Door:
Vice Versa

9 augustus 2012

Categorieën

Tags

Op 5 september zal in de Rode Hoed in Amsterdam een debat plaatsvinden tussen buitenlandwoordvoerders van zeven politieke partijen.

Voorafgaande aan het debat zal demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, inzicht geven in het gevoerde beleid. Het debat, georganiseerd door CIDI zal worden gevoerd door Harry van Bommel (SP), Han ten Broeke (VVD), Raymond Knops (CDA), Raymond de Roon (PVV), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Frans Timmermans (PvdA) en Joel Voordewind (CU). Onderwerpen van discussie zijn het nederzettingenbeleid, de mogelijke erkenning van een Palestijnse staat, de dreiging vanuit Iran en de ontwikkeling van de Arabische Lente. De avond zal worden gepresenteerd door Monique van Hoogstraten, NOS-correspondente in Israel en de Palestijnse gebieden, en Esther Voet, adjunct-directeur CIDI. Entree: € 10 (Voor CIDI-vrienden en CiJO-leden is de entree gratis). Aanmelden is verplicht via cidi@cidi.nl onder vermelding van ‘Midden-Oosten debat 5 september – algemeen’. Zaal open: 19.30 uur Start avond: 20.00 uur Locatie: De Rode Hoed Adres: Keizersgracht 102 Amsterdam

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel