Door:
Selma Zijlstra

17 november 2012

Categorieën

Tags

De nieuwe minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zal de eerste minister in de geschiedenis te zijn die werk maakt van coherentie. Dat zei Ploumen vanochtend op de Afrikadag, georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting. Bij de bezuinigingen wil ze niet te lang stilstaan, maar ze belooft geen kaasschaaf te hanteren bij de bezuinigingen. Lilianne Ploumen wil op de Afrikadag niet te lang stil staan bij de bezuinigingen. ‘Ik weet heel goed dat dit akkoord niet iedereen gelukkig maakt. Natuurlijk zijn de bezuinigingen pijnlijk ─ ik draai er niet omheen. Maar het heeft geen zin hier na vandaag nog heel lang bij stil te staan. Je kunt je energie steken in bittere verwijten, heilige verontwaardiging en verlammende protesten tegen dit kabinet. Of je kunt vooruit kijken. Ik kies voor het laatste. En ik hoop dat jullie dat ook doen.’ Vooruit kijken doet ze dan ook de rest van haar speech. De wereld verandert en volgens Ploumen is het onze taak ‘om de wereld van gisteren te verlaten en de wereld van morgen te omarmen.’ Alles hangt met elkaar samen, volgens Lilianne Ploumen. En daarom moet het beleid ook op een samenhangende manier worden vormgegeven. ‘ Hoe zetten wij ons leger in? Welke investeringen doen onze bedrijven? Waar levert ons geld het meest op voor armoedebestrijding en tegen klimaatverandering? Allemaal vragen die je alleen in samenhang kunt bekijken. Ik ben de eerste minister in de geschiedenis die dat ook echt gaat doen. Jarenlang is erover gesproken, jarenlang had iedereen de mond vol van coherentie, jarenlang gebeurde er te weinig. Dit kabinet durft wel een nieuwe weg in te slaan.’ Tijdens een handelsmissie in Turkijke zei Ploumen bijvoorbeeld afspraken te hebben gemaakt over de aanpak van kinderarbeid in de Turkse hazelnootpluk. ‘Dat bedoel ik met samenhang.’ Ploumen zegt trots te zijn dat honger, armoede en achterstand ─ voedsel, water en klimaat ─ vrijheid, veiligheid en bedrijvigheid allemaal in haar pakket zit. ‘We gaan dus iets nieuws doen.We hebben oog voor hulp én handel.’ De bezuinigingen zullen zorgvuldig gaan, zegt Ploumen, zonder kaasschaaf. ‘Minder geld, evenveel resultaat: daar streef ik naar.’ Lees hier de hele speech.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel