Door:
Marc Broere

1 oktober 2014

Tags

Bezuidenhoutse wegOrganisaties die hebben ingediend voor een strategisch partnerschap kunnen nog tot maximaal eind oktober moeten wachten voordat ze uitsluitsel krijgen over het al of niet halen van de drempeltoets. Dat blijkt uit een brief die Marion Derckx, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Organisaties van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gisteren stuurde naar  de 65 allianties die een voorstel hebben ingediend. Volgens de oorspronkelijke plannen zou vandaag, 1 oktober, de datum zijn waarop organisaties die waren afgewezen voor de drempeltoets dit zouden horen. In de brief schrijft Derckx verder dat organisaties nog tot 1 november kunnen worden uitgenodigd voor een pitch. Deze pitch, waar een organisatie in tien minuten mondeling haar ingediende voorstel moet toelichten, heeft al tot veel onrust onder de aanvragers geleid omdat verschillende organisaties allang zijn uitgenodigd voor een pitch of deze zelfs al hebben gehouden. Voor organisaties die nog geen uitnodiging hebben ontvangen -en deze uitnodiging zou in principe nog tot 31 oktober gestuurd kunnen worden- is er nu een fase van onzekerheid aangebroken omdat ze niet weten of ze wel of niet door de drempeltoets zijn. Derckx schrijft verder dat organisaties die aan de drempeltoets voldoen vanaf eind oktober tot medio december door een beoordelingscommissie kunnen worden uitgenodigd voor  ‘een verdiepend gesprek over aspecten die toelichting en verduidelijking behoeven.’  Net zoals bij de pitch ontvangen organisaties de uitnodiging voor een gesprek een week vantevoren. ‘Er zal geen tijd zijn om met uitnodigingen te schuiven’, aldus Derckx. Vooral de laatste zin roept een aantal vraagtekens op omdat het voor zuidelijke penvoerders betekent dat ze in alle haast hun reis naar Nederland moeten boeken om te komen pitchen of hun voorstellen toe te lichten. Deze kosten zullen ook niet vergoed worden.  Het is ook opvallend dat de brief van het ministerie in het Nederlands en niet in het Engels is geschreven. Irritatie Binnen de ontwikkelingssector is met  de nodige irritatie op de brief van Derckx gereageerd. ‘Dit is al de tweede keer in dit proces dat de spelregels eenzijdig veranderd worden door het ministerie’, zegt een directeur van een grote ontwikkelingsorganisatie die niet bij naam genoemd wil worden.  ‘Eerst moesten we opeens allemaal een pitch gaan doen en nu horen we pas in de tweede helft van oktober ergens wie de drempeltoets niet hebben gehaald.’ Een andere directeur van een NGO zegt: ‘Net als bij de twee vorige subsidierondes lijkt het ministerie er een zooitje van te maken. Naar ngo’s wordt zelden enige souplesse getoond, terwijl het ministerie zelf wel heel erg soepel met het proces omgaat.’ Hierbij de brief van Marion Derckx.  

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel