Door:
Vice Versa

28 november 2013

Categorieën

EleanorRooseveltHumanRightsMensenrechten: wat heb je er aan? 41e Globaliseringslezing bij het 65-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In samenwerking met Amnesty International. Wat moeten we met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens? Als mensenrechten overal ter wereld – zelfs in Nederland – geschonden worden, kunnen we ze dan niet beter afschaffen? Marie-Bénédicte Dembour, hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Brighton, vraagt zich af hoe universeel de UVRM eigenlijk is. Wat heb je aan een verklaring als die te pas en te onpas wordt misbruikt of ingezet voor politieke belangen? Advocaat Geert-Jan Knoops,hoogleraar Internationaal Strafrecht aan de Universiteit Utrecht, verdedigde als strafpleiter verdachten van het schenden van mensenrechtenbij het Europees Hof van de Rechten van de Mens en verschillende internationale strafhoven als die van voormalig Joegoslavië, Rwanda en Sierra Leone. Hij houdt een pleidooi voor het belang van de UVRM. Discussie onder leiding van Bahram Sadeghi met commentaar van Eduard Nazarski, directeur Amnesty International. In het voorprogramma: Amnesty International Nederland presenteert: Eleanors thee. Het ontstaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensvan mensenrechtenspecialist Daan Bronkhorst over de wonderlijke totstandkoming van de UVRM. Fokke Obbema, redacteur buitenland van de Volkskrantspreekt ter plekke een recensie uit. Kan de Universele Verklaring met pensioen? Wat heeft een mensenrechtenactivist aan de UVRM? Marian Mandache uit Roemenië, Molly Melching uit Senegal, Houzan Mahmoud uit Koerdisch Irak en Olga Sadovskaya uit Rusland geven via Skype commentaar. Laat ter plekke een letter zetten! Doe mee met The Human Rights Tattoo van de Tilburg Cowboys: de complete verklaring van de Rechten van de Mens getatoeëerd in 6773 letters op evenzoveel mensen, uitgevoerd door Walls and Skin in de patio van Felix Meritis. In de foyer: schrijfmarathon van Amnesty International Praktische informatie: 41e Globaliseringslezing: Mensenrechten: wat heb je er aan? Woensdag 11 december 2013, Felix Meritis te Amsterdam Human Rights Tattoo: van 16.00 tot 19.00  in de patio Aanvang programma: 19.00 uur Aanvang lezing en discussie: 20.30 uur Kaarten  aan de kassa van Felix Meritis of  via: www.felix.meritis.nl Toegang: €13,50, met korting: €10,- De Globaliseringslezing is een samenwerking van NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Lokaal Mondiaal en Sandra Rottenberg voor deze gelegenheid met een financiële bijdrage van het vfonds. www.globaliseringslezing.nl informatie: sandra@sandrarottenberg.nl, tel: 020-6209747

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel