Door:
IPS Nieuws

13 februari 2013

Categorieën

Tags

grote-oceaan( IPS ) Internationale politici hebben een commissie opgericht die praktische oplossingen moet zoeken voor de teloorgang van de oceanen. De ‘Global Ocean Commission’ wil de gezondheid en de productiviteit van de oceanen herstellen. De namen achter het initiatief zijn niet van de minste: de commissie wordt voorgezeten door de voormalige president van Costa Rica, José María Figueres, voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken David Miliband en de Zuid-Afrikaanse minister Trevor Manuel. In de commissie zetelen voormalige staatshoofden, ministers van Buitenlandse Zaken, topindustriëlen en ontwikkelingsdeskundigen. De commissie begint met een opsomming van de belangrijkste bedreigingen voor de internationale wateren, die bijna de helft van het aardoppervlak beslaan, maar door geen enkel land beheerd worden. De oceanen kreunen onder overbevissing, schade aan het milieu, de klimaatverandering en verzuring. Begin 2014 wil de commissie aanbevelingen formuleren, net voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de discussie over biodiversiteit in oceanen begint. Essentieel voor de mens ‘De wereld moet dringend een betere manier vinden om de oceanen te beheren, te stoppen met de kostbare rijkdommen te misbruiken en de bescherming van de oceaan voor deze en toekomstige generaties te verzekeren’, zegt Figueres. ‘De oceanen zijn essentieel voor de gezondheid en het welzijn van iedereen. Ze genereren de helft van de zuurstof die we inademen en halen een kwart van onze CO2-uitstoot uit de atmosfeer. Toch slagen we er niet in ze naar waarde te schatten. De Global Ocean Commission zal die waarde belichten en manieren aanreiken waarop we de rijkdommen natuurlijk kunnen beheren.’ Daarvoor denkt de commissie nu al aan nieuwe internationale verdragen, omdat de technologische ontwikkelingen het dertig jaar oude VN-Zeerechtverdrag hebben ingehaald. ‘Het VN-Zeerechtverdrag was een belangrijke prestatie’, zegt Miliband. ‘Maar we hebben dringend behoefte aan een nieuw beheerskader met doelstellingen voor de oceanen van vandaag. De oceanen leveren voedsel voor miljarden mensen, genereren economische rijkdom, banen en handel. Als we het beheer goed krijgen, betekent dat zowel economische als ecologische vooruitgang.’ De commissie komt volgende maand voor het eerst samen in Kaapstad. Door:

Wereldcafé: in gesprek met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  

Door Marc Broere | 12 januari 2021

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

Lees artikel

Ik, de vreemdeling

Door Ellen Mangnus | 08 januari 2021

‘Wat weet ik nu werkelijk van de toestand ter plekke?’ Die gedachte is Ellen Mangnus niet vreemd en zo bekijkt ze de kloof tussen de westerse en de lokale onderzoeker èn met de mens die het onderwerp is. ‘Het samenwerken van Noord en Zuid staat nog niet garant voor een passende agenda’, merkt ze. Misschien ligt het aan de richting van initiatief: wat als we het andersom doen, van Zuid naar Noord?

Lees artikel

Een goed verhaal is niet genoeg

Door Lennaert Rooijakkers | 03 januari 2021

Neem in de supermarkt een kijkje in de schappen met groente en fruit en je ziet niet veel duurzame opties. Zijn eerlijke producten binnenkort de norm of is die toekomst nog steeds ver weg? Een gesprek met Rina Molenaar van Woord en Daad en met Wietse Vroom van Fair Fruit, over het veranderen van de keten voor voedingsmiddelen en hoe bedrijven en ngo’s elkaar kunnen helpen.

Lees artikel