Skip to content

 

Door:
Karlijn de Wolff

22 augustus 2013

Rob-Heilbron-gaat-met-subsidie-Sapph-lingerie-verkopen-in-Afrika_crop423x500Vorige week plaatste Quote het bericht Rob Heilbron gaat met subsidie Sapph-lingerie verkopen in Afrika’. Dit bericht bleef niet onopgemerkt en zorgde voor verontwaardigde reacties. Vice Versa deed navraag, waarop het verhaal enkel vreemder werd. Conclusie: er is geen enkele sprake van subsidie voor Heilbron zijn zaken in Afrika.                                               Op 16 augustus plaatste Quote een artikel van een interview met Rob Heilbron, de vorige eigenaar en tot voor kort marketingmanager van lingeriemerk Sapph. Hierin stelde Heilbron dat hij samen met zakenpartner Millecent Odongo medio september een lingeriewinkel zal openen in Nairobi, Kenia. Hierna zouden er zo’n twintigtal filialen volgen in Marokko, Ethiopië, Uganda, Tanzania, Rwanda en Ghana. Op zich niet schokkend, ware het niet dat Heilbron aangaf hiervoor subsidie te ontvangen van Den Haag. Op de vraag waarom hij juist voor vestigingen in Afrika had gekozen geeft Heilbron in het artikel het volgende antwoord: ‘Deze landen zijn subsidiegevoelig. We komen in aanmerking voor subsidie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als we in deze landen investeren. Het huidge beleid van Ontwikkelingssamenwerking richt zich steeds minder op hulp en meer op handel. Trade, not aid‘. Ook geeft hij aan dat er in Den haag wel oren zijn naar dit project. ‘Op het ministerie zijn ze enthousiast over onze plannen. Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking komt misschien onze winkel in Nairobi bezoeken.’ Het nieuws verspreidde zich snel. Andere sites schreven ‘Dus nu gaat Robbie Relnicht lekker op kosten van de belastingbetaler lucratieve lingeriezaken oprichten in landen als Marokko, Ethiopië, Uganda, Tanzania, Rwanda en Ghana’ (GeenStijl) en ‘Rob Heilbron heeft vrienden en nog meer vijanden verrast met het lospeuteren van subsidie voor de verkoop van Sapph ondergoed aan Afrikanen’ (NuJij). Dit schoot bij een hoop mensen in het verkeerde keelgat: ‘Onvoorstelbaar, ik sta hier echt versteld van’, was één van de reacties op Facebook. De verontwaardiging bleef niet alleen beperkt tot multimedia, maar had zelfs Kamervragen tot gevolg. Vice Versa nam contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het antwoord was verrassend: ‘Over Heilbron kunnen we je het volgende melden: Er is geen subsidie verstrekt en ook niet aangevraagd.’ Het ministerie geeft dus aan nooit een aanvraag van Heilbron te hebben ontvangen. We namen contact op met Heilbron en die meldde het volgende: ‘Allemaal onzin, ik heb geen subsidie gehad. Wat ik gezegd heb is dat ik met landen zaken doe die subsidie geven in de vorm van korting op importheffing en en belastingverlaging op inkomsten.’ Maar hoe zit het dan met het enthousiasme van Ploumen? ‘Dat is een misvatting. Ik heb gezegd dat Ploumen voor een handelsmissie in Kenia zou zijn en wellicht ook bij de opening van onze eerste shop aanwezig zou zijn. Allemaal onzeker maar wel mogelijk. Subsidie krijg ik in Kenia zelf.’ Heilbron geeft dus aan dat het een misvatting is en dat hij niet gezegd heeft subsidie te zullen ontvangen van het ministerie. Toch geeft Quote aan dat het artikel is geplaatst met toestemming van Heilbron. Waar het mis is gegaan blijft onduidelijk, maar helder is dat de claim dat Heilbron met subsidie uit Den Haag Sapph-lingerie zou gaan verkopen in Afrika onjuist is. ‘Premature conclusies op een verkeerde interpretatie zijn kenmerkend voor de moraal in Nederland!’, aldus een weinig gecharmeerde Heilbron.


Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel

Het veldkantoor in verandering

Door Manon Stravens | 11 maart 2020

Ontwikkelingsorganisaties reppen aldoor over lokaal eigenaarschap, maar waarom maken Europeanen dan nog steeds de dienst uit in veel veldkantoren? ‘Wij zouden zelf ook vreemd opkijken als er in Nederland een Zimbabwaan wordt ingevlogen om met de vakbond of een ngo te werken.’ Een rondgang langs ICCO, Hivos en de Leprastichting.

Lees artikel
Scroll To Top