Door:
Vice Versa

12 oktober 2015

Categorieën

Tags

LM-15-05-VV3-Cover_webHet Institute of Social Studies in Den Haag heeft al veel buitenlandse studenten opgeleid. Hoe doen zij het eenmaal terug in hun thuisland? In Mongolië zijn drie van hen opgezocht. Lees hierover in de nieuwste Vice Versa, met daarin ook: een interview met Anke Tijtsma, directeur van Wemos, lessen over nieuwe evaluatiemethoden, een achtergrondstuk over vrouwengeweld en wapenhandel en diverse columns. ISS-ALUMNI IN MONGOLIË. Aan het Haagse Institute of Social Studies zijn de afgelopen 63 jaar ruim 12.000 studenten uit 160 landen opgeleid. Velen doen belangrijk werk voor hun land nu. Marc Broere ging naar Mongolie om drie van deze alumni op te zoeken. In welke functies denken zij het meeste verschil te kunnen maken? Bij de overheid, een ngo, als ondernemer? ‘We kiezen ervoor om niet de politiek in te gaan omdat we geen onderdeel van dat onfrisse systeem willen worden.’ EVALUATIE MFS-2. ‘Effectief en doeltreffend’ – zo werd onlangs de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking getypeerd in een evaluatie van ongekende omvang. De kosten: 10,8 miljoen euro. Tony van der Meulen sprak met de onderzoekers. ‘Wij hebben op het gebied van evaluatietechniek heel veel geleerd.’ VROUWENGEWELD EN WAPENHANDEL. Als een man toegang tot een wapen heeft, loopt zijn vrouw of vriendin vijfmaal zoveel risico om vermoord te worden. Het nieuwe VN-Wapenhandelverdrag benadrukt de relatie tussen de internationale handel in vuurwapens en geweld tegen vrouwen. Wat betekent dit in de praktijk? En wat is de rol van Nederland bij deze handel? ENERGIESPECIAL. Een 32 pagina’s tellende special over duurzame energie. In deze special duiken we in de overheden die de strijd aanbinden met energiearmoede, energie in Afrika, een Keniaanse windmijn en zonne-energie in India. Ruben Walker vertelt over zijn bedrijf in schone kooktoestellen en Han van de Wiel bezocht het eiland Sumba waar energie een grote verandering gaat worden voor de inwoners. HIPPOCRATES-PROOF. In deze interviewserie onderwerpen Marc Broere en Ellen Mangnus prominenten uit de ontwikkelingssector aan de dokterseed van Hippocrates. Deze keer Anke Tijtsma, directeur van Wemos, een organisatie die lobbyt ‘voor een grenzeloos gezonde wereld’. Een gesprek over sterke principes en niet te verloochenen kernwaarden. ‘Ik kan mij niet identificeren met de drijfveren van de farmaceutische industrie.’ COLUMN JAN PRONK. Jan Pronk, oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking, besteedt in deze column aandacht aan de manier waarop onze samenleving zich organiseert, en hoe rampen daaruit voortvloeien. Meer migranten dan ooit tevoren willen Europa bereiken, er zijn zoveel slachtoffers van natuurrampen, en voor al deze mensen ontbreekt effectieve hulp. FILOSOFEREN MET ELLEN. Hoe vaak stellen we ons werkelijk gelijk aan de mensen met wie we werken? Hoe kunnen we vermijden dat onze houding bepaald wordt door stereotypes, schuldgevoel en medelijden? Ellen Mangnus vraag het zich af tijdens een bezoek aan Ivoorkust en neemt haar eigen houden onomwonden onder de loep. Dit nummer lezen? Neem dan nu een abonnement op de Vice Versa en krijg dit nummer nagestuurd. 

‘De allerarmsten worden niet geholpen. En dat kan wél.’

Door Marc van Dijk | 05 augustus 2020

Te vaak lanceren hulporganisaties projecten zonder eerst te praten met degenen om wie het gaat. Onderzoeker Anika Altaf sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Om hen te bereiken moet het roer om.

Lees artikel

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel