Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

Componist Merlijn Twaalfhoven is te gast tijdens de eerste van een nieuwe reeks Checkpoint Cinema avonden in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Maandag 9 juli vertoont hij de film ‘Microphone’ over de alternatieve kunst- en muziekscene in Egypte voor de revolutie. Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de film. In de filmreeks Checkpoint Cinema laten bekende, bevlogen Nederlanders het publiek hun film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme, die hen beweegt en waarvan zij vinden dat de wereld deze moet zien. Checkpoint Cinema is een initiatief van vredesorganisatie  IKV Pax Christi, Vrede van Utrecht en het Louis Hartlooper Complex. De edities van juli, augustus en september zijn een aanloop naar de Internationale Dag van de Vrede op vrijdag 21 september. De film ‘Microphone’ gaat over Khaled, die na jaren in de VS te hebben geleefd terugkeert naar zijn thuisland Egypte. Hij belandt in zijn geboortestad Alexandrië waar hij geconfronteerd wordt met zijn verwaterde relaties. Dwalend door de stad komt hij in aanraking met de alternatieve kunstscene waar vrouwelijke rockmuzikanten op daken spelen, skateboarders de stad door crousen en graffiti artiesten de stad shockeren met hun muurschilderingen. Componist en cultureel ondernemer Merlijn Twaalfhoven realiseert grootschalige kunstprojecten in gebieden waar maatschappelijk verschillen kunnen leiden tot spanningen en conflict. Zo bracht hij onder andere in Cyprus 400 Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijde van de bufferzone en componeerde hij een muziekstuk die over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden. Dag:  Maandag 9 juli 2012 | 19.00 uur Waar: Louis Hartlooper Complex | Tolbrugstraat 1, Utrecht Entree: € 5 | Reserveren: 030-2320450

Hoe verander je de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking?

Door Marc Broere | 24 maart 2019

De roep om de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking te veranderen klinkt steeds luider. Er is zelfs een beweging met de hashtag #ShiftThePower. Maar de praktijk is weerbarstig, schrijft Marc Broere. Ook Nederlandse organisaties geven hun privileges niet zomaar op.

Lees artikel

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel