Door:
IPS Nieuws

25 juli 2012

Categorieën

Tags

IPS – Amerikaanse plannen om te bezuinigen op aidsbestrijding kunnen de pogingen ondermijnen om de ziekte in de nabije toekomst uit te bannen, zeggen deskundigen die aanwezig zijn op de tweejaarlijkse Internationale Aidsconferentie in Washington. De conferentie, die nog tot en met vrijdag duurt, trekt ongeveer twintigduizend gezondheidswerkers, wetenschappers en activisten. De Verenigde Staten willen bezuinigen op het Presidentiële Noodplan voor Aidshulp (Pepfar), dat al bijna 1,5 miljoen mensen van aids-remmers heeft voorzien en het aantal doden in sommige landen heeft teruggebracht met 10 procent. De VS spelen wereldwijd een belangrijke rol als het gaat om aids-bestrijding. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei maandag als doel ‘een wereld zonder aids’ te hebben, en wees erop dat de medische ontwikkelingen van de afgelopen drie jaar erop wijzen dat dat geen utopie is. De bezuinigingsplannen kunnen dit ideaal echter in de weg zitten, zeggen sommige deskundigen. ‘We willen dat president Barack Obama niet bezuinigt op Pepfar. Het is een gerespecteerd, wereldwijd aids-programma’, zei Michael Weinstein, voorzitter van de AIDS Healthcare Foundation, de grootste Amerikaanse nonprofitleverancier van zorg gerelateerd aan hiv en aids. Weinstein bekritiseerde de plannen van de regering om wereldwijd 214 miljoen dollar te bezuinigen op aidshulp. Wereldbank Voor het eerst in de geschiedenis spreken deskundigen openlijk over de mogelijkheid om aids uit te bannen. ‘Een einde maken aan aids ligt binnen ons bereik en dat hadden we tien jaar geleden nog niet kunnen denken’, zei de nieuwe voorzitter van de Wereldbank Jim Yong Kim zondag tijdens de openingssessie van de conferentie. Kim heeft een achtergrond in de gezondheidszorg en deed baanbrekend werk op het gebied van aids in de tijd dat hij hoofd was van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het was de eerste keer dat een voorzitter van de Wereldbank sprak op de Internationale Aidsconferentie. Aangezien Kims opmerkingen suggereren dat de Wereldbank zich de komende jaren meer zal inspannen voor de strijd tegen aids, vragen velen zich af waarom de VS dan juist nu een stap terug willen zetten. Gedeelde verantwoordelijkheid Volgens een analyse van de AIDS Healthcare Foundation, dienen de aangekondigde bezuinigingen op Pepfar om grote tekorten bij het Wereldwijde Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria aan te vullen, hoewel ook dit fonds bezuinigingen op het budget  tegemoet kan zien. Clinton verwees in haar toespraak naar de moeilijke economische omstandigheden in de Verenigde Staten en wekte de indruk dat Washington probeert de financiering van de wereldwijde aidsbestrijding te verschuiven naar andere landen en multilaterale organisaties, inclusief de Wereldbank. Hoewel de VS streven naar een generatie zonder aids, benadrukte Clinton herhaaldelijk dat dat streven ‘een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.’ Ze riep met name opkomende economieën op om meer bij te dragen aan de strijd tegen aids. De conferentie, die voor de negentiende keer wordt gehouden, is voor het eerst in meer dan  twintig jaar weer terug in de VS. Dit besluit werd genomen nadat president Obama het verbod om reizigers die besmet zijn met hiv het land binnen te laten, had afgeschaft.  

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel

‘Food security policy should focus less on production and more on consumers’

Door Joris Tielens | 22 november 2020

How can the Netherlands contribute to improving nutrition in Africa in the coming decade? Retiring Professor Ruerd Ruben would like to see Dutch government policy informed by a food systems approach – with more focus on consumers, and an active role for Dutch embassies entering into policy dialogue with the government in their African host countries. Minister for Foreign Trade and Development Cooperation Sigrid Kaag agrees: ‘The systems approach, where more priority is given to the environment and consumers, is now widespread. It will be high on the agenda of the UN summit in 2021.’

Lees artikel