Minder hypes, meer Hippocrates voorkantIn het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 13: Voer een actief en integer mediabeleid. ‘Help, de pers heeft gebeld!’ Zo wordt soms gereageerd door ontwikkelingsorganisaties als er een journalist contact met ze opneemt. Dat is nergens voor nodig. Wees je er als ontwikkelingsorganisatie van bewust dat je journalisten veel te bieden hebt, zoals kennis over mondiale thema’s en nuttige contacten in verre landen. Voor een journalist is het fijn om inhoudelijk op weg te worden geholpen en kunnen regionale kantoren of partnerorganisaties een handig eerste aanspreekpunt zijn. Een organisatie die op een goede manier investeert in de media is AMREF Flying Doctors. Zij nodigen regelmatig inspirerende mensen van hun partnerorganisaties uit om hier hun verhaal te laten vertellen en brengen geïnteresseerde journalisten met hen in contact. Een goed voorbeeld is de Keniaanse Nice Nailantei Lenge’te die strijdt tegen de traditie van meisjesbesnijdenis en met de Maasai-gemeenschap, waar ze zelf toe behoort, naar alternatieven zoekt. Nice is pas begin twintig en nu al een internationale ster aan het worden op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten. Ze maakte grote indruk met een TED Talk in Nederland over dit thema. Steeds meer media weten haar te vinden, waardoor het onderwerp dat ze aankaart zijn weg vindt naar een groot publiek. Investeer in contacten met de media, want ze kunnen je helpen aandacht te vestigen op de problematiek waar je organisatie zich voor inzet. Kijk eens kritisch naar je eigen persbeleid. Soms is het persbeleid ondergebracht bij de afdeling die ook fondsenwerving doet. Een goede persvoorlichter moet echter verder kijken dan alleen het commerciële belang. Soms schakelen organisaties een extern bureau in om eens flink te scoren in de pers. Dat deed The Hunger Project om een zogenaamd nieuwe succesvolle werkwijze onder de aandacht te brengen. Zo nieuw bleek deze aanpak helemaal niet te zijn, maar hij haalde door de brutale aanpak van het communicatiebureau wel een heleboel media. Een voorbeeld van niet-duurzaam investeren in de media die uiteindelijk alleen maar averechts werkt. Vermijdt bovendien dat alleen de directeur of de persvoorlichter met de media praat. Geef juist de echte deskundigen de ruimte. Hun verhaal komt vaak veel authentieker over, omdat ze vanuit een directe betrokkenheid over specifieke thema’s kunnen vertellen. Vergeet ten slotte ook de lokale pers niet. Huis-aan-huisbladen zijn vaak benieuwd naar het verhaal van buurtgenoten die in een ver land hebben gewoond of voor hun werk op reis moeten. Het bereik van deze kranten is bovendien enorm, omdat ze gratis verspreid worden. Benader de lokale pers daarom actief als je op reis moet of als er een campagne wordt gestart. Een algemene campagne over bijvoorbeeld belastingverdragen tussen Nederland en ontwikkelingslanden is niet per se nieuws, maar wel als een dorpsgenoot zich er actief voor inzet. Volgende week woensdag tip 14: Zorg voor quality time in de contacten met je partners  Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via http://www.lmpublishers.nl/shop/featured/minder-hypes-meer-hippocrates/

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel