Screen Shot 2014-08-29 at 1.06.07 PMMondiale thema’s, zoals internationale samenwerking, het klimaat en handel staan niet vaak op de voorgrond in de westerse media en als het al voorkomt is het zelden vanuit het perspectief van het Zuiden. Dit komt deels doordat er niet veel journalisten gespecialiseerd zijn in internationale ontwikkeling. Deze ondervertegenwoordiging van het zuidelijke perspectief kan ervoor zorgen dat mondiaal nieuws verkeerd gepresenteerd wordt in de westerse media en dat lokaal nieuws de bevolking niet bereikt, wat het onmogelijk maakt om het maatschappelijk middenveld te versterken. Naar aanleiding van deze conclusie ontwikkelden Oxfam Novib en Lokaalmondiaal in 2009 het project ‘Voices of the South in the Media’ met het doel om de journalistiek wat betreft internationale ontwikkeling te versterken. Dit op twee manieren, ten eerste het creëren van een platform voor lokale journalisten uit het Zuiden om hier rapporten over te schrijven maar ook het stimuleren van journalisten om hun kennis te delen over ontwikkelingssamenwerking in de westerse media. Op deze manier wil het project een bijdrage leveren aan de opbouw en versterking van het maatschappelijk middenveld en het genereren van meer informatie over ontwikkelingsprocessen. De vraag die centraal staat in het rapport is: What challenges need to be taken into account when creating a new international project about international development journalism and what oppurtunities will arise? Lees hier het Research Report Voices of the South in the Media.

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel

Amsterdam ontmoet Mogadishu

Door Lizan Nijkrake | 28 september 2019

Daily Paper, het Amsterdamse straatmodemerk, maakte een collectie T-shirts met tekeningen van voormalige kindsoldaten in Somalië. Wat begon als een klein project voor het Elman Peace Center, leidde dankzij sociale media tot iets groters: fotografen en filmmakers, muzikanten en klanten bieden hun hulp aan. ‘Jonge mensen zijn vaak zó idealistisch, ze willen betrokken blijven.’ Een profiel.

Lees artikel