Change the Game_pAfgelopen week begon het Change the Game online debat op onze website over lokale fondswerving en claim-making als de toekomst voor internationale samenwerking. Op 5 september organiseert Vice Versa in samenwerking met Wilde Ganzen het live debat: What’s Next? In oktober 2014 is het 65 jaar geleden dat Nederland voor het eerst ‘ontwikkelingshulp’ gaf. Is het tijd voor pensioen, of gaan we verder? En hoe dan? Terwijl er in het westen flink wordt bezuinigd op het ontwikkelingsbudget, groeit de middenklasse in landen als Brazilië, Zuid Afrika en India als kool. Door deze ontwikkelingen worden lokale fondsenwerving en claim-making steeds vaker gepresenteerd als de toekomst voor internationale samenwerking. Maar wat houdt deze benadering werkelijk in? En welke uitdagingen komen hier bij kijken? Na vier weken online discussie over deze en hieraan gelieerde vragen, organiseren Wilde Ganzen en Vice Versa een live debat om de dilemma’s die hierbij opkomen te bespreken, en de discussie zo naar een hoger niveau te brengen. Zo willen we de deelnemers inspireren om met vernieuwd enthousiasme en nieuwe inzichten met dit onderwerp aan de slag te gaan. De vraag die centraal staat tijdens deze avond is, hoe ziet de toekomst van ontwikkelingssamenwerking er uit: What’s Next?  Sprekers Het event host veel internationale experts, zoals Janet Mawiyoo, directeur van KCDF in Kenia, Viviane Hermida van Cese in Brazilië en Santanu Mishra van de Smile Foundation in India. De keynote speech wordt verzorgd door Adam Pickering, International Policy Officer van de Charities Aid Foundation en expert op het gebied van lokale fondsenwerving. Daarnaast nemen er ook Nederlandse professionals deel aan de discussie, onder andere Edwin Huizing, directeur van Hivos, Partos directeur Bart Romijn, Robert Wiggers van Wilde Ganzen en VVD Kamerlid Ingrid de Caluwé. Praktische informatie Iedereen is vanaf 14:30 welkom in het Humanity House voor een kop koffie of thee. Om 15:00 zal het debat worden geopend door Klaas van Mill, directeur van Wilde Ganzen. Vervolgens zullen inhoudelijke paneldiscussies en interviews met deskundigen uit de wereld van filantropie en het maatschappelijk middenveld worden afgewisseld met leuke filmpjes en prikkelende opiniebijdragen. Rond 17:30 sluiten we het evenement af met een reflectie en een netwerkborrel. Aanmelden Aanmelden voor het debat kan op de website van het Humanity House. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je op tijd in!

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel

Wat staat er in de nieuwe Vice Versa?

Door Marc Broere | 07 april 2019

Het aangrijpende verhaal van een geridderde oud-ontwikkelingswerker die zijn lintje aan de koning terugstuurt omdat hij de Nederlandse rechtstaat niet meer herkent, een dubbelinterview met twee aspirant-Europarlementariërs die Brussel willen voorzien van nieuw idealisme, een lijvig Afrika-dossier en een profiel van minister Kaag op basis van de tweets die ze sinds haar aantreden heeft uitgestuurd. De nieuwe Vice Versa is uit. Lees hier meer over de inhoud.

Lees artikel