Skip to content

 

Door:
Joke Pisters

16 oktober 2015

Tags

 

Migration Routes en Roots, 30 oktober 2015AANKONDIGING – Op 30 oktober 2015 zet Vice Versa het online debat “Migration: Routes and Roots” voort in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam). Wat zijn de grondoorzaken van de verschillende migratiestromen in de wereld? En vooral, wie zijn er verantwoordelijk voor een integrale aanpak van de oplossingen? En welke rol speelt Nederland in dit geheel?
Samen met experts, sociaal ondernemers en vertegenwoordigers van NGO’s zetten we onze tanden in deze vragen. Het doel is een diepgaande en verfrissende dialoog, waarin ruimte is voor innovatie, out of the box-ideeën en menselijke verhalen.

Met Fatumo Farah (HIRDA) blikken we terug op het Global Forum on Migration and Development, dat in oktober plaatsvond in Istanboel.

Prof. dr. Henk van Houtum (Nijmegen Centre for Border Research, RU Nijmegen en Universiteit Bergamo), migratie-expert Wies Maas (ICMC), en sociaal ondernemer Ama van Dantzig (Dr. Monk) scheppen de kaders van het debat en gaan in op Van Houtums tien-puntenplan voor een ander grensbeleid.

Vervolgens bespreken Nico Kussendrager (journalist) en Ayaan Abukar (politicoloog) de rol van de media en diaspora bij de beeldvorming en aantrekkingskracht van Europa onder jongeren in Afrika.

Het panelgesprek tussen Farah Karimi (Oxfam Novib), dr. Ali S. Faqi (de Somalische ambassadeur in de Europese Unie), Irene Visser (Netherlands-African Business Council) en Martin Wyss (Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland) richt zich op constructieve oplossingen van de huidige migratieproblematiek en invullingen van de gedeelde verantwoordelijkheid.

We sluiten de avond af met een inspirerende toespraak van Mpanzu Bamenga, mensenrechtenjurist en raadslid in Eindhoven.

Kom kijken en meepraten over een onderwerp zo oud als de mensheid.

Vrijdag 30 oktober 2015

20:00-22:00 uur (inloop 19:30 uur)

Pakhuis de Zwijger (Amsterdam)

Toegang is gratis

Meld je snel aan via www.dezwijger.nl/programma/migration-routes-en-roots

De democratie moet leveren wat ze belooft 

Door Marc van Dijk | 05 februari 2020

In het Westen staat de democratie onder druk, in het mondiale Zuiden is ze als ideaal aan slijtage onderhevig. Experts uit drie continenten bieden bouwstenen, voor democratie voorbíj verkiezingen, een sociaal pact en een democratische nationale identiteit. ‘Doorbreek de dynamiek die nu dominant is: “de sterkste steeds sterker maken”.’ 

Lees artikel

In Mali is water een levensstroom

Door Marc Broere | 03 februari 2020

Hoe help je ngo’s en burgers in Mali beter voor hun rechten op te komen als het gaat om water en sanitatie? Het partnerschap Watershed gebruikt een heel palet aan activiteiten om de grondoorzaken op te lossen. ‘Je kunt migratie of geweld niet stoppen, als je het waterprobleem niet óók aanpakt.’

Lees artikel

En wat als Rutger Bregman los zou gaan op internationale samenwerking?

Door Dirk Jan Koch | 30 januari 2020

In deze column-serie licht Dirk-Jan Koch eens per twee maanden een onderwerp uit waar hij mee bezig is in het kader van zijn onderzoeksproject ‘ongeplande effecten van internationale samenwerking’. Deze keer: wat zijn de bijwerkingen van de verzakelijking van de sector?

Lees artikel
Scroll To Top