Door:
IPS Nieuws

25 juli 2012

Categorieën

Tags

IPS – Amerikaanse plannen om te bezuinigen op aidsbestrijding kunnen de pogingen ondermijnen om de ziekte in de nabije toekomst uit te bannen, zeggen deskundigen die aanwezig zijn op de tweejaarlijkse Internationale Aidsconferentie in Washington. De conferentie, die nog tot en met vrijdag duurt, trekt ongeveer twintigduizend gezondheidswerkers, wetenschappers en activisten. De Verenigde Staten willen bezuinigen op het Presidentiële Noodplan voor Aidshulp (Pepfar), dat al bijna 1,5 miljoen mensen van aids-remmers heeft voorzien en het aantal doden in sommige landen heeft teruggebracht met 10 procent. De VS spelen wereldwijd een belangrijke rol als het gaat om aids-bestrijding. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei maandag als doel ‘een wereld zonder aids’ te hebben, en wees erop dat de medische ontwikkelingen van de afgelopen drie jaar erop wijzen dat dat geen utopie is. De bezuinigingsplannen kunnen dit ideaal echter in de weg zitten, zeggen sommige deskundigen. ‘We willen dat president Barack Obama niet bezuinigt op Pepfar. Het is een gerespecteerd, wereldwijd aids-programma’, zei Michael Weinstein, voorzitter van de AIDS Healthcare Foundation, de grootste Amerikaanse nonprofitleverancier van zorg gerelateerd aan hiv en aids. Weinstein bekritiseerde de plannen van de regering om wereldwijd 214 miljoen dollar te bezuinigen op aidshulp. Wereldbank Voor het eerst in de geschiedenis spreken deskundigen openlijk over de mogelijkheid om aids uit te bannen. ‘Een einde maken aan aids ligt binnen ons bereik en dat hadden we tien jaar geleden nog niet kunnen denken’, zei de nieuwe voorzitter van de Wereldbank Jim Yong Kim zondag tijdens de openingssessie van de conferentie. Kim heeft een achtergrond in de gezondheidszorg en deed baanbrekend werk op het gebied van aids in de tijd dat hij hoofd was van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het was de eerste keer dat een voorzitter van de Wereldbank sprak op de Internationale Aidsconferentie. Aangezien Kims opmerkingen suggereren dat de Wereldbank zich de komende jaren meer zal inspannen voor de strijd tegen aids, vragen velen zich af waarom de VS dan juist nu een stap terug willen zetten. Gedeelde verantwoordelijkheid Volgens een analyse van de AIDS Healthcare Foundation, dienen de aangekondigde bezuinigingen op Pepfar om grote tekorten bij het Wereldwijde Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria aan te vullen, hoewel ook dit fonds bezuinigingen op het budget  tegemoet kan zien. Clinton verwees in haar toespraak naar de moeilijke economische omstandigheden in de Verenigde Staten en wekte de indruk dat Washington probeert de financiering van de wereldwijde aidsbestrijding te verschuiven naar andere landen en multilaterale organisaties, inclusief de Wereldbank. Hoewel de VS streven naar een generatie zonder aids, benadrukte Clinton herhaaldelijk dat dat streven ‘een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.’ Ze riep met name opkomende economieën op om meer bij te dragen aan de strijd tegen aids. De conferentie, die voor de negentiende keer wordt gehouden, is voor het eerst in meer dan  twintig jaar weer terug in de VS. Dit besluit werd genomen nadat president Obama het verbod om reizigers die besmet zijn met hiv het land binnen te laten, had afgeschaft.  

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel