op 30 oktober 2015 zet Vice Versa het online debat “Migration: Routes and Roots” voort in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam). Wat zijn de grondoorzaken van de verschillende migratiestromen in de wereld? En vooral, wie zijn er verantwoordelijk voor een integrale aanpak van de oplossingen? En welke rol speelt Nederland in dit geheel?
Samen met experts, sociaal ondernemers en vertegenwoordigers van NGO’s zetten we onze tanden in deze vragen. Het doel is een diepgaande en verfrissende dialoog, waarin ruimte is voor innovatie, out of the box-ideeën en menselijke verhalen.

Met Fatumo Farah (HIRDA) blikken we terug op het Global Forum on Migration and Development, dat in oktober plaatsvond in Istanboel.

Prof. dr. Henk van Houtum (Nijmegen Centre for Border Research, RU Nijmegen en Universiteit Bergamo), migratie-expert Wies Maas (ICMC), en sociaal ondernemer Ama van Dantzig (Dr. Monk) scheppen de kaders van het debat en gaan in op Van Houtums tien-puntenplan voor een ander grensbeleid.

Vervolgens bespreken Nico Kussendrager (journalist) en Ayaan Abukar (politicoloog) de rol van de media en diaspora bij de beeldvorming en aantrekkingskracht van Europa onder jongeren in Afrika.

Het panelgesprek tussen Farah Karimi (Oxfam Novib), dr. Ali S. Faqi (de Somalische ambassadeur in de Europese Unie), Irene Visser (Netherlands-African Business Council) en Martin Wyss (Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland) richt zich op constructieve oplossingen van de huidige migratieproblematiek en invullingen van de gedeelde verantwoordelijkheid.

We sluiten de avond af met een inspirerende toespraak van Mpanzu Bamenga, mensenrechtenjurist en raadslid in Eindhoven.

Kom kijken en meepraten over een onderwerp zo oud als de mensheid.

Vrijdag 30 oktober 2015

20:00-22:00 uur (inloop 19:30 uur)

Pakhuis de Zwijger (Amsterdam)

Toegang is gratis

Meld je snel aan via www.dezwijger.nl/programma/migration-routes-en-roots

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel