Door:
Vice Versa

12 maart 2013

Tags

moviesthatmatterVice Versa heeft 5 x 2 toegangskaarten voor het Movies That Matter Festival (MTM Festival) klaarliggen om weg te geven. Kans maken? Mail vóór vrijdag 15 maart 12:00 naar info[a]viceversaonline.nl. Winnaars krijgen volgende week bericht. Het MTM Festival is dit jaar niet te missen. Het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over mensenrechten en menselijke waardigheid opent op 21 maart met de film The Act of Killing van regisseur Joshua Oppenheimer, winnaar van de Best Documentary Award. In de film vraagt hij Indonesische paramilitairen hun moorden uit 1965 en ’66, tijdens Soekarno’s anticommunistische bewind, na te spelen. Dat doen zij aanvankelijk met verbazingwekkende trots, in filmische Hollywood decors, totdat fictie en werkelijkheid door elkaar beginnen te lopen en het onbehagen toeslaat. Na de opening gaat het MTM Festival nog een week lang door met een vol programma: ruim 70 speelfilms en documentaires, talkshows, debatten, muziekoptredens en een expositie zullen de revu passeren, alles doordrenkt met stof tot nadenken op het gebied van mensenrechten. Vice Versa’s aanraders: Call me Kuchu, over LGBT strubbelingen in Oeganda door de ogen van internationaal bekend activist en openlijk homoseksueel David Kato. Black Out, over onderwijskansen in Guinee waar scholieren massaal naar de plekken trekken waar wél electriciteit aangelegd is. Kinshasa Kids, over de heksenjacht op kinderen in Congo, verbeeld op de scheidslijn tussen documentaire en speelfilm. Wadjda, feelgoodmovie vanuit Saoedi-Arabië over eigengereide meid die zich niks van de restricties in haar land aantrekt. Eerste film van vrouwelijke regisseur uit het land. Tall as the Baobab Tree, over een Senegalees meisje dat het gedwongen huwelijk van haar zus wil voorkomen.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel