Door:
Vice Versa

12 maart 2013

Tags

moviesthatmatterVice Versa heeft 5 x 2 toegangskaarten voor het Movies That Matter Festival (MTM Festival) klaarliggen om weg te geven. Kans maken? Mail vóór vrijdag 15 maart 12:00 naar info[a]viceversaonline.nl. Winnaars krijgen volgende week bericht. Het MTM Festival is dit jaar niet te missen. Het jaarlijkse internationale film- en debatfestival over mensenrechten en menselijke waardigheid opent op 21 maart met de film The Act of Killing van regisseur Joshua Oppenheimer, winnaar van de Best Documentary Award. In de film vraagt hij Indonesische paramilitairen hun moorden uit 1965 en ’66, tijdens Soekarno’s anticommunistische bewind, na te spelen. Dat doen zij aanvankelijk met verbazingwekkende trots, in filmische Hollywood decors, totdat fictie en werkelijkheid door elkaar beginnen te lopen en het onbehagen toeslaat. Na de opening gaat het MTM Festival nog een week lang door met een vol programma: ruim 70 speelfilms en documentaires, talkshows, debatten, muziekoptredens en een expositie zullen de revu passeren, alles doordrenkt met stof tot nadenken op het gebied van mensenrechten. Vice Versa’s aanraders: Call me Kuchu, over LGBT strubbelingen in Oeganda door de ogen van internationaal bekend activist en openlijk homoseksueel David Kato. Black Out, over onderwijskansen in Guinee waar scholieren massaal naar de plekken trekken waar wél electriciteit aangelegd is. Kinshasa Kids, over de heksenjacht op kinderen in Congo, verbeeld op de scheidslijn tussen documentaire en speelfilm. Wadjda, feelgoodmovie vanuit Saoedi-Arabië over eigengereide meid die zich niks van de restricties in haar land aantrekt. Eerste film van vrouwelijke regisseur uit het land. Tall as the Baobab Tree, over een Senegalees meisje dat het gedwongen huwelijk van haar zus wil voorkomen.

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel

Zijn we klaar voor verandering?

Door Siri Lijfering | 08 april 2019

Maatschappelijke organisaties staan wereldwijd onder druk. Dit kan het einde betekenen van het bestaan van een kritisch maatschappelijk middenveld én van internationale samenwerking. Door lokale organisaties te brandmerken als spreekbuis van het westen, proberen overheden kritische organisaties vleugellam te maken. Lokale fondsenwerving en mobilisatie van een sterke achterban zijn daarmee belangrijker geworden dan ooit.

Lees artikel