Door:
Emma-Jane Tolenaar

5 maart 2013

Categorieën

Tags

  © Mark van LuykBrigitte Mugiraneza, directrice van organisatiebureau Lynckx, wil de diversiteit van vrouwen in de Nederlandse zakelijke cultuur vieren en stimuleren. In dit kader organiseert Lynckx op Internationale Vrouwendag  een netwerkevenment om topvrouwen in het zonnetje te zetten.  Zoals in de laatste editie van de Vice Versa te lezen was studeerde Mugiraneza International Business & Languages aan de Hogeschool van Amsterdam waarna ze haar master Internationale Betrekkingen vervolgde aan de Universiteit van Amsterdam. Eenmaal met haar master op zak maakte Mugiraneza snel carrière bij de Rabobank, tot zij in de zomer van 2012 besloot haar eigen organisatiebureau op te richten. Met Lynckx wil de gepassioneerde zakenvrouw mensen bij elkaar brengen. Zo ook aanstaande vrijdag in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Lynckx viert vrijdag de aftrap van de evenementenreeks: Business & Professionals Networking in een prachtig Kasteel. Waarom is er juist voor deze locatie gekozen? ‘Nederlandse vrouwen functioneren op topniveau. Ze zijn capabel en beschikken over ontzettend veel kwaliteiten. Deze topvrouwen verdienen een feestje op een toplocatie,’ zo vertelt Mugiraneza vol enthousiasme.’ ‘Vrouwen hebben deze topfuncties niet gekregen omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze kwaliteit leveren. Ze worden niet aangenomen door positieve discriminatie, maar omdat ze heel veel kunnen. Kijk bijvoorbeeld maar naar onze sprekers onder wie Jacqueline Zuidweg (zakenvrouw van het jaar 2012) en politicus Wassila Hachchi (D66). Deze vrouwen hebben hun functie verdiend en zijn echt een rolmodel voor jonge proffesionals.’ Wat is het doel van de netwerkevenementen van Lynckx? ‘Juist bij ondernemen – in het binnen- en buitenland – is het zo belangrijk om een divers en uitgebreid netwerk te hebben. Met dit evenement willen we innovatieve en duurzame investeringen in Noord-Afrika stimuleren en de de relatie tussen Afrikaanse en Nederlandse ondernemers bevorderen. Op interactieve wijze delen we de kennis waar we samen over beschikken en bieden we inspiratie en entertainment.’ ‘‘Nederlanders zijn goed in investeren. Binnen dit investeringsklimaat is diversiteit van grote waarde. Diversiteit vormt namelijk een katalysator voor innovatie. Wanneer alleen mensen met dezelfde achtergrond bij elkaar blijven zitten levert dat niets nieuws op. Het is juist op het moment dat verschillende achtergronden samenkomen dat nieuwe ideeën en innovatie ontstaan.’ Wat kunnen we vrijdag verwachten? ‘We brengen verschillende mensen met verschillende opleidingen, afkomstig uit verschillende sectoren in een ontspannen setting samen. We willen daarmee de grenzen van het traditionele netwerken wegnemen en laten zien hoe waardevol het samenbrengen van mensen met diverse achtergronden kan zijn. Vrijdag komen er bijvoorbeeld veel Belgische, Britse en Nederlandse ondernemers met een van oorsprong Afrikaanse achtergrond, zo komen er ook veel Surinamers en Antilianen.’ Mugiraneza vervolgt: ‘We willen dat de aanwezigen op het evenement een afspiegeling zijn van hoe de top van het Nederlandse bedrijfsleven er uit zou moeten zien. Daarnaast willen we door jong professionals en de meer ervaren professionals samen te brengen ruimte creëren voor dynamiek. Zo kunnen deze verschillende groepen hun kennis kunnen delen en samen op zoek kunnen gaan naar innovatie. Het gaat niet alleen maar om visitekaartjes uitwisselen, we willen dat mensen elkaar écht leren kennen.’ Kijk hier voor meer informatie over het netwerkevenement . Lees het uitgebreide interview met Brigitte Mugiraneza in Vice Versa #01

‘Controle over je portemonnee is controle over je keuzes’

Door Eva Huson | 23 januari 2020

In Nepal bindt een dappere vrouwenbeweging de strijd aan met hulpafhankelijkheid en weigert ze principieel fondsen van grote, buitenlandse geldschieters. Een interview in de shift the power-reeks over hoe je als kleine hulporganisatie prima het heft in eigen hand kunt nemen.

Lees artikel

Het Malinese huis van democratie is aan verbouwing toe

Door Ayaan Abukar | 22 januari 2020

Vóór de crisis in 2012 was Mali op het oog een modeldemocratie, maar door migratie en geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. En het ligt in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Een tweeluik over het Malinese partnerschap: om te beginnen de politieke achtergrond, ter plekke geschetst.

Lees artikel

Samenwerken in Mali

Door Marc Broere | 20 januari 2020

De komende twee weken staat Mali centraal in ons project ‘Samenspraak en Tegenspraak: de oogst.’ Voor de crisis in 2012 was Mali op het oog een goed functionerende democratie dat weinig in de schijnwerpers stond, maar door de migratie en het geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. Ook ligt het in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Lees artikel