Door:
Vice Versa

6 augustus 2012

Categorieën

Tags

Fotograaf Kadir van Lohuizen is te gast tijdens de tweede van de zomerreeks Checkpoint Cinema avonden in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Maandag 13 augustus vertoont hij de film ‘Little Voices’ over de invloed van het conflict in Colombia op het leven van kinderen. Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de film. De film ‘Little Voices’ gaat over vier Colombiaanse kinderen die vertellen over de invloed van het voortdurende conflict tussen de rebellen en het leger op hun jonge leven. Terwijl de kinderen aan het woord zijn, trekt hun leven als een animatie op het scherm aan de kijker voorbij. Het conflict biedt de kinderen vaak geen andere uitweg dan zich aan te sluiten bij het (rebellen)leger en maakt veel stuk in hun levens. Dag: maandag 13 augustus (kijkwijzer: 16 jr.) Aanvang: 19.00 uur Toegang: 5 euro Locatie: Louis Hartlooper Complex 030-232 0450 , Tolsteegbrug 1, Utrecht Meer informatie: www.hartlooper.nl en www.ikvpaxchristi.nl   Over Kadir van Lohuizen Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen heeft de hele wereld over gereisd en een fotoserie en documentaire over het conflict in Colombia gemaakt.  In 1998 won hij de Zilveren Camera voor zijn reportage over Rwandese vluchtelingen in het toenmalige Zaïre. In 2007 won hij de fotoprijs Visa d’Or voor zijn fotoreportage over het conflict in Tsjaad in opdracht van de Franse krant Le Monde. Over Checkpoint Cinema In de filmreeks Checkpoint Cinema laten bekende, bevlogen Nederlanders het publiek hun film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme, die hen beweegt en waarvan zij vinden dat de wereld deze moet zien. Checkpoint Cinema is een initiatief van IKV Pax Christi, Vrede van Utrecht en het Louis Hartlooper Complex. De edities van juli, augustus en september zijn een aanloop naar de Internationale Dag van de Vrede op vrijdag 21 september.

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel