Door:
Vice Versa

2 september 2013

Categorieën

Tags

604102_372817602806385_986699950_n Respect voor zowel de doelgroep, als de toehoorder, dat was de belangrijkste aanbeveling van de co-creatie sessie over ‘framing’ in de ontwikkelingssector. Zo’n 70 jonge, enthousiaste leden van Upact en IDleaks kwamen vorige week samen om Nederlandse media items over ontwikkelingssamenwerking en campagnes van ontwikkelingsorganisaties onder de loep te nemen. 62 leden hebben het manifest dat hieruit voortkwam inmiddels ondertekend en de teller blijft lopen. Vorige week maandag vond de sessie, genaamd ‘Imaging in Media’, plaats. Hieruit vloeiden een aantal aanbevelingen voort aangaande de ‘framing’ van de boodschap door ontwikkelingsorganisaties. De ondertekenaars bevelen aan om respect te tonen voor zowel de doelgroep voor wie ontwikkelingsorganisaties aandacht vragen, als voor de toehoorder. De nadruk moet niet liggen op het lijden van de doelgroep, maar juist op hun veerkracht. Generalisaties moeten vermeden worden en de doelgroep moet zoveel mogelijk zelf aan het woord gelaten worden. Daarbij moet er een einde komen aan het opwekken van medelijden, de verbondenheid en solidariteit moet aangewakkerd worden. Ontwikkelingsorganisaties worden tevens aangespoord zowel de doelgroep als de toehoorder mede-eigenaar te maken van het probleem, bijvoorbeeld door toehoorders handelingsperspectieven te bieden dat verder reikt dan doneren, en specifiek te zijn in de uitleg van het project en het probleem, waarbij creativiteit en optimisme niet mogen ontbreken. Behalve ontwikkelingsorganisaties wordt de media wordt aangespoord respect te tonen en zowel de doelgroep als de toehoorder serieus te nemen. De media moeten diversiteit in verhalen, beelden en onderwerpen laten zien en verschillende perspectieven worden laten zien. Om het manifest in zijn geheel te lezen, kijk dan hier Aanbevelingen framing

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel