Door:
Vice Versa

12 maart 2013

Tags

moviesthatmatterVice Versa heeft 5 x 2 toegangskaarten voor het Movies That Matter Festival (MTM Festival) klaarliggen om weg te geven. Kans maken? Mail vóór vrijdag 15 maart 12:00 naar info[a]viceversaonline.nl. Winnaars krijgen volgende week bericht. Het MTM Festival is dit jaar niet te missen. Het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over mensenrechten en menselijke waardigheid opent op 21 maart met de film The Act of Killing van regisseur Joshua Oppenheimer, winnaar van de Best Documentary Award. In de film vraagt hij Indonesische paramilitairen hun moorden uit 1965 en ’66, tijdens Soekarno’s anticommunistische bewind, na te spelen. Dat doen zij aanvankelijk met verbazingwekkende trots, in filmische Hollywood decors, totdat fictie en werkelijkheid door elkaar beginnen te lopen en het onbehagen toeslaat. Na de opening gaat het MTM Festival nog een week lang door met een vol programma: ruim 70 speelfilms en documentaires, talkshows, debatten, muziekoptredens en een expositie zullen de revu passeren, alles doordrenkt met stof tot nadenken op het gebied van mensenrechten. Vice Versa’s aanraders: Call me Kuchu, over LGBT strubbelingen in Oeganda door de ogen van internationaal bekend activist en openlijk homoseksueel David Kato. Black Out, over onderwijskansen in Guinee waar scholieren massaal naar de plekken trekken waar wél electriciteit aangelegd is. Kinshasa Kids, over de heksenjacht op kinderen in Congo, verbeeld op de scheidslijn tussen documentaire en speelfilm. Wadjda, feelgoodmovie vanuit Saoedi-Arabië over eigengereide meid die zich niks van de restricties in haar land aantrekt. Eerste film van vrouwelijke regisseur uit het land. Tall as the Baobab Tree, over een Senegalees meisje dat het gedwongen huwelijk van haar zus wil voorkomen.

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel