Door:
Marcela Valente

10 juli 2012

Categorieën

BUENOS AIRES (IPS) – Directe buitenlandse investeringen moeten vooral oog hebben voor de duurzame ontwikkeling in het ontvangende land. Dat stelt de VN-handelsorganisatie Unctad in zijn jaarrapport. ‘Dit is een nieuwe zienswijze’, zegt de Argentijnse econoom Fernando Porta van onderzoekscentrum Redes. ‘Men pleit voor een nieuw soort investeringsbeleid dat zich niet enkel bekommert om het aantrekken van investeringen maar ook om het maximaliseren van hun verhoopte effect.’ De investeringsakkoorden houden steeds meer rekening met de belangen van het ontvangende land, zegt Porta. ‘Het gaat erom een gunstig investeringsklimaat te creëren en tegelijk een expliciete ontwikkelingsagenda aan te houden.’ Nieuwe indicator Het Unctad-rapport, dat afgelopen donderdag werd gepresenteerd, lanceerde een nieuwe indicator die de directe buitenlandse investering aan haar gevolgen voor de ontwikkeling wil koppelen. ‘Vroeger waren de indicatoren vooral kwantitatief. Men probeert dit nu te verbeteren’, zegt Porta. Volgens het rapport zijn de directe buitenlandse investeringen vorig jaar met 16 procent gestegen ten opzichte van het jaar voordien. Voor dit jaar verwacht het een vertraging als gevolg van de onzekerheid door de internationale financiële crisis. De ontwikkelingslanden en de zogeheten overgangseconomieën zijn goed voor de helft van die kapitaalstroom. De investeringen in China en India stegen maar in westelijk Azië en het Midden-Oosten vielen ze terug. In Afrika gingen de investeringen hoofdzakelijk naar de regio ten zuiden van de Sahara, vooral naar Nigeria en Zuid-Afrika; Noord-Afrika viel terug. In Latijns-Amerika noteerde Zuid-Amerika een stijging met 34 procent, terwijl Centraal-Amerika zich met 4 procent tevreden moest stellen. Vooral in Brazilië en Colombia groeiden de buitenlandse investeringen fors.  

De roep om inclusieve ontwikkeling komt uit het zuiden

Door Lieke Scheewe | 03 december 2020

In de geschiedenis van internationaal beleid rond handicap heeft het mondiale zuiden ondanks scheve machtsverhoudingen een belangrijke rol gespeeld. Het VN Verdrag Handicap, dat door Nederland als een van de laatste landen ter wereld werd geratificeerd, daagt ook ons uit om nu eindelijk in actie te komen en ontwikkelingssamenwerking meer inclusief te maken, schrijven Lieke Scheewe (Dutch Coalition on Disability and Development) en Paul van Trigt (Universiteit Leiden).

Lees artikel

Dangote wants to increase Nigeria’s self-reliance on food

Door Emmanuel Ndadozie | 30 november 2020

Nigeria relies largely on imported food to feed its population. Some years ago, the Nigerian multinational Dangote decided to change this situation. It started by purchasing six rice mills that will become operational in the next 18 months. Dangote Rice has started restructuring the rice farming sector tells Robert Coleman, Agricultural Director of Dangote’s rice business in Nigeria. ‘I believe agriculture is the future of Africa.’

Lees artikel

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel