Door:
Marc Broere

15 april 2015

Categorieën

Tags

cover boekTIPS – In het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 11: Communiceer realistisch. De manier waarop de ontwikkelingssector nu zijn boodschap communiceert heeft z’n langste tijd gehad. Mensen worden niet meer overtuigd door clichématige beelden die alleen maar bedoeld zijn om medelijden op te roepen. Uitgekookte, onrealistische communicatie zorgt op lange termijn alleen maar voor een afkalvend draagvlak. Ga daarom realistisch communiceren en stel daarbij de kracht van mensen centraal. Ontwikkelingsorganisaties realiseren zich soms niet welke goudmijn ze al in handen hebben: via partnerorganisaties hebben ze immers toegang tot mensen die een gezicht kunnen geven aan de ongemakkelijke waarheid van armoede, het gevecht ertegen en de resultaten die bereikt worden. Benadruk de kracht van deze mensen en toon hoe ze zelf, met een steuntje in de rug van de organisatie uit Nederland, hun situatie verbeteren. Communiceer daarbij ook de beperkingen van de hulp. Laat zien dat hulp per definitie de armoede niet kan oplossen wanneer wat met de ene hand wordt gegeven meteen weer wordt teruggenomen met de andere hand door bijvoorbeeld oneerlijke handel. Zorg als organisatie dat je je hierin verdiept. Vertel de buitenwereld ook daadwerkelijk wat je doet en waar je voor staat. Laat je communicatieuitingen door een onafhankelijke feitenchecker of commissie doorlichten om te onderzoeken of wat je communiceert ook representatief is voor de bijdrage van je organisatie Volgende week woensdag tip 13: Voer een actief en integer mediabeleid Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via http://www.lmpublishers.nl/shop/featured/minder-hypes-meer-hippocrates/

‘De allerarmsten worden niet geholpen. En dat kan wél.’

Door Marc van Dijk | 05 augustus 2020

Te vaak lanceren hulporganisaties projecten zonder eerst te praten met degenen om wie het gaat. Onderzoeker Anika Altaf sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Om hen te bereiken moet het roer om.

Lees artikel

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel