Door:
Vice Versa

1 mei 2014

Tags

opendataMet inspirerende bijdragen van onder meer Saskia Stuiveling (President van De Algemene Rekenkamer), Linnet Taylor (UvA) en Mirko Schaeffer (UDS) organiseren Lokaalmondiaal, Utrecht Data School, Coolpolitics en Vice Versa op 27 mei aanstaande de conferentie Open Data. Aan de hand van keynotes en panelgesprekken bespreken we de mogelijkheden én beperkingen van open data en big data voor de ontwikkelingssector.  Hoe kunnen ontwikkelingsorganisaties open data inzetten? Moet je een whizzkid zijn of is het juist heel simpel? Wat zijn de voordelen en ook de beperkingen? En, vanuit een ethisch oogpunt, hoe gaan we verantwoordelijk om met deze enorme hoeveelheid aan beschikbare data? Deze vragen en meer zullen worden beantwoord door de keynote speakers Saskia Stuiveling (President van De Algemene Rekenkamer), Linnet Taylor (UvA) en Mirko Schaeffer (UDS). Aansluitend maken we samen met onze gasten de vertaling naar de praktijk. Hierbij schuiven diverse gasten, waaronder Caroline Kroon (Cordaid), Rolf Kleef (Open for Change), Hille van der Kaa (Universiteit van Tilburg en Fontys Hogeschool) en Theo van de Sande (Ministerie van Buitenlandse Zaken) aan. Zij gaan onder leiding van Petra Stienen met elkaar en het publiek in gesprek over de mogelijkheden van Open Data voor de Ontwikkelingssector en verkennen de mogelijkheden van open data en big data voor het creëren van interessante (journalistieke) verhalen. Open data dossier In aanloop naar de conferentie bouwt Vice Versa een open data dossier op waarin we verschillende experts en ngo’s interviewen over de toepassing van open data en waar (tzt) ook datavisualisaties te vinden zijn. Ook plaatst Vice Versa diverse blogs en artikelen van de masterclass: Masterclass De afgelopen tien weken hebben veertig deelnemers van de Masterclass Datajournalistiek ‘Vrouwen in (post)conflictgebieden’ hard gewerkt aan artikelen over vrouwen, conflict en open data.. Ze doken in datasets en stelden kritische vragen bij de cijfers die ze tegenkwamen. Een groep masterclassdeelnemers geeft een presentatie van de beste resultaten tijdens de conferentie. Aanmelden De Conferentie Open Data Muziek vindt plaats op de Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2, Den Haag. Aanvang 13.00u, einde 17.30u. Deelname aan de conferentie is gratis. We reserveren graag een plek voor u. Als u hier gebruik van wilt maken kunt u mailen naar aanmelden[a]coolpolitics.nl o.v.v. Conferentie Open Data. De Conferentie Open Data is een initiatief van Lokaalmondiaal, Utrecht Dataschool, Coolpolitics en Vice Versa en wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib.

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao vallen tussen wal en schip

Door Bob van Dillen | 05 december 2019

Nu er een humanitaire crisis is in onze eigen regio, geeft de Nederlandse overheid niet thuis. Dat schrijft Bob van Dillen van Cordaid, die de situatie nauwgezet volgt, in deze opiniebijdrage. Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en krijgen vluchtelingen op Curaçao geen menswaardige behandeling.

Lees artikel

Strijd op twee fronten

Door Siri Lijfering | 04 december 2019

De Nigerdelta is aantrekkelijk voor sekswerkers, maar ook gevaarlijk: geweld en vervolging liggen op de loer. Het strategisch partnerschap Count Me In! probeert hun rechten te beschermen; beeldvorming en beïnvloeding van beleid lijken de sleutel te zijn. Twee sekswerkers doen hun verhaal.

Lees artikel