Door:
Vice Versa

27 maart 2015

Categorieën

Tags

Schermafbeelding 2015-03-27 om 17.29.50Hoe zet de lokale bevolking een project door wanneer een donor zich vanwege bezuinigingen terugtrekt? Wat bracht de wereldberoemde ‘Sweetie-campagne’ allemaal teweeg? Wat is de rol van kleinschalige boeren in palmolieproductie? En waarom is sport belangrijk voor ontwikkelingssamenwerking? Lees dit en meer in de nieuwste Vice Versa. BOSBEHEER OP DE BALKAN. Tal van ontwikkelingsorganisaties zullen deze dagen hun lokale partners of lokaal personeel het slechte nieuws moeten brengen dat ze onder druk van bezuinigingen hun activiteiten niet langer meer kunnen financieren. Misschien kan het verhaal van Connecting Natural Values and People (CNVP) op de Balkan hen enigszins hoop brengen. Want einde financiering betekent niet per definitie einde oefening. Toen SNV haar programma’s op de Balkan moest stoppen, besloot het lokale personeel uit zichzelf om het werk voort te zetten. Lees in de Vice Versa hoe ze via lobby and advocacy samen met de Kosovaarse en Albanese bosboeren gedegradeerde bossen weer nieuw leven in blazen. En welke factoren de doorstart mogelijk maakten. INTERVIEW HANS GUYT. Hans Guyt, hoofd projecten en campagnes van Terre des Hommes en medeoprichter van Greenpeace, vertelt aan de hand van de dokterseed van Hippocrates over zijn drijfveren en waardes. En over de Sweetie campagne, dat de hele wereld over ging via nieuwszenders als CNN, BBC en Al Jazeera. Met Sweetie, een virtueel meisje van negen jaar, spoorde Terre des Hommes meer dan duizend pedofielen op. ‘In de chatsessies lieten we haar een paar keer zeggen dat ze negen was. Dat was voor de klanten meestal geen enkel probleem.’ COLUMN GONNE BEEKMAN. Gonne Beekman, onderzoeker bij de vakgroep Ontwikkelingseconomie aan de Wageningen Universiteit, legt in deze nieuwe serie columns over evalueren uit hoe evaluaties ook onverwachte (en vaak onbedoelde) effecten van projecten kunnen blootleggen. BANEN ZOEKEN. Loopbaancoach Annick Scmeddes helpt professionals met het vinden van een baan. Wat moet je doen als je net ontslagen bent bij een ontwikkelingsorganisatie? En hoe wring je je er als pas afgestudeerde tussen? BIOBASED INDONESIE. De biobased economy  biedt Indonesië veel kansen, maar leidt ook tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Onderzoekers tonen aan dat niet grote bedrijven, maar kleine boeren de hoofdrolspelers zijn geworden. En dat zij veel slimmer gebruik moeten maken van afval en land. KUNST TEGEN ONVERSCHILLIGHEID. Power of Arthouse, de nieuwe stichting van Vice Versa-vormgever Saskia Stolz, wil met confronterende kunst de onverschilligheid doorbreken. Lees in deze Vice Versa hoe ze dat doet. KOFFIE EN CACAO. Deze reportage uit Nicaragua laat zien hoe ngo’s samenwerken met het bedrijfsleven om koffie- en cacaoboeren toegang te geven tot de duurzame markt. Werkt het? NEW WORLD CAMPUS. Op de New World Campus nabij station Den Haag HS moet het gaan gebeuren. Tenminste, als het aan de initiatiefnemer Harry Derksen ligt en zijn collega Siri Lijfering. In deze mini-reportage vertellen zij over hun visie voor een plek waar sociaal ondernemers, overheden en kennisinstellingen elkaar moeten gaan vinden om wereldproblemen aan te pakken. Een lijst enthousiastelingen waaronder RVO, Aqua for All, Woord en Daad en WaterWatch wachten al ongeduldig tot het gebouw klaar is om plaats te nemen. GREEN CLIMATE FUND. Het nieuwe Green Climate Fund is met een budget van meer dan 10 miljard dollar nu al het grootste klimaatfonds ter wereld. Een uitgelezen kans om inclusie groene ontwikkeling op grote schaal te bevorderen. Mits lokale initiatieven écht meebeslissen, betoogt Anouk Franck van Both ENDS, en liefst ook direct aanspraak kunnen maken op de klimaatdollars. SPORT EN ONTWIKKELING. Lees in een 22-pagina’s tellende special over sport alles over sport en ontwikkeling. Wordt sport eindelijk serieus genomen als ontwikkelingsinstrument of nog steeds gezien als ‘fun factor’? Waarom kan het nuttig zijn om in het overvolle Libanon Syriërs en Libanezen samen te laten voetballen? Hoe kan sport ook conflicten aanwakkeren? En hoe evalueer je nu zo’n sportproject? Dit nummer lezen? Neem dan nu een abonnement op de Vice Versa en krijg dit nummer nagestuurd. Ontvang bovendien een unieke handgemaakte ketting met een boodschap van the Power of Art House cadeau!

Gelijkwaardige samenwerking levert wederzijds voordeel op

Door Marc van Dijk | 17 september 2020

Er is nog lang geen sprake van volledige gelijkwaardigheid tussen het globale Noorden en Zuiden in de wetenschap. Ook in onderzoek naar inclusieve mondiale ontwikkeling is het Noorden dominant. Peter Taylor en Irene Agyepong, voortrekkers op dit gebied, proberen oude patronen te doorbreken.

Lees artikel

Groot contrast Troonrede en begroting Kaag

Door Marc Broere | 16 september 2020

Gisteren was het Prinsjesdag. We vroegen Paul van den Berg, politiek adviseur van Cordaid, of de koning het in zijn Troonrede nog over internationale samenwerking had en hoe de begroting van minister Kaag eruitziet.

Lees artikel

Kunnen we bedrijven dwingen onze telefoons en accu’s eerlijker te maken?

Door Sarah Haaij | 16 september 2020

Internationale afspraken ten spijt brengt de Congolese kobaltproductie de lokale gemeenschap vooral ellende, van landroof tot vervuiling en ernstige gezondheidsklachten In dit slot van een drieluik over de kobaltketen: is maatschappelijk verantwoord kobalt in de maak?

Lees artikel