Door:
Vice Versa

2 september 2013

Categorieën

Tags

604102_372817602806385_986699950_n Respect voor zowel de doelgroep, als de toehoorder, dat was de belangrijkste aanbeveling van de co-creatie sessie over ‘framing’ in de ontwikkelingssector. Zo’n 70 jonge, enthousiaste leden van Upact en IDleaks kwamen vorige week samen om Nederlandse media items over ontwikkelingssamenwerking en campagnes van ontwikkelingsorganisaties onder de loep te nemen. 62 leden hebben het manifest dat hieruit voortkwam inmiddels ondertekend en de teller blijft lopen. Vorige week maandag vond de sessie, genaamd ‘Imaging in Media’, plaats. Hieruit vloeiden een aantal aanbevelingen voort aangaande de ‘framing’ van de boodschap door ontwikkelingsorganisaties. De ondertekenaars bevelen aan om respect te tonen voor zowel de doelgroep voor wie ontwikkelingsorganisaties aandacht vragen, als voor de toehoorder. De nadruk moet niet liggen op het lijden van de doelgroep, maar juist op hun veerkracht. Generalisaties moeten vermeden worden en de doelgroep moet zoveel mogelijk zelf aan het woord gelaten worden. Daarbij moet er een einde komen aan het opwekken van medelijden, de verbondenheid en solidariteit moet aangewakkerd worden. Ontwikkelingsorganisaties worden tevens aangespoord zowel de doelgroep als de toehoorder mede-eigenaar te maken van het probleem, bijvoorbeeld door toehoorders handelingsperspectieven te bieden dat verder reikt dan doneren, en specifiek te zijn in de uitleg van het project en het probleem, waarbij creativiteit en optimisme niet mogen ontbreken. Behalve ontwikkelingsorganisaties wordt de media wordt aangespoord respect te tonen en zowel de doelgroep als de toehoorder serieus te nemen. De media moeten diversiteit in verhalen, beelden en onderwerpen laten zien en verschillende perspectieven worden laten zien. Om het manifest in zijn geheel te lezen, kijk dan hier Aanbevelingen framing

5 jaar strategische partnerschappen: zonder wrijving geen glans

Door Siri Lijfering | 25 mei 2020

Komende vrijdag horen ontwikkelingsorganisaties of hun aanvraag voor het nieuwe subsidieprogramma Power of Voices is gehonoreerd. Nog een paar spannende dagen dus. In dit essay maakt Siri Lijfering de balans op van de voorganger Samenspraak en Tegenspraak. Wat kunnen we leren van vijf jaar strategische partnerschappen tussen de Nederlandse overheid en de ontwikkelingssector?

Lees artikel

Inclusief besluitvormingsproces essentieel bij effectieve aanpak COVID-19

Door Vice Versa | 20 mei 2020

Een glashelder en sterk pleidooi rondom de noodzaak van internationale solidariteit. Dat is de reactie van 12 mensen uit het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en wetenschap op het spoedadvies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen het coronavirus. Maar, voegen ze daar aan toe: het is van groot belang dat lokale actoren een beslissende rol krijgen in de praktische uitvoering. Voorkom dat alleen gekozen wordt voor bestaande partners die grootschalige bedragen weg kunnen zetten. Hieronder de volledige reactie en de namen van de ondertekenaars.

Lees artikel

Armoede bestrijden met een grotere caviamarkt?

Door Ellen Mangnus | 18 mei 2020

In deze nieuwe rubriek Omdenken met Ellen kijkt Ellen Mangnus waar de westerse manier van denken over ontwikkeling botst met lokale kennis en waarden. In de eerste aflevering: de cavia als gewild dier in de wereldberoemde Peruaanse keuken. Een weg uit de armoede voor de een, vernietiging van een wereld voor de ander

Lees artikel