Change the Game_pAfgelopen week begon het Change the Game online debat op onze website over lokale fondswerving en claim-making als de toekomst voor internationale samenwerking. Op 5 september organiseert Vice Versa in samenwerking met Wilde Ganzen het live debat: What’s Next? In oktober 2014 is het 65 jaar geleden dat Nederland voor het eerst ‘ontwikkelingshulp’ gaf. Is het tijd voor pensioen, of gaan we verder? En hoe dan? Terwijl er in het westen flink wordt bezuinigd op het ontwikkelingsbudget, groeit de middenklasse in landen als Brazilië, Zuid Afrika en India als kool. Door deze ontwikkelingen worden lokale fondsenwerving en claim-making steeds vaker gepresenteerd als de toekomst voor internationale samenwerking. Maar wat houdt deze benadering werkelijk in? En welke uitdagingen komen hier bij kijken? Na vier weken online discussie over deze en hieraan gelieerde vragen, organiseren Wilde Ganzen en Vice Versa een live debat om de dilemma’s die hierbij opkomen te bespreken, en de discussie zo naar een hoger niveau te brengen. Zo willen we de deelnemers inspireren om met vernieuwd enthousiasme en nieuwe inzichten met dit onderwerp aan de slag te gaan. De vraag die centraal staat tijdens deze avond is, hoe ziet de toekomst van ontwikkelingssamenwerking er uit: What’s Next?  Sprekers Het event host veel internationale experts, zoals Janet Mawiyoo, directeur van KCDF in Kenia, Viviane Hermida van Cese in Brazilië en Santanu Mishra van de Smile Foundation in India. De keynote speech wordt verzorgd door Adam Pickering, International Policy Officer van de Charities Aid Foundation en expert op het gebied van lokale fondsenwerving. Daarnaast nemen er ook Nederlandse professionals deel aan de discussie, onder andere Edwin Huizing, directeur van Hivos, Partos directeur Bart Romijn, Robert Wiggers van Wilde Ganzen en VVD Kamerlid Ingrid de Caluwé. Praktische informatie Iedereen is vanaf 14:30 welkom in het Humanity House voor een kop koffie of thee. Om 15:00 zal het debat worden geopend door Klaas van Mill, directeur van Wilde Ganzen. Vervolgens zullen inhoudelijke paneldiscussies en interviews met deskundigen uit de wereld van filantropie en het maatschappelijk middenveld worden afgewisseld met leuke filmpjes en prikkelende opiniebijdragen. Rond 17:30 sluiten we het evenement af met een reflectie en een netwerkborrel. Aanmelden Aanmelden voor het debat kan op de website van het Humanity House. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je op tijd in!

Melkhandel op het ‘continent van kansen’

Door Joris Tielens | 20 februari 2019

FrieslandCampina wortelt zich in Afrika, zegt Josephine Ngo-Mawoh, de marketingdirecteur. Ze ziet in de groeiende bevolking vooral consumenten: zuivel sluipt het dieet binnen. ‘Het aannemen van lokaal talent draagt bij aan de duurzaamheid van ons bedrijf.’

Lees artikel

Eenzijdige akkoorden

Door Joris Tielens | 18 februari 2019

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei in de State of the Union: ‘Afrika heeft geen liefdadigheid nodig, maar eerlijke partnerschappen.’ Alleen is de verhouding nog steeds scheef, wat handel betreft. Een ontleding van de Economische Partnerschapsakkoorden.

Lees artikel

‘De “sterke mannen” in de Afrikaanse politiek weten dat ze de sociale media niet kunnen beheersen’

Door Niels Posthumus | 14 februari 2019

Jessica Musila is directeur van Mzalendo, dat in Kenia online en via sms jongeren bij de politiek betrekt en meer transparantie realiseert. Elders in Afrika ligt dat lastiger, maar ze is hoopvol. ‘Technologische verandering vergroot de democratische mogelijkheden.’

Lees artikel