Door:
Vice Versa

6 augustus 2012

Categorieën

Tags

Fotograaf Kadir van Lohuizen is te gast tijdens de tweede van de zomerreeks Checkpoint Cinema avonden in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Maandag 13 augustus vertoont hij de film ‘Little Voices’ over de invloed van het conflict in Colombia op het leven van kinderen. Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de film. De film ‘Little Voices’ gaat over vier Colombiaanse kinderen die vertellen over de invloed van het voortdurende conflict tussen de rebellen en het leger op hun jonge leven. Terwijl de kinderen aan het woord zijn, trekt hun leven als een animatie op het scherm aan de kijker voorbij. Het conflict biedt de kinderen vaak geen andere uitweg dan zich aan te sluiten bij het (rebellen)leger en maakt veel stuk in hun levens. Dag: maandag 13 augustus (kijkwijzer: 16 jr.) Aanvang: 19.00 uur Toegang: 5 euro Locatie: Louis Hartlooper Complex 030-232 0450 , Tolsteegbrug 1, Utrecht Meer informatie: www.hartlooper.nl en www.ikvpaxchristi.nl   Over Kadir van Lohuizen Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen heeft de hele wereld over gereisd en een fotoserie en documentaire over het conflict in Colombia gemaakt.  In 1998 won hij de Zilveren Camera voor zijn reportage over Rwandese vluchtelingen in het toenmalige Zaïre. In 2007 won hij de fotoprijs Visa d’Or voor zijn fotoreportage over het conflict in Tsjaad in opdracht van de Franse krant Le Monde. Over Checkpoint Cinema In de filmreeks Checkpoint Cinema laten bekende, bevlogen Nederlanders het publiek hun film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme, die hen beweegt en waarvan zij vinden dat de wereld deze moet zien. Checkpoint Cinema is een initiatief van IKV Pax Christi, Vrede van Utrecht en het Louis Hartlooper Complex. De edities van juli, augustus en september zijn een aanloop naar de Internationale Dag van de Vrede op vrijdag 21 september.

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel