Screen Shot 2014-08-29 at 1.06.07 PMMondiale thema’s, zoals internationale samenwerking, het klimaat en handel staan niet vaak op de voorgrond in de westerse media en als het al voorkomt is het zelden vanuit het perspectief van het Zuiden. Dit komt deels doordat er niet veel journalisten gespecialiseerd zijn in internationale ontwikkeling. Deze ondervertegenwoordiging van het zuidelijke perspectief kan ervoor zorgen dat mondiaal nieuws verkeerd gepresenteerd wordt in de westerse media en dat lokaal nieuws de bevolking niet bereikt, wat het onmogelijk maakt om het maatschappelijk middenveld te versterken. Naar aanleiding van deze conclusie ontwikkelden Oxfam Novib en Lokaalmondiaal in 2009 het project ‘Voices of the South in the Media’ met het doel om de journalistiek wat betreft internationale ontwikkeling te versterken. Dit op twee manieren, ten eerste het creëren van een platform voor lokale journalisten uit het Zuiden om hier rapporten over te schrijven maar ook het stimuleren van journalisten om hun kennis te delen over ontwikkelingssamenwerking in de westerse media. Op deze manier wil het project een bijdrage leveren aan de opbouw en versterking van het maatschappelijk middenveld en het genereren van meer informatie over ontwikkelingsprocessen. De vraag die centraal staat in het rapport is: What challenges need to be taken into account when creating a new international project about international development journalism and what oppurtunities will arise? Lees hier het Research Report Voices of the South in the Media.

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao vallen tussen wal en schip

Door Bob van Dillen | 05 december 2019

Nu er een humanitaire crisis is in onze eigen regio, geeft de Nederlandse overheid niet thuis. Dat schrijft Bob van Dillen van Cordaid, die de situatie nauwgezet volgt, in deze opiniebijdrage. Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en krijgen vluchtelingen op Curaçao geen menswaardige behandeling.

Lees artikel

Strijd op twee fronten

Door Siri Lijfering | 04 december 2019

De Nigerdelta is aantrekkelijk voor sekswerkers, maar ook gevaarlijk: geweld en vervolging liggen op de loer. Het strategisch partnerschap Count Me In! probeert hun rechten te beschermen; beeldvorming en beïnvloeding van beleid lijken de sleutel te zijn. Twee sekswerkers doen hun verhaal.

Lees artikel