Door:
Ilse Zeemeijer

12 november 2012

Categorieën

In het laatste Vice Versa vakblad verscheen een artikel over het schrijnende thema van tax justice. Giuseppe van der Helm van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, Albert Hollander van Tax Justice Nederland en Willem Lageweg van MVO Nederland deelden hun visie op de belastingontduiking in Nederland, vaak ten nadele van ontwikkelingslanden. Tachtig van de honderd grootste internationale bedrijven hebben een hoofd- of trustkantoor in Nederland. En dat is niet toevallig. Dankzij bilaterale verdragen stroomt per jaar zo’n tienduizend miljard euro door Nederland, waarover minimaal belasting wordt betaald. Vaak ten koste van ontwikkelingslanden. Waarom blijft het hierover toch zo stil? The Dutch sandwich Te midden van de verkiezingscampagnes en lijsttrekkersdebatten leidde een opmerkelijk bericht in de Volkskrant in september tot rumoer in de Tweede Kamer. De krant meldde dat de Nederlandse Spoorwegen sinds 1998 gebruik maakt van een voordelige belastingconstructie met Ierland, onder fiscalisten ook wel bekend als ‘the Dutch sandwich‘. Door de oprichting van het Ierse dochterbedrijf NS Financial Services betaalde de NS gemiddeld 9 procent winstbelasting in plaats van 25 procent in Nederland. Op die manier heeft het spoorbedrijf zeker 250 miljoen euro aan belasting ontweken. Deze constructie is legaal, benadrukten zowel de NS als het ministerie van Financiën. De Tweede Kamer reageerde fel. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma sprak in het radioprogramma Tros Kamerbreed over ‘een gebrek aan moraal’ bij de NS, en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemde het een ‘bizarre constructie’ die ‘gewoon niet deugt.’ Tax Justice Het hadden ook uitspraken van Tax Justice Nederland kunnen zijn, een netwerk van acht ontwikkelingsorganisaties die net als de lijsttrekkers verontwaardigd zijn over de belastingverdragen. Die verontwaardiging richt zich echter niet op de NS, maar op de rol van de Nederlandse overheid, het internationale bedrijfsleven en de fiscale adviseurs op de Amsterdamse zuidas. Tax Justice stelt namelijk dat ontwikkelingslanden door belastingontduiking en -ontwijking van rijke individuen en multinationals jaarlijks 385 miljard dollar mislopen. Dit bedrag wordt onderschreven door het Britse Department for International Development. In 2008 schatte de Duitse minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling het bedrag zelfs op 500 miljard dollar per jaar. Ter vergelijking: in 2011 was het totale bedrag aan officiële ontwikkelingshulp (ODA) 133,4 miljard dollar. Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een abonnement op het vakblad en u ontvangt de laatste Vice Versa alsnog in de bus.

Je hebt een veilige omgeving nodig om te veranderen

Door Marc Broere | 23 juni 2019

Wat houdt dat nu precies in: meer zeggenschap van het Zuiden in de internationale ontwikkelingsagenda? Flexibel en vrij besteedbaar geld voor zuidelijke organisaties, maar vooral ook: aandacht voor machtsstructuren. ‘Dit gaat niet alleen over geld, maar vooral over mensen in staat stellen te doen wat voor hun op dat moment belangrijk is. Dat is eigenaarschap!’

Lees artikel

Tip 1 aan Kaag: ‘Laat noordelijke organisaties verplicht samenwerken met zuidelijke partners’

Door Lizan Nijkrake | 20 juni 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Hajer Sharief, medeoprichter van Together We Build It, een ngo die werkt aan jongeren-en vrouwenparticipatie in Libië’s vredesproces.

Lees artikel

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel