Door:
Sanne van Grafhorst

1 oktober 2012

Categorieën

Tags

Afgelopen week maakte Hivos-directeur Manuela Monteiro bekend dat ze gaat stoppen met haar werk. Monteiro was vanaf november 2002 werkzaam bij Hivos. Halverwege volgend jaar legt ze haar functie neer om met pensioen te gaan. ‘Ik heb nog bijna een heel jaar voor de boeg,’ geeft Manuela Monteiro direct mee als Vice Versa haar vraagt met wat voor gevoel ze de organisatie verlaat. ‘Maar ik verwacht dat ik met een goed gevoel vertrek. Het gaat momenteel erg goed met Hivos, dus het is een goede timing om te gaan.’ Hivos is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die als missie heeft om bij te dragen aan een eerlijke en duurzame wereld. Hierbij richt de organisatie zich op drie hoofdprogramma’s: mensenrechten en democratisering, groen ondernemerschap, en vrije expressie via cultuur, ICT en media. De organisatie wordt mede gefinancierd door het MFS-2 stelsel, maar volgens Monteiro is de organisatie zich ‘aan het voorbereiden op nieuwe tijden.’ Ook zegt ze: ‘We spelen in op veranderingen in de wereld.’ Die nieuwe tijden breken volgens haar in 2015 aan, wanneer de organisatie van plan is om ‘nog meer in te zetten op innovatieprocessen, en minder afhankelijk te worden van de overheid.’ Dat vereist een nieuw beleid, waar Monteiro zich het komende jaar mee bezig wil gaan houden. Toch is het niet haar doel om het hele traject uit te werken. ‘Mijn opvolger is degene die het moet uitvoeren, dus het is ook belangrijk dat hij of zij zich in het nieuwe plan verdiept.’ Wie haar opvolger precies gaat worden, is nog niet bekend.

IMVO werkt alleen als bedrijven willen, niet enkel als ze moeten

Door Sarah Haaij | 29 oktober 2020

Terwijl de roep om wetgeving op het terrein van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) toeneemt, houdt Pramit Chanda juist een heel ander verhaal. De landendirecteur van het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH) in India denkt dat wetgeving en verplichting gedrag niet gaat veranderen. ‘Bedrijven moeten geloven dat ze zelf die verandering kunnen bewerkstellingen met de manier waarop ze zakendoen.’

Lees artikel

‘Nederland steunt fossiele export met destructieve gevolgen’

Door Jurrian Veldhuizen | 27 oktober 2020

Onlangs kwam de monitor exportkredietverzekeringen 2019 uit, met daarin een verslag van de financiële ontwikkelingen en beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van Nederlandse exportkredietverzekeringen. Deze werd begeleid met een brief van staatssecretaris Vijlbrief. In deze brief noemde staatssecretaris Vijlbrief de bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen en verwees hij maar liefst dertig keer naar de ‘vergroening’ en groene transacties van de doorgaans voornamelijk ‘grijze’ verzekeringen. Mooie en positieve ontwikkelingen, schrijft Jurrian Veldhuizen,  maar achter deze woorden schuilt een grote mate van onduidelijkheid en vooral veel contradictie.

Lees artikel

Communities need land rights to gain from investments

Door Siri Lijfering | 26 oktober 2020

Communities being able to participate on an equal basis in land governance is key to food security and inclusive development. How can securing land rights pave the way for responsible investments and what can we learn from experiences with the palm oil industry? To answer these questions we turn to West Africa where two activists are fighting for their communities’ right to land. ‘If we want to move forward, we need to share the wealth that the land brings.’

Lees artikel