Door:
Marcela Valente

10 juli 2012

Categorieën

BUENOS AIRES (IPS) – Directe buitenlandse investeringen moeten vooral oog hebben voor de duurzame ontwikkeling in het ontvangende land. Dat stelt de VN-handelsorganisatie Unctad in zijn jaarrapport. ‘Dit is een nieuwe zienswijze’, zegt de Argentijnse econoom Fernando Porta van onderzoekscentrum Redes. ‘Men pleit voor een nieuw soort investeringsbeleid dat zich niet enkel bekommert om het aantrekken van investeringen maar ook om het maximaliseren van hun verhoopte effect.’ De investeringsakkoorden houden steeds meer rekening met de belangen van het ontvangende land, zegt Porta. ‘Het gaat erom een gunstig investeringsklimaat te creëren en tegelijk een expliciete ontwikkelingsagenda aan te houden.’ Nieuwe indicator Het Unctad-rapport, dat afgelopen donderdag werd gepresenteerd, lanceerde een nieuwe indicator die de directe buitenlandse investering aan haar gevolgen voor de ontwikkeling wil koppelen. ‘Vroeger waren de indicatoren vooral kwantitatief. Men probeert dit nu te verbeteren’, zegt Porta. Volgens het rapport zijn de directe buitenlandse investeringen vorig jaar met 16 procent gestegen ten opzichte van het jaar voordien. Voor dit jaar verwacht het een vertraging als gevolg van de onzekerheid door de internationale financiële crisis. De ontwikkelingslanden en de zogeheten overgangseconomieën zijn goed voor de helft van die kapitaalstroom. De investeringen in China en India stegen maar in westelijk Azië en het Midden-Oosten vielen ze terug. In Afrika gingen de investeringen hoofdzakelijk naar de regio ten zuiden van de Sahara, vooral naar Nigeria en Zuid-Afrika; Noord-Afrika viel terug. In Latijns-Amerika noteerde Zuid-Amerika een stijging met 34 procent, terwijl Centraal-Amerika zich met 4 procent tevreden moest stellen. Vooral in Brazilië en Colombia groeiden de buitenlandse investeringen fors.  

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel