Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

 A TRAINING COURSE FOR SOCIAL ENTREPRENEURS AND DEVELOPMENT PRACTITIONERS

Date: Tuesday, September 11 until Thursday September 13, 2012 Time: 09.00 – 17.00 Location: The Netherlands, exact location to be announced Costs: € 800 for three days (training materials, drinks and lunch included) Why Social Return on Investment? Social Return on Investment (SROI) is a new, alternative approach to planning, monitoring and evaluation (PM&E) which incorporates social, environmental, economic and other values into decision making processes. It reveals the hidden landscape of these values, previously externalised from market values, and puts them in one framework with economic values. This creates a new and more holistic perspective on whether a social business or development project is beneficial or profitable. This new perspective can open up new opportunities and form the basis for innovative initiatives that genuinely contribute to positive social change and poverty reduction for all. In this way SROI balances proving and improving. In the last six years, Context, international cooperation and ICS have together built up a track record of SROI in the international development sector. Context and ICS work with social enterprises in Africa and Asia on a day to day basis to apply the SROI methodology. As part of a collaborative process a Practical Guide on SROI has been developed. In this training course, we will be sharing our experience with SROI, and the Practical Guide will be used as a main reference document. What is the purpose of the training? At the end of the training, you will be able to:  Apply the SROI methodology in your own initiatives/projects;  Produce an SROI report to demonstrate the added and hidden values of your own initiative;  Position SROI within the field of M&E and in relation to different valuation methodologies, social business, value chains and pro-poor market development or inclusive markets. Who should participate? The training course is aimed at social entrepreneurs, project officers, PME officers, social investors, community facilitators, and those interested in social entrepreneurship and social business strategies. The training course will be organised for a minimal of 15 participants and is limited to a maximum of 25 participants. Interested to participate? Please let us know if you would like to participate in this training, by sending an e-mail to Tamar van der Leeuw: tvdl@developmenttraining.org. Registration will be open until 12 August 2012 and allocated on a first come first served basis. For more information on Context and ICS you can visit our websites: www.contextinternationalcooperation.org and www.ics.nl.

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel