Door:
Vice Versa

4 juli 2012

Categorieën

Tags

Background Malnutrition undermines economic growth. Today, one billion people are underdeveloped due to famine and another one billion suffer from micronutrient deficiency like vitamins and minerals. Malnutrition adversibly and irreversibly affects the development of children, leading to a disadvantaged generation. Investing in food quality is investing in human capital and therefore one of the most cost-effective ways of helping countries’ economic growth (Copenhagen Consensus, 2008). Companies and scientists in the field of micronutrients are developing promising innovations such as food fortification. TheNetherlands in particular, with its world-leading food sector, has the expertise to tackle malnutrition successfully, often through joint initiatives with local partners in developing countries. At this fifth FoodFirst conference (inter)national key players in the field of food and nutrition security share their expertise, experiences and views on the missing link between available expertise and innovations. How can businesses, policy makers, civil society organizations, and scientists work together to foster food and nutrient security and reach the billions of people who lack access to sufficient food or food of good quality? Programme Moderator of the day is Mr Paulus Verschuren, special advisor to the Ministry of Foreign Affairs and expert in the field of nutrition security. Jay Naidoo, Chairperson of the Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) will kick off the conference by highlighting the current global challenges of food and nutrition security, and by sharing the experiences of GAIN with new cooperation models. Minister for Development Cooperation Ben Knapen will illustrate the Dutch policies, aimed at collaboration between government, companies and local actors to combat malnutrition. Insights from the grassroots level will be given by Sriparna Chaudhuri (The Hunger Project India, tbc), while Atzo Nicolaï, president of DSM the Netherlands, presents new technologies and innovation from a business perspective. Wim Naudé, Acting Dean Director of Maastricht School of Management will critically analyse the discussion and bring forward the point of actions. And at the end of the afternoon, the winning group of the NCDO’sBattleof The Cheetahs, Too Good To Waste, will tickle your senses with a small recycled treat…. Practicalities The inspiring location for this event is the Floriade in Venlo. Guests to the conference can visit the Floriade free of charge that day. For an impression of the previous FoodFirst-Floriade conference, take a look at the pictures at http://www.foodfirst.eu/galleries.php You can register via the website http://www.foodfirst.eu/. Participation in the conference is free. If you have any questions, do not hesitate to contact Inge Jansen(i.jansen@foodfirst.eu / +31 (0)70 338 32 88)  

Date:  Time: Location: Information and Registration:  Tuesday 28 August, 201213.00-17.00, followed by drinks Innovatoren, Floriade, Venlo (www.floriade.nl) www.foodfirst.eu/28augustus2012  

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel