Change the Game_pAfgelopen week begon het Change the Game online debat op onze website over lokale fondswerving en claim-making als de toekomst voor internationale samenwerking. Op 5 september organiseert Vice Versa in samenwerking met Wilde Ganzen het live debat: What’s Next? In oktober 2014 is het 65 jaar geleden dat Nederland voor het eerst ‘ontwikkelingshulp’ gaf. Is het tijd voor pensioen, of gaan we verder? En hoe dan? Terwijl er in het westen flink wordt bezuinigd op het ontwikkelingsbudget, groeit de middenklasse in landen als Brazilië, Zuid Afrika en India als kool. Door deze ontwikkelingen worden lokale fondsenwerving en claim-making steeds vaker gepresenteerd als de toekomst voor internationale samenwerking. Maar wat houdt deze benadering werkelijk in? En welke uitdagingen komen hier bij kijken? Na vier weken online discussie over deze en hieraan gelieerde vragen, organiseren Wilde Ganzen en Vice Versa een live debat om de dilemma’s die hierbij opkomen te bespreken, en de discussie zo naar een hoger niveau te brengen. Zo willen we de deelnemers inspireren om met vernieuwd enthousiasme en nieuwe inzichten met dit onderwerp aan de slag te gaan. De vraag die centraal staat tijdens deze avond is, hoe ziet de toekomst van ontwikkelingssamenwerking er uit: What’s Next?  Sprekers Het event host veel internationale experts, zoals Janet Mawiyoo, directeur van KCDF in Kenia, Viviane Hermida van Cese in Brazilië en Santanu Mishra van de Smile Foundation in India. De keynote speech wordt verzorgd door Adam Pickering, International Policy Officer van de Charities Aid Foundation en expert op het gebied van lokale fondsenwerving. Daarnaast nemen er ook Nederlandse professionals deel aan de discussie, onder andere Edwin Huizing, directeur van Hivos, Partos directeur Bart Romijn, Robert Wiggers van Wilde Ganzen en VVD Kamerlid Ingrid de Caluwé. Praktische informatie Iedereen is vanaf 14:30 welkom in het Humanity House voor een kop koffie of thee. Om 15:00 zal het debat worden geopend door Klaas van Mill, directeur van Wilde Ganzen. Vervolgens zullen inhoudelijke paneldiscussies en interviews met deskundigen uit de wereld van filantropie en het maatschappelijk middenveld worden afgewisseld met leuke filmpjes en prikkelende opiniebijdragen. Rond 17:30 sluiten we het evenement af met een reflectie en een netwerkborrel. Aanmelden Aanmelden voor het debat kan op de website van het Humanity House. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je op tijd in!

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel