Door:
Vice Versa

9 augustus 2012

Categorieën

Tags

Het Tropenmuseum organiseert op 13 september 2012 een debat met de titel ‘Wat is koloniaal aan koloniale fotografie?’. Tijdens het debat wordt het vierde collectieboek, onderdeel van een serie van tien, gepresenteerd. Het boek ‘Photographs of the Netherlands East Indies at the Tropenmuseum’ – uitgegeven door KIT Publishers – is geschreven door Janneke van Dijk, Rob Jongmans, Anouk Mansfeld, Steven Vink en Pim Westerkamp. De deelnemers aan het debat zullen eerst een zelfgekozen foto uit de collectie bespreken: Hans Aarsman, ‘fotodetective’ en schrijver, Edy Seriese, directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut, Fridus Steijlen, onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV en Wim Manuhutu, historicus en erfgoeddeskundige. Daarna gaan ze in discussie met elkaar onder leiding van Chris Keuleman, artistiek directeur van cultureel centrum de Tolhuistuin in Amsterdam. De term ‘koloniale fotografie’ zal ter discussie staan. Wat bedoelen we hiermee? Wordt slechts gerefereerd aan de periode waarin de foto’s zijn gemaakt of vertelt het iets over de beelden zelf? Wat betekent het gebruik van de naam ‘koloniale fotografie’ voor de interpretatie en waardering van het materiaal? Ontnemen we onszelf niet de mogelijkheid om de beelden een andere rol te geven, in het onderzoek naar het verleden en in het heden? De bijeenkomst is de derde uit een reeks terugkerende debatavonden georganiseerd door het Tropenmuseum. De voorgaande waren symposia met de titels ‘Colonial Nostalgia’ en ‘Popular Imagination: fiction with a message’. Programma 19.30 Welkom en Inleiding – Koos van Brakel (Tropenmuseum, Hoofd Collecties) 19.50 Hans Aarsman (‘Fotodetective’ en schrijver), Edy Seriese (Directeur van het Indisch Wetenschappelijk Instituut), Fridus Steijlen (Onderzoeker en stafmedewerker bijzondere projecten bij het KITLV), Wim Manuhutu (Historicus en erfgoeddeskundige) 20.15 PAUZE 20.45 Sprekers in debat met elkaar onder leiding van Chris Keulemans 21.30 Debat met de zaal 22.00 BORREL Voertaal: Nederlands LOCATIE: Koninklijk Instituut voor de Tropen (grote zaal), Mauritskade 63, Amsterdam. Reserveren: Graag ontvangen wij uw aanmelding vóór 10 september 2012 via een e-mail naar Wilhelmien Hoekstra (symposium@tropenmuseum.nl) o.v.v. Debat 13 september.  

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel