Door:
Vice Versa

1 mei 2014

Tags

opendataMet inspirerende bijdragen van onder meer Saskia Stuiveling (President van De Algemene Rekenkamer), Linnet Taylor (UvA) en Mirko Schaeffer (UDS) organiseren Lokaalmondiaal, Utrecht Data School, Coolpolitics en Vice Versa op 27 mei aanstaande de conferentie Open Data. Aan de hand van keynotes en panelgesprekken bespreken we de mogelijkheden én beperkingen van open data en big data voor de ontwikkelingssector.  Hoe kunnen ontwikkelingsorganisaties open data inzetten? Moet je een whizzkid zijn of is het juist heel simpel? Wat zijn de voordelen en ook de beperkingen? En, vanuit een ethisch oogpunt, hoe gaan we verantwoordelijk om met deze enorme hoeveelheid aan beschikbare data? Deze vragen en meer zullen worden beantwoord door de keynote speakers Saskia Stuiveling (President van De Algemene Rekenkamer), Linnet Taylor (UvA) en Mirko Schaeffer (UDS). Aansluitend maken we samen met onze gasten de vertaling naar de praktijk. Hierbij schuiven diverse gasten, waaronder Caroline Kroon (Cordaid), Rolf Kleef (Open for Change), Hille van der Kaa (Universiteit van Tilburg en Fontys Hogeschool) en Theo van de Sande (Ministerie van Buitenlandse Zaken) aan. Zij gaan onder leiding van Petra Stienen met elkaar en het publiek in gesprek over de mogelijkheden van Open Data voor de Ontwikkelingssector en verkennen de mogelijkheden van open data en big data voor het creëren van interessante (journalistieke) verhalen. Open data dossier In aanloop naar de conferentie bouwt Vice Versa een open data dossier op waarin we verschillende experts en ngo’s interviewen over de toepassing van open data en waar (tzt) ook datavisualisaties te vinden zijn. Ook plaatst Vice Versa diverse blogs en artikelen van de masterclass: Masterclass De afgelopen tien weken hebben veertig deelnemers van de Masterclass Datajournalistiek ‘Vrouwen in (post)conflictgebieden’ hard gewerkt aan artikelen over vrouwen, conflict en open data.. Ze doken in datasets en stelden kritische vragen bij de cijfers die ze tegenkwamen. Een groep masterclassdeelnemers geeft een presentatie van de beste resultaten tijdens de conferentie. Aanmelden De Conferentie Open Data Muziek vindt plaats op de Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2, Den Haag. Aanvang 13.00u, einde 17.30u. Deelname aan de conferentie is gratis. We reserveren graag een plek voor u. Als u hier gebruik van wilt maken kunt u mailen naar aanmelden[a]coolpolitics.nl o.v.v. Conferentie Open Data. De Conferentie Open Data is een initiatief van Lokaalmondiaal, Utrecht Dataschool, Coolpolitics en Vice Versa en wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib.

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel