Door:
Vice Versa

18 juni 2013

Categorieën

Tags

3-1024x768Gisteravond gingen in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro betogers de straat op om te protesteren tegen de verhoging van het bustarief en het slechte economische beleid. Ook de hoge uitgaven van het Wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in het land gehouden zal worden en de huidige Confedaration Cup stuiten de inwoners van Rio de Janeiro tegen de borst. Hoofdredacteur van Vice Versa, Marc Broere, is in het kader van het Lokaalmondiaal Beyond Your World journanlistiek uitwisselingsprogramma in Brazilië en maakte de protesten van dichtbij mee. Jonge journalist Mario Miskovic filmde de protesten. ‘Met deze Beyond Your World-reis vallen we met onze neus in de journalistieke boter’, zegt deelnemer en freelance journalist Mario Miskovic. Nog maar net geland op Braziliaanse bodem, waren de Beyond Your World’ers maandagavond aanwezig bij de demonstratie in Rio de Janeiro waar ruim 100.000 mensen de straat op gingen om hun onvrede te uiten. Een veelgehoorde leus was “Sem Violêcia”, waarbij de demonstranten verwijzen naar het politiegeweld bij eerdere protesten vorige week. De demonstratie verliep lange tijd rustig. Een kleine groep demonstranten probeerde later op de avond een overheidsgebouw binnen te dringen. Daarbij staken zij onder meer een auto in brand. Wat vorige week in São Paulo begon als een protest tegen gestegen prijzen voor het openbaar vervoer, groeide na enkele dagen uit tot een breed gedragen protest tegen verkwisting en corruptie door de Braziliaanse regering. De trotse Brazilianen verwijten de regering van Dilma Rousseff te veel geld te steken in het WK voetbal en de Confederations Cup, terwijl zij niets terug zien van de beloofde verbeteringen in het transport, het onderwijs en de gezondheidszorg. Deze week staan er nieuwe protesten gepland door heel Brazilië. Bekijk hieronder de video gemaakt door Mario Miskovic ter plaatse. Meer foto’s van de demonstratie zijn te vinden op Facebook en Twitter @BYWNL en zijn gemaakt door BYW’er Lambert Wassink.

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel