Door:
Ilse Zeemeijer

12 november 2012

Categorieën

In het laatste Vice Versa vakblad verscheen een artikel over het schrijnende thema van tax justice. Giuseppe van der Helm van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, Albert Hollander van Tax Justice Nederland en Willem Lageweg van MVO Nederland deelden hun visie op de belastingontduiking in Nederland, vaak ten nadele van ontwikkelingslanden. Tachtig van de honderd grootste internationale bedrijven hebben een hoofd- of trustkantoor in Nederland. En dat is niet toevallig. Dankzij bilaterale verdragen stroomt per jaar zo’n tienduizend miljard euro door Nederland, waarover minimaal belasting wordt betaald. Vaak ten koste van ontwikkelingslanden. Waarom blijft het hierover toch zo stil? The Dutch sandwich Te midden van de verkiezingscampagnes en lijsttrekkersdebatten leidde een opmerkelijk bericht in de Volkskrant in september tot rumoer in de Tweede Kamer. De krant meldde dat de Nederlandse Spoorwegen sinds 1998 gebruik maakt van een voordelige belastingconstructie met Ierland, onder fiscalisten ook wel bekend als ‘the Dutch sandwich‘. Door de oprichting van het Ierse dochterbedrijf NS Financial Services betaalde de NS gemiddeld 9 procent winstbelasting in plaats van 25 procent in Nederland. Op die manier heeft het spoorbedrijf zeker 250 miljoen euro aan belasting ontweken. Deze constructie is legaal, benadrukten zowel de NS als het ministerie van Financiën. De Tweede Kamer reageerde fel. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma sprak in het radioprogramma Tros Kamerbreed over ‘een gebrek aan moraal’ bij de NS, en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemde het een ‘bizarre constructie’ die ‘gewoon niet deugt.’ Tax Justice Het hadden ook uitspraken van Tax Justice Nederland kunnen zijn, een netwerk van acht ontwikkelingsorganisaties die net als de lijsttrekkers verontwaardigd zijn over de belastingverdragen. Die verontwaardiging richt zich echter niet op de NS, maar op de rol van de Nederlandse overheid, het internationale bedrijfsleven en de fiscale adviseurs op de Amsterdamse zuidas. Tax Justice stelt namelijk dat ontwikkelingslanden door belastingontduiking en -ontwijking van rijke individuen en multinationals jaarlijks 385 miljard dollar mislopen. Dit bedrag wordt onderschreven door het Britse Department for International Development. In 2008 schatte de Duitse minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling het bedrag zelfs op 500 miljard dollar per jaar. Ter vergelijking: in 2011 was het totale bedrag aan officiële ontwikkelingshulp (ODA) 133,4 miljard dollar. Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een abonnement op het vakblad en u ontvangt de laatste Vice Versa alsnog in de bus.

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel