Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

 A TRAINING COURSE FOR SOCIAL ENTREPRENEURS AND DEVELOPMENT PRACTITIONERS

Date: Tuesday, September 11 until Thursday September 13, 2012 Time: 09.00 – 17.00 Location: The Netherlands, exact location to be announced Costs: € 800 for three days (training materials, drinks and lunch included) Why Social Return on Investment? Social Return on Investment (SROI) is a new, alternative approach to planning, monitoring and evaluation (PM&E) which incorporates social, environmental, economic and other values into decision making processes. It reveals the hidden landscape of these values, previously externalised from market values, and puts them in one framework with economic values. This creates a new and more holistic perspective on whether a social business or development project is beneficial or profitable. This new perspective can open up new opportunities and form the basis for innovative initiatives that genuinely contribute to positive social change and poverty reduction for all. In this way SROI balances proving and improving. In the last six years, Context, international cooperation and ICS have together built up a track record of SROI in the international development sector. Context and ICS work with social enterprises in Africa and Asia on a day to day basis to apply the SROI methodology. As part of a collaborative process a Practical Guide on SROI has been developed. In this training course, we will be sharing our experience with SROI, and the Practical Guide will be used as a main reference document. What is the purpose of the training? At the end of the training, you will be able to:  Apply the SROI methodology in your own initiatives/projects;  Produce an SROI report to demonstrate the added and hidden values of your own initiative;  Position SROI within the field of M&E and in relation to different valuation methodologies, social business, value chains and pro-poor market development or inclusive markets. Who should participate? The training course is aimed at social entrepreneurs, project officers, PME officers, social investors, community facilitators, and those interested in social entrepreneurship and social business strategies. The training course will be organised for a minimal of 15 participants and is limited to a maximum of 25 participants. Interested to participate? Please let us know if you would like to participate in this training, by sending an e-mail to Tamar van der Leeuw: tvdl@developmenttraining.org. Registration will be open until 12 August 2012 and allocated on a first come first served basis. For more information on Context and ICS you can visit our websites: www.contextinternationalcooperation.org and www.ics.nl.

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel