Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

Componist Merlijn Twaalfhoven is te gast tijdens de eerste van een nieuwe reeks Checkpoint Cinema avonden in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Maandag 9 juli vertoont hij de film ‘Microphone’ over de alternatieve kunst- en muziekscene in Egypte voor de revolutie. Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de film. In de filmreeks Checkpoint Cinema laten bekende, bevlogen Nederlanders het publiek hun film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme, die hen beweegt en waarvan zij vinden dat de wereld deze moet zien. Checkpoint Cinema is een initiatief van vredesorganisatie  IKV Pax Christi, Vrede van Utrecht en het Louis Hartlooper Complex. De edities van juli, augustus en september zijn een aanloop naar de Internationale Dag van de Vrede op vrijdag 21 september. De film ‘Microphone’ gaat over Khaled, die na jaren in de VS te hebben geleefd terugkeert naar zijn thuisland Egypte. Hij belandt in zijn geboortestad Alexandrië waar hij geconfronteerd wordt met zijn verwaterde relaties. Dwalend door de stad komt hij in aanraking met de alternatieve kunstscene waar vrouwelijke rockmuzikanten op daken spelen, skateboarders de stad door crousen en graffiti artiesten de stad shockeren met hun muurschilderingen. Componist en cultureel ondernemer Merlijn Twaalfhoven realiseert grootschalige kunstprojecten in gebieden waar maatschappelijk verschillen kunnen leiden tot spanningen en conflict. Zo bracht hij onder andere in Cyprus 400 Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijde van de bufferzone en componeerde hij een muziekstuk die over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden. Dag:  Maandag 9 juli 2012 | 19.00 uur Waar: Louis Hartlooper Complex | Tolbrugstraat 1, Utrecht Entree: € 5 | Reserveren: 030-2320450

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel