Door:
Vice Versa

9 augustus 2012

Categorieën

Tags

Het Tropenmuseum organiseert op 13 september 2012 een debat met de titel ‘Wat is koloniaal aan koloniale fotografie?’. Tijdens het debat wordt het vierde collectieboek, onderdeel van een serie van tien, gepresenteerd. Het boek ‘Photographs of the Netherlands East Indies at the Tropenmuseum’ – uitgegeven door KIT Publishers – is geschreven door Janneke van Dijk, Rob Jongmans, Anouk Mansfeld, Steven Vink en Pim Westerkamp. De deelnemers aan het debat zullen eerst een zelfgekozen foto uit de collectie bespreken: Hans Aarsman, ‘fotodetective’ en schrijver, Edy Seriese, directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut, Fridus Steijlen, onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV en Wim Manuhutu, historicus en erfgoeddeskundige. Daarna gaan ze in discussie met elkaar onder leiding van Chris Keuleman, artistiek directeur van cultureel centrum de Tolhuistuin in Amsterdam. De term ‘koloniale fotografie’ zal ter discussie staan. Wat bedoelen we hiermee? Wordt slechts gerefereerd aan de periode waarin de foto’s zijn gemaakt of vertelt het iets over de beelden zelf? Wat betekent het gebruik van de naam ‘koloniale fotografie’ voor de interpretatie en waardering van het materiaal? Ontnemen we onszelf niet de mogelijkheid om de beelden een andere rol te geven, in het onderzoek naar het verleden en in het heden? De bijeenkomst is de derde uit een reeks terugkerende debatavonden georganiseerd door het Tropenmuseum. De voorgaande waren symposia met de titels ‘Colonial Nostalgia’ en ‘Popular Imagination: fiction with a message’. Programma 19.30 Welkom en Inleiding – Koos van Brakel (Tropenmuseum, Hoofd Collecties) 19.50 Hans Aarsman (‘Fotodetective’ en schrijver), Edy Seriese (Directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut), Fridus Steijlen (Onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV), Wim Manuhutu (Historicus en erfgoeddeskundige) 20.15 PAUZE 20.45 Sprekers in debat met elkaar onder leiding van Chris Keulemans 21.30 Debat met de zaal 22.00 BORREL Voertaal: Nederlands LOCATIE: Koninklijk Instituut voor de Tropen (grote zaal), Mauritskade 63, Amsterdam. Reserveren: Graag ontvangen wij uw aanmelding vóór 10 september 2012 via een e-mail naar Wilhelmien Hoekstra (symposium@tropenmuseum.nl) o.v.v. Debat 13 september.  

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel