Door:
Marc Broere

1 oktober 2014

Tags

Bezuidenhoutse wegOrganisaties die hebben ingediend voor een strategisch partnerschap kunnen nog tot maximaal eind oktober moeten wachten voordat ze uitsluitsel krijgen over het al of niet halen van de drempeltoets. Dat blijkt uit een brief die Marion Derckx, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Organisaties van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gisteren stuurde naar  de 65 allianties die een voorstel hebben ingediend. Volgens de oorspronkelijke plannen zou vandaag, 1 oktober, de datum zijn waarop organisaties die waren afgewezen voor de drempeltoets dit zouden horen. In de brief schrijft Derckx verder dat organisaties nog tot 1 november kunnen worden uitgenodigd voor een pitch. Deze pitch, waar een organisatie in tien minuten mondeling haar ingediende voorstel moet toelichten, heeft al tot veel onrust onder de aanvragers geleid omdat verschillende organisaties allang zijn uitgenodigd voor een pitch of deze zelfs al hebben gehouden. Voor organisaties die nog geen uitnodiging hebben ontvangen -en deze uitnodiging zou in principe nog tot 31 oktober gestuurd kunnen worden- is er nu een fase van onzekerheid aangebroken omdat ze niet weten of ze wel of niet door de drempeltoets zijn. Derckx schrijft verder dat organisaties die aan de drempeltoets voldoen vanaf eind oktober tot medio december door een beoordelingscommissie kunnen worden uitgenodigd voor  ‘een verdiepend gesprek over aspecten die toelichting en verduidelijking behoeven.’  Net zoals bij de pitch ontvangen organisaties de uitnodiging voor een gesprek een week vantevoren. ‘Er zal geen tijd zijn om met uitnodigingen te schuiven’, aldus Derckx. Vooral de laatste zin roept een aantal vraagtekens op omdat het voor zuidelijke penvoerders betekent dat ze in alle haast hun reis naar Nederland moeten boeken om te komen pitchen of hun voorstellen toe te lichten. Deze kosten zullen ook niet vergoed worden.  Het is ook opvallend dat de brief van het ministerie in het Nederlands en niet in het Engels is geschreven. Irritatie Binnen de ontwikkelingssector is met  de nodige irritatie op de brief van Derckx gereageerd. ‘Dit is al de tweede keer in dit proces dat de spelregels eenzijdig veranderd worden door het ministerie’, zegt een directeur van een grote ontwikkelingsorganisatie die niet bij naam genoemd wil worden.  ‘Eerst moesten we opeens allemaal een pitch gaan doen en nu horen we pas in de tweede helft van oktober ergens wie de drempeltoets niet hebben gehaald.’ Een andere directeur van een NGO zegt: ‘Net als bij de twee vorige subsidierondes lijkt het ministerie er een zooitje van te maken. Naar ngo’s wordt zelden enige souplesse getoond, terwijl het ministerie zelf wel heel erg soepel met het proces omgaat.’ Hierbij de brief van Marion Derckx.  

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel