Door:
Mardjan Seighali

9 oktober 2015

Tags

 

_MG_9326BLOG- De integratie en ontwikkeling van vluchtelingen in Nederland wordt gefrustreerd door regelzucht en bureaucratie, vindt Mardjan Seighalidirecteur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Als we onszelf en de wereld om ons heen een plezier willen doen, maken we daar onmiddellijk een einde aan. Nederland moet durven investeren in de capaciteiten van vluchtelingen.

Vluchtelingen lijken soms vooral zielige, gebroken mensen. Maar onder die gescheurde kleding en vermoeide gezichten zit kennis. Daar zitten dromen. Daar zitten misschien zelfs goede ideeën die Nederland verder kunnen helpen. Daarom is het zo belangrijk dat we vluchtelingen niet alleen onderdak en noodopvang bieden, maar daarna ook faciliteren om zelfredzaam te worden.

Starre bureaucratie

Premier Mark Rutte heeft het vaak over de ‘zelfredzame samenleving’ en daar sta ik helemaal achter. Maar zelfredzaam word je niet vanzelf. Zeker niet als je gevlucht bent uit een land vol oorlog en de Nederlandse taal niet kent. De afgelopen jaren is er echter veel wegbezuinigd en we weten allang: integratie gaat niet vanzelf.

En hoe creëer je dan die zelfredzame samenleving? Nieuwe burgers moeten wel de kans krijgen om hun diploma te halen. Alles is nu zo star en ligt vast in bureaucratie. Zoiets simpels als taalles, hoe regel je dat? Voor mensen is het zo onduidelijk waar ze dat kunnen regelen, dat ze het al niet eens meer proberen. En daarmee kom je meteen op achterstand. Wat wij hebben afgebroken aan voorzieningen voor vluchtelingen om te integreren, moet zo snel mogelijk weer opgebouwd worden. Iedereen moet meedoen.

Waardevol

De mensen die hiernaartoe vluchten, hebben vaak al een opleiding gehad in hun land van herkomst en werkervaring opgedaan. Natuurlijk hebben ze iets van ons nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat alle investeringen die we doen in hun kennis, opleiding en leven, ons ook iets zullen opleveren. Zij moeten onze samenleving leren kennen, Nederlands leren en een waardevolle bijdrage bieden aan Nederland. En daar hebben ze onze hulp bij nodig. Helpen om het zelf te doen.

Wat daarvoor nodig is? Nu, zo snel mogelijk, gaan nadenken over de voorwaarden daarvoor. Geen kaders, geen regels, geen onmogelijkheden, maar out of the box, oplossingen bedenken waar deze vluchtelingen meteen iets aan hebben. Eerst uitrusten, zeker na zoveel verdriet en angst. En daarna zo snel mogelijk deze mensen kansen bieden om hun opleiding voort te zetten of opnieuw te starten hier in Nederland. Zodat zij misschien zelfs op een dag hun kennis over democratie en vrede mee terug kunnen nemen naar het land van herkomst. En zo brengen we de wereldvrede een stukje dichterbij. Het UAF levert hier elke dag haar steentje aan bij.

Mardjan Seighali is directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Het UAF begeleidt jaarlijks 2500 vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een passende baan. www.uaf.nl

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel