Door:
Vice Versa

9 augustus 2012

Categorieën

Tags

Het Tropenmuseum organiseert op 13 september 2012 een debat met de titel ‘Wat is koloniaal aan koloniale fotografie?’. Tijdens het debat wordt het vierde collectieboek, onderdeel van een serie van tien, gepresenteerd. Het boek ‘Photographs of the Netherlands East Indies at the Tropenmuseum’ – uitgegeven door KIT Publishers – is geschreven door Janneke van Dijk, Rob Jongmans, Anouk Mansfeld, Steven Vink en Pim Westerkamp. De deelnemers aan het debat zullen eerst een zelfgekozen foto uit de collectie bespreken: Hans Aarsman, ‘fotodetective’ en schrijver, Edy Seriese, directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut, Fridus Steijlen, onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV en Wim Manuhutu, historicus en erfgoeddeskundige. Daarna gaan ze in discussie met elkaar onder leiding van Chris Keuleman, artistiek directeur van cultureel centrum de Tolhuistuin in Amsterdam. De term ‘koloniale fotografie’ zal ter discussie staan. Wat bedoelen we hiermee? Wordt slechts gerefereerd aan de periode waarin de foto’s zijn gemaakt of vertelt het iets over de beelden zelf? Wat betekent het gebruik van de naam ‘koloniale fotografie’ voor de interpretatie en waardering van het materiaal? Ontnemen we onszelf niet de mogelijkheid om de beelden een andere rol te geven, in het onderzoek naar het verleden en in het heden? De bijeenkomst is de derde uit een reeks terugkerende debatavonden georganiseerd door het Tropenmuseum. De voorgaande waren symposia met de titels ‘Colonial Nostalgia’ en ‘Popular Imagination: fiction with a message’. Programma 19.30 Welkom en Inleiding – Koos van Brakel (Tropenmuseum, Hoofd Collecties) 19.50 Hans Aarsman (‘Fotodetective’ en schrijver), Edy Seriese (Directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut), Fridus Steijlen (Onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV), Wim Manuhutu (Historicus en erfgoeddeskundige) 20.15 PAUZE 20.45 Sprekers in debat met elkaar onder leiding van Chris Keulemans 21.30 Debat met de zaal 22.00 BORREL Voertaal: Nederlands LOCATIE: Koninklijk Instituut voor de Tropen (grote zaal), Mauritskade 63, Amsterdam. Reserveren: Graag ontvangen wij uw aanmelding vóór 10 september 2012 via een e-mail naar Wilhelmien Hoekstra (symposium@tropenmuseum.nl) o.v.v. Debat 13 september.  

Hoe verander je de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking?

Door Marc Broere | 24 maart 2019

De roep om de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking te veranderen klinkt steeds luider. Er is zelfs een beweging met de hashtag #ShiftThePower. Maar de praktijk is weerbarstig, schrijft Marc Broere. Ook Nederlandse organisaties geven hun privileges niet zomaar op.

Lees artikel

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel