Door:
Selma Zijlstra

17 november 2012

Categorieën

Tags

De nieuwe minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zal de eerste minister in de geschiedenis te zijn die werk maakt van coherentie. Dat zei Ploumen vanochtend op de Afrikadag, georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting. Bij de bezuinigingen wil ze niet te lang stilstaan, maar ze belooft geen kaasschaaf te hanteren bij de bezuinigingen. Lilianne Ploumen wil op de Afrikadag niet te lang stil staan bij de bezuinigingen. ‘Ik weet heel goed dat dit akkoord niet iedereen gelukkig maakt. Natuurlijk zijn de bezuinigingen pijnlijk ─ ik draai er niet omheen. Maar het heeft geen zin hier na vandaag nog heel lang bij stil te staan. Je kunt je energie steken in bittere verwijten, heilige verontwaardiging en verlammende protesten tegen dit kabinet. Of je kunt vooruit kijken. Ik kies voor het laatste. En ik hoop dat jullie dat ook doen.’ Vooruit kijken doet ze dan ook de rest van haar speech. De wereld verandert en volgens Ploumen is het onze taak ‘om de wereld van gisteren te verlaten en de wereld van morgen te omarmen.’ Alles hangt met elkaar samen, volgens Lilianne Ploumen. En daarom moet het beleid ook op een samenhangende manier worden vormgegeven. ‘ Hoe zetten wij ons leger in? Welke investeringen doen onze bedrijven? Waar levert ons geld het meest op voor armoedebestrijding en tegen klimaatverandering? Allemaal vragen die je alleen in samenhang kunt bekijken. Ik ben de eerste minister in de geschiedenis die dat ook echt gaat doen. Jarenlang is erover gesproken, jarenlang had iedereen de mond vol van coherentie, jarenlang gebeurde er te weinig. Dit kabinet durft wel een nieuwe weg in te slaan.’ Tijdens een handelsmissie in Turkijke zei Ploumen bijvoorbeeld afspraken te hebben gemaakt over de aanpak van kinderarbeid in de Turkse hazelnootpluk. ‘Dat bedoel ik met samenhang.’ Ploumen zegt trots te zijn dat honger, armoede en achterstand ─ voedsel, water en klimaat ─ vrijheid, veiligheid en bedrijvigheid allemaal in haar pakket zit. ‘We gaan dus iets nieuws doen.We hebben oog voor hulp én handel.’ De bezuinigingen zullen zorgvuldig gaan, zegt Ploumen, zonder kaasschaaf. ‘Minder geld, evenveel resultaat: daar streef ik naar.’ Lees hier de hele speech.

Een nieuwe generatie zoekt verandering in Guatemala

Door Edwin Koopman | 12 november 2018

Jong, hoog opgeleid, en vol idealen; een nieuwe generatie in Guatemala zet in op een radicale politieke vernieuwing. Álvaro Montenegro is een van de leiders van een brede beweging tegen corruptie en straffeloosheid. ‘Dit is geen sprint maar een marathon.’

Lees artikel

‘Als je doelgroep de minstbedeelden zijn, is de nota van Kaag niet het juiste instrument.’

Door Lennaert Rooijakkers | 09 november 2018

Als lid van de adviesraad van de Fair, Global and Green Alliance was Ruchi Tripathi deze zomer in Den Haag om op het ministerie te discussiëren over de nota van Kaag. Ze is kritisch op de Nederlandse hulp- en handelagenda. ‘Ik zou het gek vinden als ik onder de noemer “hulp” belasting zou betalen voor bedrijfsinitiatieven.’

Lees artikel

Leren van Evalueren 2018: het complete programma

Door Marc Broere | 08 november 2018

Het complete programma van ‘Leren van Evalueren -bewegen tussen belangen’ op 23 november is bekend. De centrale vraag van de bijeenkomst is: welke belangen spelen er bij evaluaties en hoe ga je hiermee om? Hieronder het complete programma en een overzicht van de acht deelsessies. Aanmelden kan via deze link.

Lees artikel