Door:
Emma-Jane Tolenaar

5 maart 2013

Categorieën

Tags

  © Mark van LuykBrigitte Mugiraneza, directrice van organisatiebureau Lynckx, wil de diversiteit van vrouwen in de Nederlandse zakelijke cultuur vieren en stimuleren. In dit kader organiseert Lynckx op Internationale Vrouwendag  een netwerkevenment om topvrouwen in het zonnetje te zetten.  Zoals in de laatste editie van de Vice Versa te lezen was studeerde Mugiraneza International Business & Languages aan de Hogeschool van Amsterdam waarna ze haar master Internationale Betrekkingen vervolgde aan de Universiteit van Amsterdam. Eenmaal met haar master op zak maakte Mugiraneza snel carrière bij de Rabobank, tot zij in de zomer van 2012 besloot haar eigen organisatiebureau op te richten. Met Lynckx wil de gepassioneerde zakenvrouw mensen bij elkaar brengen. Zo ook aanstaande vrijdag in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Lynckx viert vrijdag de aftrap van de evenementenreeks: Business & Professionals Networking in een prachtig Kasteel. Waarom is er juist voor deze locatie gekozen? ‘Nederlandse vrouwen functioneren op topniveau. Ze zijn capabel en beschikken over ontzettend veel kwaliteiten. Deze topvrouwen verdienen een feestje op een toplocatie,’ zo vertelt Mugiraneza vol enthousiasme.’ ‘Vrouwen hebben deze topfuncties niet gekregen omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze kwaliteit leveren. Ze worden niet aangenomen door positieve discriminatie, maar omdat ze heel veel kunnen. Kijk bijvoorbeeld maar naar onze sprekers onder wie Jacqueline Zuidweg (zakenvrouw van het jaar 2012) en politicus Wassila Hachchi (D66). Deze vrouwen hebben hun functie verdiend en zijn echt een rolmodel voor jonge proffesionals.’ Wat is het doel van de netwerkevenementen van Lynckx? ‘Juist bij ondernemen – in het binnen- en buitenland – is het zo belangrijk om een divers en uitgebreid netwerk te hebben. Met dit evenement willen we innovatieve en duurzame investeringen in Noord-Afrika stimuleren en de de relatie tussen Afrikaanse en Nederlandse ondernemers bevorderen. Op interactieve wijze delen we de kennis waar we samen over beschikken en bieden we inspiratie en entertainment.’ ‘‘Nederlanders zijn goed in investeren. Binnen dit investeringsklimaat is diversiteit van grote waarde. Diversiteit vormt namelijk een katalysator voor innovatie. Wanneer alleen mensen met dezelfde achtergrond bij elkaar blijven zitten levert dat niets nieuws op. Het is juist op het moment dat verschillende achtergronden samenkomen dat nieuwe ideeën en innovatie ontstaan.’ Wat kunnen we vrijdag verwachten? ‘We brengen verschillende mensen met verschillende opleidingen, afkomstig uit verschillende sectoren in een ontspannen setting samen. We willen daarmee de grenzen van het traditionele netwerken wegnemen en laten zien hoe waardevol het samenbrengen van mensen met diverse achtergronden kan zijn. Vrijdag komen er bijvoorbeeld veel Belgische, Britse en Nederlandse ondernemers met een van oorsprong Afrikaanse achtergrond, zo komen er ook veel Surinamers en Antilianen.’ Mugiraneza vervolgt: ‘We willen dat de aanwezigen op het evenement een afspiegeling zijn van hoe de top van het Nederlandse bedrijfsleven er uit zou moeten zien. Daarnaast willen we door jong professionals en de meer ervaren professionals samen te brengen ruimte creëren voor dynamiek. Zo kunnen deze verschillende groepen hun kennis kunnen delen en samen op zoek kunnen gaan naar innovatie. Het gaat niet alleen maar om visitekaartjes uitwisselen, we willen dat mensen elkaar écht leren kennen.’ Kijk hier voor meer informatie over het netwerkevenement . Lees het uitgebreide interview met Brigitte Mugiraneza in Vice Versa #01

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel