Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

Componist Merlijn Twaalfhoven is te gast tijdens de eerste van een nieuwe reeks Checkpoint Cinema avonden in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Maandag 9 juli vertoont hij de film ‘Microphone’ over de alternatieve kunst- en muziekscene in Egypte voor de revolutie. Na afloop gaat hij met het publiek in gesprek over de film. In de filmreeks Checkpoint Cinema laten bekende, bevlogen Nederlanders het publiek hun film naar keuze zien. Een film die raakt aan kunst, conflict en activisme, die hen beweegt en waarvan zij vinden dat de wereld deze moet zien. Checkpoint Cinema is een initiatief van vredesorganisatie  IKV Pax Christi, Vrede van Utrecht en het Louis Hartlooper Complex. De edities van juli, augustus en september zijn een aanloop naar de Internationale Dag van de Vrede op vrijdag 21 september. De film ‘Microphone’ gaat over Khaled, die na jaren in de VS te hebben geleefd terugkeert naar zijn thuisland Egypte. Hij belandt in zijn geboortestad Alexandrië waar hij geconfronteerd wordt met zijn verwaterde relaties. Dwalend door de stad komt hij in aanraking met de alternatieve kunstscene waar vrouwelijke rockmuzikanten op daken spelen, skateboarders de stad door crousen en graffiti artiesten de stad shockeren met hun muurschilderingen. Componist en cultureel ondernemer Merlijn Twaalfhoven realiseert grootschalige kunstprojecten in gebieden waar maatschappelijk verschillen kunnen leiden tot spanningen en conflict. Zo bracht hij onder andere in Cyprus 400 Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijde van de bufferzone en componeerde hij een muziekstuk die over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden. Dag:  Maandag 9 juli 2012 | 19.00 uur Waar: Louis Hartlooper Complex | Tolbrugstraat 1, Utrecht Entree: € 5 | Reserveren: 030-2320450

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel