Door:
Mardjan Seighali

9 oktober 2015

Tags

 

_MG_9326BLOG- De integratie en ontwikkeling van vluchtelingen in Nederland wordt gefrustreerd door regelzucht en bureaucratie, vindt Mardjan Seighalidirecteur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Als we onszelf en de wereld om ons heen een plezier willen doen, maken we daar onmiddellijk een einde aan. Nederland moet durven investeren in de capaciteiten van vluchtelingen.

Vluchtelingen lijken soms vooral zielige, gebroken mensen. Maar onder die gescheurde kleding en vermoeide gezichten zit kennis. Daar zitten dromen. Daar zitten misschien zelfs goede ideeën die Nederland verder kunnen helpen. Daarom is het zo belangrijk dat we vluchtelingen niet alleen onderdak en noodopvang bieden, maar daarna ook faciliteren om zelfredzaam te worden.

Starre bureaucratie

Premier Mark Rutte heeft het vaak over de ‘zelfredzame samenleving’ en daar sta ik helemaal achter. Maar zelfredzaam word je niet vanzelf. Zeker niet als je gevlucht bent uit een land vol oorlog en de Nederlandse taal niet kent. De afgelopen jaren is er echter veel wegbezuinigd en we weten allang: integratie gaat niet vanzelf.

En hoe creëer je dan die zelfredzame samenleving? Nieuwe burgers moeten wel de kans krijgen om hun diploma te halen. Alles is nu zo star en ligt vast in bureaucratie. Zoiets simpels als taalles, hoe regel je dat? Voor mensen is het zo onduidelijk waar ze dat kunnen regelen, dat ze het al niet eens meer proberen. En daarmee kom je meteen op achterstand. Wat wij hebben afgebroken aan voorzieningen voor vluchtelingen om te integreren, moet zo snel mogelijk weer opgebouwd worden. Iedereen moet meedoen.

Waardevol

De mensen die hiernaartoe vluchten, hebben vaak al een opleiding gehad in hun land van herkomst en werkervaring opgedaan. Natuurlijk hebben ze iets van ons nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat alle investeringen die we doen in hun kennis, opleiding en leven, ons ook iets zullen opleveren. Zij moeten onze samenleving leren kennen, Nederlands leren en een waardevolle bijdrage bieden aan Nederland. En daar hebben ze onze hulp bij nodig. Helpen om het zelf te doen.

Wat daarvoor nodig is? Nu, zo snel mogelijk, gaan nadenken over de voorwaarden daarvoor. Geen kaders, geen regels, geen onmogelijkheden, maar out of the box, oplossingen bedenken waar deze vluchtelingen meteen iets aan hebben. Eerst uitrusten, zeker na zoveel verdriet en angst. En daarna zo snel mogelijk deze mensen kansen bieden om hun opleiding voort te zetten of opnieuw te starten hier in Nederland. Zodat zij misschien zelfs op een dag hun kennis over democratie en vrede mee terug kunnen nemen naar het land van herkomst. En zo brengen we de wereldvrede een stukje dichterbij. Het UAF levert hier elke dag haar steentje aan bij.

Mardjan Seighali is directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Het UAF begeleidt jaarlijks 2500 vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een passende baan. www.uaf.nl

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel

‘Food security policy should focus less on production and more on consumers’

Door Joris Tielens | 22 november 2020

How can the Netherlands contribute to improving nutrition in Africa in the coming decade? Retiring Professor Ruerd Ruben would like to see Dutch government policy informed by a food systems approach – with more focus on consumers, and an active role for Dutch embassies entering into policy dialogue with the government in their African host countries. Minister for Foreign Trade and Development Cooperation Sigrid Kaag agrees: ‘The systems approach, where more priority is given to the environment and consumers, is now widespread. It will be high on the agenda of the UN summit in 2021.’

Lees artikel