Door:
Ilse Zeemeijer

12 november 2012

Categorieën

In het laatste Vice Versa vakblad verscheen een artikel over het schrijnende thema van tax justice. Giuseppe van der Helm van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, Albert Hollander van Tax Justice Nederland en Willem Lageweg van MVO Nederland deelden hun visie op de belastingontduiking in Nederland, vaak ten nadele van ontwikkelingslanden. Tachtig van de honderd grootste internationale bedrijven hebben een hoofd- of trustkantoor in Nederland. En dat is niet toevallig. Dankzij bilaterale verdragen stroomt per jaar zo’n tienduizend miljard euro door Nederland, waarover minimaal belasting wordt betaald. Vaak ten koste van ontwikkelingslanden. Waarom blijft het hierover toch zo stil? The Dutch sandwich Te midden van de verkiezingscampagnes en lijsttrekkersdebatten leidde een opmerkelijk bericht in de Volkskrant in september tot rumoer in de Tweede Kamer. De krant meldde dat de Nederlandse Spoorwegen sinds 1998 gebruik maakt van een voordelige belastingconstructie met Ierland, onder fiscalisten ook wel bekend als ‘the Dutch sandwich‘. Door de oprichting van het Ierse dochterbedrijf NS Financial Services betaalde de NS gemiddeld 9 procent winstbelasting in plaats van 25 procent in Nederland. Op die manier heeft het spoorbedrijf zeker 250 miljoen euro aan belasting ontweken. Deze constructie is legaal, benadrukten zowel de NS als het ministerie van Financiën. De Tweede Kamer reageerde fel. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma sprak in het radioprogramma Tros Kamerbreed over ‘een gebrek aan moraal’ bij de NS, en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemde het een ‘bizarre constructie’ die ‘gewoon niet deugt.’ Tax Justice Het hadden ook uitspraken van Tax Justice Nederland kunnen zijn, een netwerk van acht ontwikkelingsorganisaties die net als de lijsttrekkers verontwaardigd zijn over de belastingverdragen. Die verontwaardiging richt zich echter niet op de NS, maar op de rol van de Nederlandse overheid, het internationale bedrijfsleven en de fiscale adviseurs op de Amsterdamse zuidas. Tax Justice stelt namelijk dat ontwikkelingslanden door belastingontduiking en -ontwijking van rijke individuen en multinationals jaarlijks 385 miljard dollar mislopen. Dit bedrag wordt onderschreven door het Britse Department for International Development. In 2008 schatte de Duitse minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling het bedrag zelfs op 500 miljard dollar per jaar. Ter vergelijking: in 2011 was het totale bedrag aan officiële ontwikkelingshulp (ODA) 133,4 miljard dollar. Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een abonnement op het vakblad en u ontvangt de laatste Vice Versa alsnog in de bus.

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel