Door:
Vice Versa

18 maart 2015

Categorieën

Tags

cover boekIn het boek ‘Minder hypes, meer Hippocrates’ duiden ontwikkelingseconoom Ellen Mangnus en Vice Versa hoofdredacteur Marc Broere de discussie over ontwikkelingssamenwerking en spreken ontwikkelingswerkers moed in om het plezier in -én de zin van- hun werk weer terug te vinden. Het boek eindigt met 20 concrete tips voor een vitale sector met geïnspireerde werknemers. Iedere woensdag zetten we een van de tips van Ellen en Marc online. Met vandaag tip 7: Investeer in young professionals. Er zijn vele malen meer jonge professionals die in de ontwikkelingssamenwerking willen werken, dan banen die in de sector beschikbaar zijn. Dat moet anders! Hoe meer jongeren ook professioneel willen bijdragen aan een rechtvaardige wereld, hoe beter. Om een vitale sector te blijven, moet je bovendien waken voor vergrijzing. Young professionals hebben de sector veel te bieden. Ze nemen recente kennis mee, zijn op de hoogte van de laatste academische ontwikkelingen en brengen vaak nieuwe vaardigheden mee die zeer welkom zijn. Het enige wat ze nodig hebben is de mogelijkheid om dat allemaal in de praktijk te brengen en ervaring op te doen. Natuurlijk snappen we dat er bezuinigd moet worden, de tijd van de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden is voorbij. Op dit moment is de positie van young professionals amper een topic in de sector. En dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Toch kan de sector veel meer doen dan nu gebeurt, door zich gezamenlijk over dit probleem te buigen en naar een oplossing te zoeken. De watersector kan daarbij van inspiratie zijn. Daar worden young professionals wél met open armen ontvangen. De waterwereld is ervan overtuigd is dat er voldoende talentvolle nieuwe aanwas nodig is om internationaal gezien een topsector te blijven. Daarom zijn er speciale werkervaringsprogramma’s voor young professionals ontwikkeld. PSO’s Youth Zone, vroeger een soort talentenpool binnen de sector, bestaat helaas niet meer, maar er moeten andere vormen te vinden zijn om ruimte te blijven creëren voor jong talent. Iedere ontwikkelingsorganisatie zou zich hiervoor verantwoordelijk moeten voelen. Volgende week woensdag tip 9: Het onderhouden van draagvlak is een zaak van iedereen Het hele boek lezen? Bestel Minder hypes, meer Hippocrates via http://www.lmpublishers.nl/shop/featured/minder-hypes-meer-hippocrates/

Gelijkwaardige samenwerking levert wederzijds voordeel op

Door Marc van Dijk | 17 september 2020

Er is nog lang geen sprake van volledige gelijkwaardigheid tussen het globale Noorden en Zuiden in de wetenschap. Ook in onderzoek naar inclusieve mondiale ontwikkeling is het Noorden dominant. Peter Taylor en Irene Agyepong, voortrekkers op dit gebied, proberen oude patronen te doorbreken.

Lees artikel

Groot contrast Troonrede en begroting Kaag

Door Marc Broere | 16 september 2020

Gisteren was het Prinsjesdag. We vroegen Paul van den Berg, politiek adviseur van Cordaid, of de koning het in zijn Troonrede nog over internationale samenwerking had en hoe de begroting van minister Kaag eruitziet.

Lees artikel

Kunnen we bedrijven dwingen onze telefoons en accu’s eerlijker te maken?

Door Sarah Haaij | 16 september 2020

Internationale afspraken ten spijt brengt de Congolese kobaltproductie de lokale gemeenschap vooral ellende, van landroof tot vervuiling en ernstige gezondheidsklachten In dit slot van een drieluik over de kobaltketen: is maatschappelijk verantwoord kobalt in de maak?

Lees artikel