Door:
Marc Broere

2 oktober 2014

Tags

43._Roelof_van_LaarRoelof van Laar vraagt om duidelijkheid over proces strategische partnerschappen. De woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking van de PvdA, Roelof van Laar, heeft schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Ploumen naar aanleiding van het bericht gisteren op de website van Vice Versa waarop stond dat het ministerie de spelregels voor de Strategische Partnerschappen eenzijdig zou hebben veranderd. Van Laar vraag aan de minister of ze kan toelichten waarom er sprake is van maximaal een maand uitstel voor de beoordeling of organisaties aan de drempelcriteria voldoen. Ook is het Kamerlid benieuwd of de minister de mening deelt dat in een gelijkwaardig partnerschap beide partijen zich aan gemaakte afspraken moeten houden. Daarnaast vraagt Van Laar, die de initiatiefnemer was van een motie in de Tweede Kamer om ook zuidelijk penvoerderschap toe te staan, of Ploumen de mening deel dat zuidelijke penvoerders door de zeer strakke tijdplanning rond de pitches, waarbij organisaties slechts een week van te voren een uitnodiging krijgen, benadeeld worden ten opzichte van andere penvoerders. Als de minister deze mening deelt, vraag hij om meer flexibiliteit te  betrachten ten opzichte van penvoerders als zij niet in de aangegeven week in Nederland kunnen zijn. En tot slot vraagt Van Laar of de minister kan garanderen dat verdere vertraging niet op zal treden in dit proces, zodat voldoende tijd overblijft om goede afspraken te maken en voorbereidingen te treffen voor de start van het partnerschap.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel