Door:
Sanne van Grafhorst

1 oktober 2012

Categorieën

Tags

Afgelopen week maakte Hivos-directeur Manuela Monteiro bekend dat ze gaat stoppen met haar werk. Monteiro was vanaf november 2002 werkzaam bij Hivos. Halverwege volgend jaar legt ze haar functie neer om met pensioen te gaan. ‘Ik heb nog bijna een heel jaar voor de boeg,’ geeft Manuela Monteiro direct mee als Vice Versa haar vraagt met wat voor gevoel ze de organisatie verlaat. ‘Maar ik verwacht dat ik met een goed gevoel vertrek. Het gaat momenteel erg goed met Hivos, dus het is een goede timing om te gaan.’ Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die als missie heeft om bij te dragen aan een eerlijke en duurzame wereld. Hierbij richt de organisatie zich op drie hoofdprogramma’s: mensenrechten en democratisering, groen ondernemerschap, en vrije expressie via cultuur, ICT en media. De organisatie wordt mede gefinancierd door het MFS-2 stelsel, maar volgens Monteiro is de organisatie zich ‘aan het voorbereiden op nieuwe tijden.’ Ook zegt ze: ‘We spelen in op veranderingen in de wereld.’ Die nieuwe tijden breken volgens haar in 2015 aan, wanneer de organisatie van plan is om ‘nog meer in te zetten op innovatieprocessen, en minder afhankelijk te worden van de overheid.’ Dat vereist een nieuw beleid, waar Monteiro zich het komende jaar mee bezig wil gaan houden. Toch is het niet haar doel om het hele traject uit te werken. ‘Mijn opvolger is degene die het moet uitvoeren, dus het is ook belangrijk dat hij of zij zich in het nieuwe plan verdiept.’ Wie haar opvolger precies gaat worden, is nog niet bekend.

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel